Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2012 21:54 - Експертът по контратероризъм Боаз Ганор пред "Дневник": Атентатът е провал на българските служби
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1211 Коментари: 1 Гласове:
1



Д-р Боаз Ганор е основател и изпълнителен директор на института по контратероризъм (ICT) в интердисциплинарния център "Херцлия" (IDC) в Израел. Публикувал е десетки статии по въпросите на тероризма и контратероризма, както и няколко книги. Бил е съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Основател и председател на Международната академическа общност по контратероризъм (ICTAC).

Как бихте описали атентата? Провал на израелските, българските или и на двете разузнавателни служби?

- На първо място отговорността за сигурността на туристите лежи на раменете на местните власти. Когато говорим за спиране на терористични атаки, има два основни стълба – а) притежаване на предварителна информация за намеренията и възможностите на терористите на територията на атакуваната държава и б) действията по сигурността, които трябва да предотвратят или да откажат терористите, извършващи тези нападения.

Както казах, смятам, че тези отговорности лежат на първо място и преди всичко на раменете на българите в този конкретен случай. Изглежда, е провал и на разузнаването – нямаше предупреждение, идващо от службите, доколкото знам. Охраната също се провали, тъй като е нямало никакви мерки за сигурност, когато пътниците са напуснали терминала.

А какво можеше да бъде направено по-добре от израелска страна?

- Службите за сигурност на Израел са известни със своята ефективност при превенцията на терористични нападения, понякога благодарение на предварителна информация. Наскоро станахме свидетели на осуетен план в Лимасол, Кипър. Макар и да не бе казано публично, кипърските власти намекнаха, че са получили информация от Израел. Така че бих очаквал Израел да помогне - най-вече да помогне на местните сили за сигурност - да си изяснят какво се случва, ако имат информация.

От моя гледна точка фактът, че терорист от "Хизбула" е арестуван в Лимасол, най-вероятно със същия modus operandi (начин на действие – бел. ред.), трябваше да задейства червена лампа в съответните агенции. Тези служби трябва да знаят и да вземат предвид, че "Хизбула" и Иран са извършвали подобни атентати по същия начин в други държави в миналото.

Възможно ли е това да е част от синхронна кампания?

- Склонен съм да вярвам, че нападението в България е било планирано като едновременно нападение с това в Кипър, било като синхронна акция, било атаки една след друга. От ретроспективна гледна точка със сигурност бих помолил местните власти да увеличат бдителността си за други възможни мишени. Казвайки други възможни мишени, може да е във всяка държава по света. Броят им обаче може да бъде ограничен, знаейки кои са най-посещаваните от израелски туристи места. Ако се ограничим до тези държави, ще имаме не повече от 4-5-6 държави и България е една от тях. Така че това е нещо, което в ретроспекция Израел можеше или трябваше да свърши по-добре.

Що се отнася до отговорността за сигурността, суверенът е само България. Израел не може и не трябва да има въоръжена охрана на територията на България и не трябва да възниква тази необходимост. Така че те (българските служби) са онези, които е трябвало да направят изчисления, да анализират риска и заплахите. Знаейки, че израелците по принцип са мишена на терористични нападения, и концентрацията на израелски туристи със сигурност е мишена, някакъв вид сигурност е трябвало да бъде осигурена, дори и само за респектиране. Когато обаче нямаш никаква сигурност, това е уязвимост, която сама проси да я нападнат.

Какви мерки за сигурност се взимат по отношение на израелските туристи в други държави? Полетите на El Al по принцип се охраняват, но когато пътниците излязат от терминала сигурността се променя. Къде минава границата?

- Това е много добър въпрос, за който нямаме добър отговор. Във всяка държава е различно и отново зависи от правилниците на местните служби за сигурност и полиция. С това наум бих направил разликата между обикновените израелски туристи, които идват на семейна екскурзия, наемат си кола и отиват в хотел и те нямат необходимост от специални мерки за сигурност, макар и рискът за израелски туристи по принцип да е по-голям. От друга страна, когато имате съществуваща концентрация на израелски туристи като групи, това трябва да се приеме като нещо, което, ако не да бъде подсигурено, то поне да е анализирано от местните власти. Смятам, че това е случаят с Бургас, който се е превърнал в една от най-популярните туристически атракции за израелците. Не става дума само за обикновените туристи, това е индустрия – в такава индустрия сигурността трябва да играе някаква роля.

Съществува ли възможността това да не е било терористично нападение, а разчистване на сметки на местно ниво? "Хизбула" отказа да поеме отговорност вчера, днес иранското посолство също разпрати подобно съобщение. 

- От моя гледна точка, ако имате терорист от "Хизбула", който преди няколко дни беше арестуван в Кипър, планиращ подобна атака, и след това имате извършване на нападение в България, като и в двата случая говорим за две от най-популярните за израелски туристи държави, това не е случайност. Като българин знаете по-добре от мен, че такива случайни нападения не се случват всяка седмица в България. Ако беше се случило в Ирак, тогава може би да, но не говорим за това. Това е планирано нападение, планирано да се случи в България, в Бургас. Терористите са събирали информация за действията на туристите, разбрали са, че няма мерки за сигурност там, не са били уплашени от българските служби за сигурност.

Те са били много убедени - и за съжаление се оказаха прави - че ще успеят да изпълнят това нападение на българска земя.

А какво бихте препоръчали?

- Моята препоръка е, вместо да се замитат нещата под килима, да се признае, че е имало грешка на силите за сигурност и разузнаването и да се опитат да я поправят в бъдеще. Най-лесното нещо да се каже "Беше случайно, не беше Иран – те казаха, че не са". Какво очаквате да кажат – да, направихме го на българска земя, направихме фалшив американски паспорт... "Хизбула", разбира се, също ще отрекат, това е хибридна терористична организация, която е активна в политическата сфера и терористичната сфера в едно и също време. Разбира се, че ще отрече всяко нападение на територия на трета страна. Само четири държави в света определят "Хизбула" като терористична организация и тя би била много предпазлива, преди да поеме отговорност за такива терористични нападения. Затова не съм особено впечатлен от отричането на Иран и "Хизбула".

Честно казано, силно съм убеден, че в краткосрочен период, когато атаката бъде анализирана, бъдат направени следствените действия и анализи на информацията, както и бъде интервюиран активистът на "Хизбула" в Кипър, тогава всички точки от картината ще бъдат свързани и ще е доста ясно, че това е свързано с Иран, със силите "Ал Кудс" (революционната стража) и/или с "Хизбула".

Смятате ли, че нападението в Бургас може да послужи за casus beli (повод за война) срещу Иран или "Хизбула" в Южен Ливан?

- Не мисля, че Израел ще реши да предприеме ответно нападение срещу Иран заради взрива. Ако Израел някога реши да започне военни действия срещу Иран, ще е заради опасност за самото съществуване на Израел, а не поради терористични действия. Що се отнася до регионалните дела, ако се докаже, че "Хизбула" е отговорна, тогава при определено развитие на събитията Израел може да реши да атакува. 



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. godlieb - ПОДКРЕПЕТЕ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ -
20.07.2012 07:34
ЗАСИЛЕТЕ И ЗАТВЪРДЕТЕ НАДЗОРА НАД ЧУЖДЕНЦИТЕ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13028670
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930