Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2012 21:15 - Първо класиране за наградите "Пловдив"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1962 Коментари: 0 Гласове:
3



 Две номинации на наградата “Пловдив” са почти сигурни носители на статуетката. Става въпрос за единствените предложения в категориите “Театър” и “Изкуство, предназначено за деца”, пише ПловдивУтре

Пластика на скулптора Димчо Павлов ще получат актьорът Симеон Алексиев, номиниран за ролята на Виталов в “Когато гръм удари” и за образа на Куцар в “Албена”, както и балетно студио “Буратино” за спектакъла “Почти сериозно”.

Днес се проведоха първите заседания на комисиите в деветте раздела, чиято задача бе да пресеят кандидатите за наградата.

В категория “Изобразително изкуство” на втори тур отиват и двамата номинирани – художникът Иван Генов за изложбата си “Ин и Ян” в галерия “Резонанс”, и галеристката Веселина Сариева – идеолог и организатор на Нощтта на музеите и галериите в Пловдив.

До втория кръг са допуснати и тримата номинирани в категория “Превод” - Маргарита Дограмаджян (за превода на „Питър Пан” от Джеймс Матю Бари), Ангелин Димитров (за превода на „Ключовите разговори” от К. Патерсън, Дж. Грени, Р. Макмилън, и А. Суитцлър) и Мария Сердарева (за превода на „Приказки от цял свят”, „Индийски приказки”, Анна Милбърн).

В раздел “Литература” най-много точки са събрали Елеонора Пенева (за книгата разкази “Айсберг в пустинята”) и Величка Настрадинова (за сборник разкази “Градът на жеравите”). От надпреварата отпадат Стефан Станев, Георги Стоянов, Пламен Асенов и Огнян Сапарев.

Комисията за “Архитектура” е взела соломоновско решение – и шестимата архитекти да бъдат допуснати до втори тур, като ги групират по двама – както са работили като екип при проектирането на обектите. Става въпрос творческите колективи арх. Димка Тенева - арх. Милчо Сапунджиев (за сградатана Административния съд на ул. “Ив. Вазов”), Марта Теодосиева – арх. Любомир Драгомиров (за супермаркет “Лекси”) и арх. Петко Костадинов – арх. Калоян Калчев (за производствената база с административна част на фирма “Термосист” в ж.р. “Тракия”).

В раздел “Музика” до втория кръг са допуснати ФСБ (за концерта си “ФСБ Симфони” на Античния театър) и Академичен народен оркестър при АМТИИ (за участието си в Коледен фестивал на изкуствата).

В раздел “Фотография и аудиовизуални изкуства” продължават и двамата първоначално номинирани – Асен Тихов (за документалния филм “Заговорът срещу Кудуглу”) и Димитър Рочев (за телевизионните предавания “Метафора”, “Знаете ли че ... ?” и документални филми, излъчени по БНТ-Пловдив).

От осмината номинирани в категория “Журналистика”, на втори тур отиват Ивайло Дернев (главен редактор на “Под тепето” - за многобройни обществени, социални и хуманни каузи, реализирани от сайта), Крум Филипов (режисьор на предаването “Метафора”, на БНТ-Пловдив) и екипът Пенка Калинкова - Владислав Севов (за документалния филм “Първият театър”, посветен на 130 години от създаването на Драматичен театър – Пловдив).

ПловдивУтре прогнозира, че битката в раздел “Журналистика” ще бъде най-оспорвана. От по-нататъшната надпревара отпадат номинираните журналисти от медиите на новия градски лидер на БСП и виден пловдивски бизнесмен Георги Гергов. За негова радост, в челната тройка се класира “резервният му кон” - екипът Калинкова-Севов.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996153
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031