Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2012 10:45 - От Гунтанамо ни пратили психично болен терорист
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 734 Коментари: 0 Гласове:
0



Осъден на смърт в Сирия и мъж с психични проблеми са двамата терористи, които идват в България след престоя си в затвора Гуантанамо, е установило разследване на „ШОУ", пише БЛИЦ

След кървавите инциденти във Франция, при които привърженик на „Ал Кайда” уби седем души, българските служби за сигурност са започнали наблюдение на няколко лица от арабски произход. До момента не е установено те да се занимават с подривна дейност. 

Затворниците от Гуантанамо, които са дошли у нас след спогодба с американските власти, са на свобода, но под друга самоличност, разкриват източници от службите за сигурност. Единствено „ШОУ” успя да се сдобие с техните лични досиета. От секретните документи, разменяни с ЦРУ, става ясно, че България е настоявала да извърши собствена проверка на хората, които трябва да бъдат депортирани в България. Договорките стават през 2010 г., когато наш екип пътува за американския затвор в Куба и събеседва с потенциалните кандидати. Накрая се спират на кюрда Абдул Омар Мохамед и сириеца Джихад Ахмед Мустафа. И двамата бивши затворници от Гуантанамо са още на територията на България, а единият дори се опитва да започне собствен бизнес у нас с парите на роднини.

Каква е историята им според секретните досиета на ЦРУ?
Майстор на фалшивите документи, така американските разузнавателни служби описват Джихад Мустафа. Преди да бъде арестуван, той е член на сирийска терористична група, 

подкрепяща глобалния джихад

Смята се, че е отговарял за подправянето на документи за самоличност, с помощта на които останалите членове на групата са могли да се придвижват свободно из цял свят. 

“Джихад Мустафа е предоставил помощ на Абу Мусаб ал-Заркауи по време на военните действия в Афганистан. Смята се, че е получил обучение в “Ал Кайда” и е престоял в тренировъчния лагер „Ал Фарук”, твърди докладът на ЦРУ. Според американските експерти Джихад Мустафа е с висока степен на риск, “тъй като е вероятно да представлява заплаха за САЩ, неговите интереси, както и съюзници. Той е с висока степен на интелигентност, хитър и манипулативен”, гласи още психопрофилът на терориста от Гуантанамо. 
Май, 2000 г., тайна терористична квартира в Ирак. Джихад се среща с Абу Джафар, който го съветва да се изнесе в Пакистан заедно със семейството си. Получава отказ за виза и Абу Джафар го съветва да замине за Ирак, където трябва да се срещне с контактното лице Шейх Ибрахим. 

През юни 2000 г. Джихад е настанен в тайна квартира в Иран. Получава пари и документи, с които успява да се добере до Пакистан. Там вече има друга самоличност. Помага му контрабандистът Зубаяр, за когото американците смятат, че е 

основна фигура в канал за наркотици и оръжия

Зубаяр изготвя и фалшива самоличност на Джихад, според която той е търговец на метали. 
Август, 2001 г., Пешавар. Терористът получава задача да посети пакистанският град, където трябва да се срещне с членове на „Ал Кайда”. Алибито му е, че трябва да намери лекар, от който да потърси помощ за хроничните болки в гърба. По това време Джихад действително е болен и използва това като претекст да си уреди среща в Пешавар. 

Няколко месеца по-късно състоянието му внезапно се влошава и той се среща с д-р Амер Азис, който препоръчва незабавна операция. 

През октомври 2001 г. Джихад пътува до Лахор, където трябва да се види със семейството си, и решава да остане там. Година по-късно ЦРУ започва наблюдение над къщата му. Има данни, че мястото е използвано като явочна квартира. По време на ареста на Джихад с него са били още четирима души, за които също се смята, че са съпричастни към терористични формирования. 

След ареста Джихад сменя версиите си и отрича да е подготвял атентати или пък да е участвал във фалшифицирането на документи. По този повод психолози в Гуантанамо изготвят експертиза, която гласи: “Той е прикрит, рядко казва истината,

симулира и физическо неразположение

Отказва да сътрудничи, представя версия за това, че е работил като търговец на мед, но смятаме, че това е история, заимствана от „Ал Кайда”. Вероятно е използвал това прикритие, за да може свободно да се придвижва на територията на Пакистан и Афганистан”, пишат експертите. 

По време на задържането му терористът има в себе си 30 снимки паспортен формат. При разпитите обяснява, че те му трябвали, за да ги раздава на роднини. Според американските власти обаче вероятно е подготвял фалшифицирането на документи.

След като става ясно, че Джихад ще бъде единият от терористите, които ще пребивават на наша територия, са разменени няколко официални писма между България и САЩ. От родните спец.-служби се интересуват предимно от това дали и в момента Джихад поддържа контакт с терористични клетки. Питат и за това как е възможно при него да дойде и семейството му, за да може по-добре да се аклиматизира в България.
От Сирия също пристига официален документ, от който става ясно, че Джихад е осъден задочно на смърт за “неуточнени политически престъпления като член на 

антиправителствената организация “Мюсюлманско братство”

Вторият затворник, който идва в България, е Алдул Рауф Омар Мохамед. Още с пристигането си той е поставен под постоянно наблюдение. Започва работа в дюнерджийница, а в момента се опитва да започне собствен бизнес.

“Имал е психози и депресивни разстройства, но към момента не е известно да се лекува от други заболявания, не употребява медикаменти или наркотици”, пише в доклада на ЦРУ до нашите служби.
Историята на Абдул започва още през 1990 г. Тогава той дезертира от либийската армия и бяга в Тунис. Там среща Абу Идрис и Абу Анас, които според ЦРУ са се занимавали с терористична дейност. “Идрис убедил задържания да отиде в Афганистан, за да води джихад срещу Русия. В края на 1990 г. задържаният се включил към силите на талибаните, за да се сражава срещу други групировки в Афганистан”, пише в доклада на ЦРУ. В него с подробности се описва как Абдул е обучен: “Задържаният получил физически и малки други контузии, докато тренирал в тренировъчния лагер Торкум в Афганистан, през 1993 г. Между 1991 и 1994 г. задържаният е бил в редиците на Шиитските мюсюлмански групировки в Афганистан. През 1994 г. задържаният е постъпил в лагера Самар Кайла в Афганистан, където бил обучаван за битка със самолети и вертолети. Впоследствие задържаният се прехвърлил в Пешавар, Пакистан. Между 1994 и 199 г. задържаният страдал от остро психично разстройство. Тогава той срещнал съпругата си от Афганистан и 

уредил женитба срещу заплащане

Задържаният твърди, че е бил финансово спонсориран от богат кувейтец на име Абу Муса’б Салмани. (Бележка от разследващия: По време на последния разпит задържаният твърди, че докато е бил в Джалалабад, Афганистан, през 1999 г., той е пребивавал в либийска явочна квартира и призна, че никога не е познавал или е бил спонсориран от въпросния богат кувейтец). Задържаният признава, че е бил още член на Либийската ислямска бойна група, докато е пребивавал в Афганистан”, пише още в документа на ЦРУ. Според него Абдул е лесно податлив на влияние поради психическите си проблеми: “Възможно е да се опита да стане "мъченик".

Задържането му трябва да продължи, за да се получава информация за предишните му връзки са различни терористични групи и да се предотврати участие в нова терористична дейност”, смятат американските експерти. 

Според доклада на разузнавателното управление около една трета от 600-те арестанти, които вече бяха изпратени в други страни, са били смятани за "високорискови", преди да бъдат освободени или предадени на властите в други държави. Повечето от намиращите се в "Гуантанамо" 172 арестанти също са класифицирани като опасни за Съединените щати и техните съюзници.

Документите описват също как арестантите в Гуантанамо са заплашвали да убият разпитващите, да изпият кръвта им, да ги обезглавят и да си направят сандвичи с телата им.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034968
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930