Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2012 21:13 - Руският патриарх Кирил пристигна в България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1144 Коментари: 0 Гласове:
1



 Московският и всерусийски патриарх Кирил кацна в 17 часа в София начело на голяма църковна делегация.

На българска земя патриархът бе посрещнат от български митрополити, сред които Видинският Дометиан, Варненско-Преславският Кирил и Старозагорският Галактион, както и митрополитът на Руската църква в София Иларион Алфеев.

Пред медиите Кирил направи кратко изявление. "Нека мир и благоденствие да са на тази забележителна земя и българския народ", каза той.

"Много пъти съм бил в България и моето сърце винаги е открито към вярващите българи и към българския народ", каза още патриарх Кирил.

"Бих искал да пожелая мира и просперитета на България, нарастването и укрепването на Българската православна църква", каза още патриархът.

След това той се отправи към Синодалната палата, където го чака българският патриарх Максим. В параклиса на палатата двамата ще отслужат благодарствен молебен.

Очаква се патриарх Кирил да бъде удостоен с високия църковен орден "Свети цар Борис" - първа степен.

Тридневното посещение на Кирил е първото на руски патриарх в България и изненадва с нарушаването на наложения от столетия ред в списъка на гостуванията, които главата на руската православна църква трябва да извърши зад граница в другите православни държави.

Според обичая патриархът трябва да направи така наречените "мирни визити" на събратята си - ръководителите на другите поместни църкви. Според традицията подредбата на православните поместни църкви е следното: първо място заема Цариградската патриаршия, второ - Александрийската, трето - Антиохийската, четвърто - Ерусалимската, пето - Руската. Следват Грузинската, Сръбската, Румънската, Българската, Кипърската, Гръцката, Албанската, Полската, Чешката, Словашката, Американската църква.

Избраният през 2009 г. патриарх Кирил вече извърши по реда на списъка посещения в три църкви. Той посети Цариградската патриаршия, Александрийската църква (2010 г.) и църквата на Сирия и Ливан (Атиохийската патриаршия) - 2011 г.

Четвъртото му посещение на православна църква е в България, което вече породи недоволството на сръбската и румънската църква и даде основания да се направят тълкувания, че посещението на Кирил в България е колкото църковно, толкова и дипломатическо.

Известна е силната връзка между светската и църковната власт в Русия, а самият патриарх Кирил нееднократно проповядва идеите си за силна и възродена Русия, заради които открито даде предпочитанията и благословиите си за новоизбрания стар президент Владимир Путин.

За "светската" страна във визитата на Кирил говори и фактът, че той ще се срещне с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

В събота сутринта, съпровождан от митрополит Дометиан, патриарх Кирил ще посети Руската православна църква в София и ще поднесе цветя пред паметника на Пушкин в парка зад руския храм-подворие.

Срещата му с президента Росен Плевнелиев ще е от 11.40 до 12.10 часа.

Българските митрополити Дометиан, Кирил и Гавраил, както и епископ Наум, ще са на срещите с президента и премиера, а от руска страна освен патриарх Кирил са митрополитите Иларион, председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия, епископ Сергий, отец Николай Балашов, отец Игор Якимчук, секретар на Отдела, и отец Филип.

Според програмата следва половичасова среща на патриарх Кирил с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и още половин час аудиенция при премиера Бойко Борисов.

В 17 часа патриарх Кирил и членовете на водената от него църковна делегация вече ще са в Пловдив, който ще е единственият град извън София, набелязан за посещение от високия гост.

В програмата на патриарха и делегацията с него се предвижда до 17.30 в събота да се осъществи церемония по поднасянето на венци пред паметниците на Цар Освободител и, интересно, на Съветската армия на хълма Бунарджика, известен като Паметника на Альоша.

В 17.40 часа руският патриарх ще бъде посрещнат в митрополитския храм "Света Марина". Той ще застане на архиерейския трон, а българският патриарх Максим - на трон до него.

Благодарственият молебен, който ще отслужи Московският патриарх, е от 17.45 часа. Домакин на църковната част от посещението на патриарха е Пловдивският митрополит Николай.

Изборът на Пловдив за визитата на Кирил също породи спекулации, че той не е случаен, и че по този начин Кирил дава височайшата си подкрепа за заемането на българския патриаршески престол от митрополит Николай след кончината на патриарх Максим. На тези теории се противопоставят по-прагматичните обяснения, че Николай умее да организира визити от такъв ранг с подобаващия блясък и отлична режисура.

В неделя от 9.30 е тричасовата Света литургия в храм-паметника "Св. Александър Невски", която ще бъде отслужена от двамата патриарси - Кирил и Максим.

С това ще приключи програмата от визитата на Московския и всерусийски патриарх Кирил.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041831
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930