Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2012 19:27 - Поправката "Витоша ски" пада, Цеко Минев се закани да провали и следващия ски сезон
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1553 Коментари: 0 Гласове:
3



Засега отпада вариантът за облекчено ски строителство, заради което Законът за горите бе върнат от президента Росен Плевнелиев за преразглеждане в парламента. Това стана ясно във вторник по време на обществено обсъждане в Народното събрание на спорните текстове, които провокираха тридневни протести в столицата и за които премиерът Бойко Борисов каза, че докато не се постигне 100-процентов консенсус по тях, няма да бъдат гласувани, пише Медиапул.

 

Целият параграф 5 от Закона за горите, който регламентираше превръщането на оставащи на хартия гори в ски писти, липсваше в нов вариант на закона, раздаден на присъстващите на дискусията от председателя на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева.

 

“Преди да дойда говорих с премиера Борисов. Това, което държа в момента, според Танева и другите участници има консенсус. Ако това е така, да потвърдите, че сте удовлетворени, ако не сте – нанесете корекции. Това ще бъде внесено, да не губим време по текстовете за горските стопанства, по другите текстове ще продължим работа”, обърна се земеделският министър Мирослав Найденов към представителите на Коалиция “За да остане природа в България”.

 

Освен от "Витоша ски" нямаше никакви други становища на инвеститори или на общини в защита на спорните текстове.

 

Лифтовете на Витоша остават затворени, въпреки липса на законов проблем

 

По време на общественото обсъждане управляващите обещаха, че в преходните и заключителни разпоредби на готвения за нови промени Закон за горите ще бъдат включени текстовете на природозащитниците, които решават проблема с подмяната на старите лифтове и влекове в Природен парк Витоша - изясняване на собствеността и липсващото право на строеж на "Витоша ски" АД върху съоръженията.

 

Именно с аргумента, че сегашната нормативна уредба им връзва ръцете за обновяване и модернизация на ски лифтовете над София, "Витоша ски" спряха съоръженията преди осем месеца и те останаха неизползваеми през миналия зимен сезон.

 

Сега фирмата даде да се разбере, че след като исканата от нея законова поправка отпада, няма да пуснат съоръженията и следващия ски сезон, въпреки че от изпълнителната и законодателната власт още веднъж повториха, че дори и сега пускането е напълно законово и възможно.

 

Изненадващо, на обсъждането дойде самият Цеко Минев, президент на Българската ски федерация и на Първа инвестиционна банка, инвеститор на ски съоръженията в Банско и над София, смятан за поръчител на оспорваната законова поправка. Досега той се дистанцираше от избухналите скандали, но сега за пръв път публично "освети" интереса си и дойде да го защитава пред депутати и природозащитници.

 

От думите му стана ясно, че лифтовете на Витоша остават затворени. “Витоша ски” твърди, че не може да ги пусне, защото има предписание да изчисти просеките под съоръженията. Ние не можем да изчистим просеките, защото трябва да учредим нов сервитут (право за ползване) върху площта им, иначе нямаме право да извършваме дейност на тази територия, обясни Цеко Минев. Първо нелепо е да учредяваме нов сервитут за съоръжения, които са наша собственост, това е все едно да изкараш нов акт 16 на жилището си, каза шефът на ски федерацията. Второ самата процедура трае три години, допълни той.

 

Когато стана ясно, че “Витоша ски” затваря лифтовете с въпросния мотив, от Държавната агенция по горите заявиха, че ще изчистят просеките за своя сметка. Минев каза, че е запознат с това предложение, но Тома Белев, бивш директор на Природен парк Витоша, го обвинил, че ще се възползва от нерегламентирана държавна помощ и “Витоша ски” отказали.

 

Тома Белев заяви, че това не е вярно, а думите му бяха потвърдени от зам-шефа на агенцията по горите Красимир Каменов. Няма проблем агенцията да изчисти просеките, “Витоша ски” просто не иска, каза той.

 

По отношение на действащите ски писти Каменов повтори за пореден път, че няма проблем да се наемат за срок от една до 10 години по сега действащия регламент.

 

Запитан след кръглата маса дали в крайна сметка "Витоша ски" могат законно да пуснат лифтовете, министър Найденов отвърна "аз лифтове нямам, така че не знам". На същия въпрос Десислава Танева отговори “Аз съм от Сливен, там лифтът работи”.

 

При перспективата за провал и на предстоящия ски сезон на Витоша, очевидно на ход е Столична община, независимо от настойчивите опити на кмета Фандъкова да стои настрана от спора.

 

Цеко Минев: Срещу мен има реванш от хора на ниско ниво

 

Цеко Минев обясни пред журналистите, че всички са жертва на масова заблуда, а срещу него се излива помия без причина и е обект на реванш от хора на ниско ниво. Представителите на неправителствени организации Минев нарече “узурпатори на екологичното пространство”. Самият той отрече да е узурпатор в сферата на ски туризма.

 

ПИБ финансира концесионера на ски зона Банско “Юлен” АД, която превиши с 60% разрешената и по договор концесионна площ, както и “Витоша ски” - собственикът на витошките лифтове. Съоръженията бяха затворени като форма за натиск над властта да се приемат исканите от частника законови поправки. Банката се свързва и с “Бороспорт” - операторът на ски съоръженията на Боровец.

 

Обществото е заблудено, че развитието на ски спорта и зимния туризъм ще спомогнат за изсичането на горите в България. Искам най-отговорно да кажа, че в целия свят, включително и в България, това не може да е така, каза пред журналистите Минев. Никъде по света не е забранено да се строят лифтове, нито писти, нито в национални паркове, нито в природни паркове, забраната за строеж важи само за резервати, коментира Минев. Почти една трета от територията на България са планини, там живеят милион и половина българи и естественият поминък е зимният туризъм и зимните спортове, с нормални разрешения и облекчения за инвеститорите, каза той.

 

Минев обясни, че облекчения за ски инвеститорите са необходими, защото изграждането на зимна инфраструктура е най-тежката и най-трудно възвръщаемата инвестиция. За разширението на ски зона “Алеко”, например, “Витоша ски” щяла да използва хеликоптери, които да наливат бетон. Наемът им бил 5000 евро на час, а за час можело да се излеят 3-4 кубика бетон. За един стълб на лифта са необходими 15-20 кубика бетон, уточни Минев. По време на дискусията пък министър Найденов изчисли, че за една писта от 1000 дка инвеститорът трябва да плати такси от порядъка на 50-100 млн. лева според сегашните регламенти.

 

Още на първата "помирителна" среща за закона, разпоредена от премиера Борисов, министър Найденов призна, че целта е да се спестят пари на инвеститорите.

 

На въпрос какво точно иска, Цеко Минев отговори: “Искаме да има ясни, прости правила и регулации. Големият въпрос е искаме ли да имаме зимен туризъм, или не искаме да развиваме зимен туризъм. Ами, ако искат в Закона за горите да вкарат и точка "забранено за инвестиции от олигарси и от Цеко Минев".




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13002139
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031