Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2012 22:28 - Скулптори разказват приказки от пясък в Бургас
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1023 Коментари: 0 Гласове:
2



Истински пясъчни вълшебства разгръщат света на Красавицата и Звяра, Рапунцел и Разбойника, Пепеляшка и Цар Лъв в тазгодишното пето издание на фестивала на пясъчните фигури. 3500 тона пясък са изразходили 18-те автори, за да изваят фигурите на незабравимите анимационни герои на няколко поколения. Петото издание на фестивала на пясъчните фигури ще бъде открито на 2 юли и ще продължи чак до октомври, ако времето позволява, пише БургасУтре.


10 наши и 8 чужди скулптори от седмици се превиват под палещото юнско слънце, за да изваят от пясък любимите приказни герои на няколко поколения. Фигурите са общо 18. Три от тях ще бъдат свързани с релси в истинско влакче на емоционалното пътешествие към анимационния свят.

Влюбени пясъчни погледи си разменят Красавицата и Звяра. Пепеляшка чака в разкошна рокля каляската й да бъде завършена. Рапунцел пък всеки момент ще задържи Разбойника заедно с шантавия и забавен кон Максимус. 

Внушителен средновековен замък висок цели 7 метра майсторят скулптори от Австралия и Португалия. За извайването на приказния град са изразходени 3 500 тона пясък. 

Една от централните позиции в парк Езеро до Конната база, където е разположен фестивалът, е на най-известния рисуван мишок - готвач Реми от анимацията "Рататуи". С неговото извайване се е заела италианката Микаела Чакрини.

"Работя предимно скулптури с пясък, участвала съм във фестивали в Европа, САЩ и Япония, Бургас е великолепен град и съм щастлива, че имам възможността да го разгледам", разказа тя докато полагаше финални щрихи върху своята творба. 

Украинецът Андрей Варджински пък вае прекрасната Алиса в страната на чудесата. До нея ще застанат белият заек, котката с огромна усмивка и гигантската гъсеница. "Изпуснах само едно издание от бургаския фестивал, миналата година се представих с Кинг Конг, моя бе морската принцеса в първото издание и фокусникът в темата Цирк", обясни авторът. 

Класическите Хензел и Гретел пресъздава от пясък Петър Петров. Пред неустоимата къщичка от лакомства дебне злата вещица, а хлапетата тръпнат от страх, че ще бъдат хвърлени в пещта.

"Любимата ми детска книжка бе Хензел и Гретел, затова веднага реших на тях да се спра", обясни той. Петров е автор на незабравимия Чарли Чаплин, който бе една от най-харесваните фигури миналата година. Негово дело е и Шрек от изданието през 2010-а.

„Децата ще могат да се докоснат отблизо до своите любими герои, а родителите им да си спомнят за своето детство. Това е идеята на тазгодишното издание на Фестивала“, заяви Димитър Маджаров, шеф на Летен театър, фестивали и концерти“.

Според него първоначалният замисъл на форума за създаване на наша, българска школа и традиции в това направление на изкуството, вече се реализира в пълна степен.

Фестивалът ще бъде открит на 2 юли от 22 чч. със светлинно-музикално шоу. Фигурите ще останат изложени до средата на септември и дори до началото на октомври, ако времето се задържи хубаво.

Билетите и тази година са левче за деца и 3 лв. за възрастни.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044147
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930