Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2012 16:09 - Опасните мостове в България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1096 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Опасните за преминаване мостове по републиканските пътища са много повече от трите виадукта, за чиято аварийна реконструкция правителството отдели преди две седмици 43 млн. лв. и започна избор на фирми по бързата процедура. Предаварийното състояние на такива съоръжения се отнася за общо 63 моста, пише Труд.

image

Състоянието им не е тайна, и то от години. Още през 2003 г. в България започва мониторинг на мостовете по републиканските пътища с пари на френското правителство. В продължение на една година френската компания “Фресине” изследва 4000 мостови съоръжения по българските пътища и съставя списък на най-опасните от тях. 
Различните ръководства на пътната агенция оттогава се опитват да осигурят средства за рехабилитация на мостовете, но никога не успяват да направят нещо повече от отделни ремонти.

Същият списък е представен през 2010 г. на тогавашния регионален министър Росен Плевнелиев, който веднага го нарече “програма за рехабилитация на мостовете”. Той също не успя да намери пари за нея, защото ги потърси на грешно място - от Европейската комисия бе поискано пари по оперативните програми “Транспорт” и “Регионално развитие” да се пренасочат за ремонти на мостовете. Само че средствата от тях са предназначени само за строителство на нови пътища и съоръжения, а не за ремонтиране на стари.

Така сега се оказваме в ситуацията да довършим магистрала “Тракия”, но мостовете в другия  край да рухнат. Същото важи и за виадуктите по магистрала “Хемус” - от списъка се вижда, че всичките 11 моста плачат за ремонт. Много български специалисти подлагат на съмнение единствено бързането с избора на фирмите, което предопредели използването на не особено прозрачната процедура “договаряне без обявление”. Неотдавна деканът на катедра “Транспортни съоръжения” на Университета по архитектура, строителство и геодезия проф. Костадин Топуров заяви, че твърденията за евентуално рухване на трите моста по магистралите при още едно земетресение със същия магнитуд както на 22 май са пълни глупости. 

От списъка личи и че в най-опасно състояние са всъщност не мостовете по магистралите, а тези по третокласните пътища. 
От снимките на мостове в лошо състояние, които пътната агенция разпространява, си личи, че пораженията не са от земетресения, а са корозия, която се дължи на водата. Вместо да се оттича, тя навлиза в основите на съоръженията. С нея се смесват абразивните материали, с които пътищата се чистят зимно време и всичко това разяжда бетона.



Тагове:   опасни мостове,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032470
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930