Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2012 18:44 - Уникална гробница откриха в центъра на Пловдив (снимки)
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1600 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Уникална антична гробница със стенопис, на който е изобразена библейската сцена на възкресението на Лазар от Иисус Христос, откриха археолози в центъра на Пловдив. Находката няма аналог в България, категоричен е археологът Мая Мартинова-Кютова, пише БЛИЦ.

Най-близкият стенопис с прочутия сюжет се намира в катакомбите на Рим. Гробницата беше открита в началото на май и досега археолозите проучваха какво има в нея. Първоначално на една от стените се показва човешка фигура, като цветовете са запазени в автентичния си вид. В последствие се разкрива и останалата част от рисунката, която изобразява как Иисус Христос възкресява Лазар. На една от късите стени е изрисуван античен кантарос – съд, в който в античността се е смесвало вино и вода, с два пауна около него. Археологът Мая Мартинова обясни, че тази рисунка символизира извора на живота.


Рисунките са цветни, запазили са до ден днешен автентичния си цвят. Древният зограф е използвал червено, бяло, черно, зелено и охра за изрисуване на образите. Гробницата е част от южния некропол на Филипопол и е датирана от началото на IV век. Тя е с размери 2 на 1 метра и е ориентирана на изток - запад. Дълбочината й е почти метър и половина, а вътрешните стени са измазани.

От некропола са извадени три различни човешки скелета и се предполага, че хората са имали родствена връзка. Костите не са били анатомично разположени и е възможно да се окаже, че телата са повече. Археолозите смятат, че гробницата е била многократно ограбвана още в древността, при което скелетите са разместени.

Според Мая Мартинова, семейството е било с висок социален статус, тъй като само такива хора са можели в античността да си позволят гробница. Наблизо са открити останки от ранния римски град с бедни погребения от ІІІ век, съобщи още археологът. 

Разкопките се финансират от EVN. Гробницата е открита случайно при изкопни работи за полагане на тръби за топлопреносната мрежа на ул. “Г.М. Димитров” зад бившия партиен дом. 

На по-късен етап гробницата ще бъде консервирана и преместена в Баня “Старинна”, която предстои да бъде превърната в Музей на мозайките.



Гласувай:
9


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996607
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031