Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2012 20:23 - ДПА: Разследването на атентата в Бургас тъне в мъгла
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 866 Коментари: 0 Гласове:
0



 Три седмици след атентата в Бургас все още всичко е в сферата на слуховете - отговори на въпросите няма, има само пълна мъгла, коментира в анализ за ДПА известният германски журналист и експерт за Балканите Франк Щир, цитиран от ”Дневник”.


"Полагаме максимални усилия всички да спим спокойно", заяви интервю вътрешният министър Цветан Цветанов, опитвайки се да замаже факта, че българските компетентни органи така и не са стигнали доникъде в разследването на атентата от Бургас. Доказуеми факти няма, изявленията често са противоречиви и това само подхранва спекулациите, пише германският журналист.

 Веднага след експлозията Израел обвини "Хизбула" за извършеното по поръчка на Иран нападение. С почти същата бързина българското вътрешно министерство представи предполагаемия атентатор. От трупа на нападателя бяха взети ДНК-данни и дори пръстови отпечатъци, но тяхно съответствие в базите данни на международните служби по сигурността не бе открито.

Актуалното състояние на разследването не е напреднало много в сравнение с известното от първите дни, истинското име на атентатора и неговия произход са точно толкова неизвестни, колкото и денят и мястото на влизането му на българска територия, ако изобщо е пристигнал от чужбина. Дори не е сигурно дали той е седмият загинал при експлозията, каквито съмнения изказват съдебните лекари от болницата в Бургас. Според тях теглото на аутопсирания човек надхвърля сто килограма, докато показаният от камерите дългокос турист не тежи повече от 80, отбелязва Щир.

Той цитира една от версиите, според която вероятно дори не става дума за терористичен атентат в политически смисъл, а за смъртоносен сблъсък между български престъпни групи, например от наркомафията. Според друга версия, атентаторът не знаел, че носи бомба в раницата си, а е мислел, че носил дрога. А предполагаемите му съучастници може би са го взривили от дистанция.

Конспиративните теории са неизбежни, заради пълната мъгла за всичко, свързано с атентата в Бургас, пише Щир.

Изразеното от иранския посланик в ООН твърдение, че всъщност ставало дума за операция на израелските тайни служби, които подготвяли почвата за война срещу Иран, се ползва с все по-голямата подкрепа на българските наблюдатели по форумите.

Междувременно официалните власти разпространиха портрет на предполагаемия убиец - слаб, с късо подстригана коса. Към 2 000 души вече заявиха, че са го виждали, включително след атентата на 18 юли. "Това едва ли е възможно, тъй като тогава той вече би трябвало да е мъртъв", казва софийският следовател Валери Йорданов.

"България никога няма да забрави бруталното терористично нападение срещу израелските туристи и виновните ще бъдат открити и наказани, каквото и да струва това”, заяви българските президент Росен Плевнелиев.

В контекста на хаотичното състояние на разследването увереността на президента изглежда доста изкуствена, подчертава журналистът. Той припомня, че страната има традиции в неразкритите поръчкови убийства и подчертава, че и взривът в Бургас най-вероятно ще се нареди в дългия списък на нерешените престъпления.

Франк Щир отбелязва съмненията на германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих за готовността на България и Румъния да влязат в Шенген. И въпреки че те са свързани по-скоро с последния мониторингов доклад на Европейската комисия, оповестен в деня на експлозията, липсата на убедителни резултати от разследването на българските власти само потвърждава изразения от министъра скептицизъм, смята журналистът.



Тагове:   бургас,   летище,   взрив,   коментар,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996225
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031