Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2012 17:44 - 2 юни - ден на Христо Ботев
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1589 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.06.2012 17:46


На връх Околчица се проведе всенародно поклонение. Както всяка година, така и тази поклонението на легендарния връх събра много родолюбиви граждани от всички краища на страната. Тържеството по повод 136-годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета започна с възстановка на последния бой на ботевата чета, представена от национално дружество „Традиция".   Началото на всенародното поклонение започна с молебен за България, отслужен от Негово високопреосвещенство Врачанския митрополит Калиник.   „Със своя новаторски дух Ботев отвори нова страница от историята на България. Ботев, Войводата, се връща в поробена България, за да воюва за свободата й. Връща се с ясната представа за една „Нова България", на която вече е посветил своето „Знаме". Неговият глас буди заспалите съвести и гордо заявява: „Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество!" Думи и дела при Ботев се сливат в едно! Пътят до Околчица е и страшен, и славен! Врачанският Балкан обгърна в незабрава своя героичен син и увенча подвига му с венеца на вечна слава!", каза в словото си кметът на Враца Николай Иванов.   Церемонията уважи и правнукът на ботевия четник поп Сава Катрафилов Атанас Катрафилов, който каза пред поклонниците, че никога не трябва да загърбваме историята: „Трябва да се поучаваме от нея, защото ние имаме най-гениалната и най-богатата история, съхранила ни като народ и култура".   На трибуната присъстваха вицепремиерът Цветан Цветанов, който за шеста поредна година измина разстоянието от с. Паволче до върха пеш, социалният министър Тотю Младенов, областният управител на Враца Пепа Владимирова и депутати. За 800 походници, тръгнали по пътя на ботевата чета, това беше краят на петдневното приключение по стъпките на четниците.
В Пловдив десетки граждани и представители на институциите се поклониха пред делото на гениалния поет и революционер, а в словото си писателката Величка Настрадинова зададе трудния за съвремието ни въпрос - "Какво правим днес, за да осъществим заветите на Ботев и Левски?" 

Минутата, в която ние – българите спираме хода на ежедневието, за да почетем Ботев и загиналите за свободата на България е за разговор със себе си – с нашето познание за историята и за символите на нацианалната ни гордост, спомен и поклон пред тях и провокация към съвремието, в което днес трудно ги намираме – това споделиха пловдивчани, които отклониха маршрута на съботната си разходка, за да поднесат цвете на паметника на Христо Ботев: 
  Паметникът на Ботев прие венците и цветята за 2 юни с няколко липсващи букви върху постамента си, а от общината поеха ангажимент да възстановят надписа с безсмъртното „Той не умира”.    Именно отговорността за това как пазим заветите на великите си умове бе акцент в словото на писателката Величка Настрадинова, която в своите думи вплете полемиката на Ботев , актуална и днес 
Тъжната годишнина бе отбелязана и в родния град на Христо Ботев - Калофер.
 



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030081
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930