Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2012 23:10 - Серия бомбени атентати в Украйна рани 18 възрастни и 9 деца
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1076 Коментари: 0 Гласове:
0



Украйна беше разтърсена от серия от взривове в град Днепропетровск, при които пострадаха поне 27 души, сред които 9 деца. Появиха се и съобщения за загинали, но те не са потвърдени. Властите определиха бомбените експлозии като терористичен акт, но засега не са съобщили дали имат подозрения кой може да стои зад него, съобщава Дневник.

По информация на българското посолство в Украйна до момента няма данни за пострадали български граждани, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи. МВнР препоръчва на българските граждани, които пребивават или имат намерение да посетят Днепропетровск, да проявяват максимална бдителност, да избягват посещения на публични места и да спазват указанията на местните власти.

Първият взрив избухна на трамвайна спирка в центъра на града в момент, в който към нея се приближавал трамвай, пълен с хора. Предполага се, че всички взривни устройства са били поставени в кофи за боклук. Според различни медии експлозиите са били между четири и десет.

Жителите на града са били обхванати от паника и много от тях не са знаели къде да се скрият от избухващите нови и нови взривове. Полицията е връщала хора, които са се опитвали да излязат от офисите си и да се приберат у дома. Евакуирана е железопътната гара, а властите наредиха на родителите незабавно да приберат децата си от училищата и детските градини. Мобилните мрежи в града бяха изключени. Според сайта "МОСТ-Днепр" по този начин властите са се опитали да предотвратят паника сред хората в града и да попречат на атентаторите да задействат взривните устройства, в случай, че те се детонират с помощта на телефон.

image

Трамвай, пострадал от експлозията

image


Веднага след като новината за атентатите се разпространи, към Днепропетровск спешно заминаха вътрешният министър Виталий Захарченко, заместник-главният прокурор Виктор Войцишен и първият заместник-председател на Съвета за национална сигурност на Пьотр Шатковский.

Президентът Виктор Янукович заяви, че атентатите са предизвикателство към Украйна и добави: "Ще помислим как да отговорим достойно". Той призна пред журналисти от различни медии, че няма повече информация за случващото се от самите тях.

Не закъсняха подозренията, че именно властта стои зад експлозиите. Опозиционният депутат Андрей Шкил коментира, че атентатите може да целят да отвлекат вниманието от скандала с бившия премиер Юлия Тимошенко, която започна гладна стачка в затвора и твърди, че е била бита от пазачите.

Журналистът от Днепропетровск Юрий Райхел обясни пред радио "Свобода", че в града и преди е имало експлозии с цел разчистване на сметки. Според него мотивите за днешните атентати едва ли са политически, тъй като в района няма сепаратисти, нито силни анархисти и леви радикали, а крайнодесните преследват целите си с политически средства. Райхел подозира, че причината за атентатите е сблъсък на бизнес интереси между местните едри бизнесмени и конкурентите им от Донецк, които, по думите му, се опитват да овладеят бизнеса в цялата страна.

image

Полицаи проверяват кошчета за боклук за скрити бомби

image


Едномилионният Днепропетровск се намира на 400 км югоизточно от столицата Киев на брега на Днепър и е един от най-големите индустриални центрове в страните от бившия СССР. Той е родно място на Юлия Тимошенко и изстреля към властта бившия президент Леонид Кучма. Градът беше включен в списъка със селища, които ще бъдат домакини на мачове от Евроейското първенство по футбол в Полша и Украйна, което започва на 8 юни, но впоследствие беше заменен от Харков. Така Днепропетровск остана единственият голям град, в който няма да се играят срещи от първенството. 


Контакти на българското посолство в Украйна:
Украйна, 01023 гр. Киев ул. «Госпитална», № 1
Тел.: +380 44 246 72 37; +380 44 246 76 72
Факс: +380 44 235 51 19
Консулска служба: +380 44 246 72 37
Мейл:Embassy.Kiev@mfa.bg 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997863
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031