Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2012 22:37 - Топагентите на МОСАД идват в България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1153 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Израелски телевизии съобщават, че в международното летище Бен-Гурион приключва или вече е финализирана подготовката на специален самолет, който да достави в България медицински екипи и сътрудници на израелските спецслужби. Израелският премиер Бенямин Нетаняху излезе с изключително остро обвинение към Иран за кървавия атентат в Бургас.

Според медиите за този полет, свързан с кървавия атентат в Бургас, са подбрани специалисти с изключително висока подготовка, пише БЛИЦ.

В Тел Авив под пълна пара работи и създаденият оперативен щаб начело с министъра на външните работи Авигдор Либерман. Той вече се бил свързал с българския си колега Николай Младенов. Зам.-шефът на израелското външно министерство Дани Аялон е заявил, че дипломатите от  ведомството се в постоянна връзка с българските власти и координират действията си със спецслужбите. До този момент израелските дипломати твърдят, че нямат точна информация за броя на жертвите и избягват да посочват конкретни бройки. Медиите в Израел цитират данните, които черпят от българските средства за масова информация. 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че има първоначални данни, че зад атентата стои Иран и Израел ще даде подобаващ отговор. "Всички следи водят към  Иран. През последните месеци бяхме свидетели на опитите на Иран да причини вреди на израелтяните в Тайланд, Индия, Грузия, Кения и Кипър. Точно 18 години след зверския терористичен акт срещу еврейската община в Аржентина иранският терор отново атакува невинни хора. Иранските терористични атаки обхващат целия свят. Израел ще  отговори на иранския терор с целята си мощ." 
Това е официалното изявление на израелския премиер, цитирано то неговия помощник Алекс Селски. Той каза още, че Нетаняху провежда извънредни съвещания във връзка с трагедията в България, изказал е съболезнования на семействата на починалите и е пожелал на ранените скорошно оздравяване. 

От тази информация, може да се съди, че израелските власти разполагат вече с много точна информация за броя на жертвите, но все още не я оповестяват официално.
Израелските медии също така припомнят, че най-старият всекидневник  "Аарец", още на 5 януари писа, че ислямистката групировка "Хизбула" подготвя атентат срещу израелски туристи, дошли на почивка в нашата страна.

В кратката статия, излязла само няколко дни след Нова година, се съобщава, че всъщност за такава опасност алармира министерството на транспорта. Нападението било свързано с годишнината от убийството на Имад Мугния, ключова фигура в силовите структури на "Хизбула". Той загина в кола-бомба през 2008 г.

Тази информация била предадена на израелските служби за сигурност, както и на българските им колеги.

Тогава за евентуална дата на нападението се сочеше 12 февриари, когато точно е годишнината от убийството на Мугния. Обсъждаше се още възможността плановете за атентата да са били съгласувани и с Иран.

В същото време министърът на вътрешните работи отрече българските спецслужби да са разполагали с информация за подготвян терористичен акт на територията на България.

В интервю за "Аарец" директорът на отдел Сигурност на транспортното министерство на Израел Дани Шенар разказал, че е изпратил предупреждение до повечето европесйки страни. Това бил първият път, в който министерството на транспорта си позволявало да отправя подобни предупреждения. Според текущия закон в Израел единствено контратерористичното бюро е отговорно за информиране на пътниците за повишено ниво на заплаха. От друга страна външното министерство на Израел излезе с изявление, че няма нужда от „истерична атмосфера”.

ДОСИЕ:
"Хизбула" е шиитска паравоенна организация, която през последните 30 години се промени рязко от терористична групировка към алтернативна политическа сила и неформална армия.

В средата на 90-те години прекрати активното организиране и финансиране на терористични атаки и пренасочи всичките си ресурси към изграждането на политическо и социално движение, подкрепяно от развито военно крило. Вече практически контролира Ливан, като организацията е разположила около 80 хил. военни ракети, насочени пряко към цели в Израел в случай на ескалиране на евентуален военен конфликт. Основните финансови и разузнавателни международни партньори на “Хизбула” са режимите в Сирия и Иран.

След убийството на Имад Мугния при непотвърдена операция на израелската разузнавателна служба  Мосад в Сирия на 12 февруари 2008 г. всяка година организират подобни прояви в знак на отмъщение.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046920
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930