Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2012 21:38 - Млади съдии разказаха за запушване на усти в системата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 861 Коментари: 0 Гласове:
1



 Има индиректен натиск върху съдии да не говорят публично за проблемите в системата, обявиха в петък трима млади магистрати, които излязоха публично да поискат подкрепата на обществото за продължаване на съдебната реформа и да изразят протеста си срещу досегашната политика на Висшия съдебен съвет (ВСС). Пред медиите с лицата си излязоха съдия Таня Маринова от Софийския районен съд, съдия Пламен Пенов от съда в Луковит и младшият съдия Владислава Цариградска от Окръжния съд в Ловеч. И тримата са участници в протеста пред ВСС срещу уволнението на съдия Мирослава Тодорова.

 

"Щяхме да сме много повече (на пресконференцията – бел. ред.), но някои от колегите получиха индиректни сигнали, че не трябва да са тук", разказа Владислава Цариградска и уточни, че в нейния съд подобен проблем няма. Тя добави, че по време на организирането на срещата си с медиите в София е говорила с над 20 млади съдии от цялата страна. Някои от тях не са получили поискания един ден платен отпуск, за да присъстват, а други са били наказани с мълчание от началниците.

 

Таня Маринова добави в този дух, че е говорила с по-опитните си колеги, които са обяснили, че "като сегашният натиск върху съда не е имало и по време на тоталитаризма".

 

Основната критика на тримата съдии бе насочена срещу Висшия съдебен съвет, който не е защитил независимостта на съдиите по време на петгодишния си мандат. "Ние се стремим към постигане на прозрачност при работата на съда и независимост. Натискът върху съдиите се постига с обезличаването на качествата на хората и неглижирането на работата на всеки един съдия по отделно", коментира Таня Маринова от Софийския районен съд.

 

Младшият съдия Цариградска даде като пример за недопустим натиск акт на съдебния инспекторат срещу неин колега. Преди няколко седмици инспекторите са проверили неговите дела и са излезли със заключение, че той е решил "неправилно" едно от делата си. По закон инспекторите нямат право да се намесват в решаването на делата по същество и могат единствено да следят за сроковете и движението на процеса. Цариградска заяви, че е писала до ВСС за тази недопустима намеса във работата на съда, но и досега не е получила отговор. "Аз и не очаквам отговор. Подкрепата може да дойде само от обществото и медиите", каза тя.

 

"Цялостното усещане е, че този, който говори, ще бъде наказан по един или друг начин", заяви Таня Маринова. Съдията даде пример с претовареността на съдиите от Софийския районен съд, които решават между 600 и 1000 дела годишно."По този начин ние сме поставени в зависимост и страх, защото Софийският районен съд не е обезпечен кадрово да се справи с всички тези дела", допълни Маринова.

 

Едно от най-големите притеснения на съдиите е дисциплинарната практика на ВСС. Съветът използва прекомерната натовареност на някои неудобни съдии, за да се саморазправя с тях. Проблемът нашумя особено след уволнението на председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова.

 

"Корупцията е голям проблем в системата, но от уплашения съдия също не може да се очаква правосъдие. Ако за борба с корупцията има някакви средства за борба, то срещу другото няма", обобщи съдия Пламен Пенов.

 

Тримата млади съдии напомниха, че ВСС е поел ангажимент до средата на 2010 година да разработи критерии за разпределението на делата, за да се реши проблемът с претовареността. След оставките на Капка Костова и Галина Захарова заради назначението на Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд никой от ВСС не си е помръднал пръста да работи по този въпрос. Магистратите разказаха, че след отказа на ВСС да работи по темата, те се опитват в свободното си време да разработят стратегия.

 

Съдия Таня Маринова коментира още, че така и не е разбрала позицията на управляващите по острия критичен доклад на Европейската комисия. "Аз лично в нито един момент не разбрах от коментарите на управляващите какви са проблемите на съдебната власт и какви са решенията. ВСС си променя позицията само под диктата на изказвания", обясни съдията.



Тагове:   натиск,   ВСС,   млади съдии,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035835
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930