Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2012 22:23 - "Гардиън": Как основателят на "Уикилийкс" би могъл да напусне лондонското посолство на Еквадор?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 581 Коментари: 0 Гласове:
0



Еквадор даде на Джулиан Асандж политическо убежище, но той не може да напусне посолството на страната в Лондон, без да рискува да бъде арестуван, пише в. "Гардиън". Така че какво ще се случи по-нататък? Би ли могъл Еквадор да даде на основателя на "Уикилийкс" дипломатически паспорт? Такива паспорти са предназначени да улесняват пъткуването, но не осигуряват имунитет срещу законите на други държави, отговаря изданието.

Дали латиноамериканската страна може да му даде дипломатически статут? Това би било смела стъпка от страна на Еквадор и би изострила кризата. Член 29 от Виенската конвенция гласи, че лицата с дипломатически статут притежават имунитет срещу съдебно преследване. Лицето със статут на дипломатически агент не подлежи на никаква форма на арест или задържане.

Страната домакин е длъжна да го третира с дължимия респект и да вземе всички подходящи мерки, за да предотврати атаки срещу личността, свободата или достойнството му. Но има и контразадължение за Еквадор - да спазва законите на страната домакин - Обединеното кралство, и да не се намесва във вътрешните му работи. Джоан Форбс, бивш юрист във Форин офис, смята, че по принцип една държава може произволно да назначи всекиго за член на димпломатическата си мисия, освен главата й, но ако еквадорците се опитат да го направят сега, това би било очевиден начин да заобиколят законите на страната домакин и при тези обстоятелства Великобритания може да се почувства в правото си да отхвърли подобно назначение.

Дали служителите на посолството биха могли да вкарат Асандж в дипломатически автомобил и да го закарат до летището?

Дипломатическите автомобили не са защитени с имунитет срещу обиски от страната домакин, но дори ако Асандж успее да се качи в кола на посолството, без да бъде арестуван, той на даден етап ще трябва да излезе от нея, за да се качи на самолет, и в този момент ще е загубил защитата, осигурена от факта, че технически се намира на еквадорска територия, и ще се бъде отново под юридикцията на Великобритания и ще подлежи на задържане.

Дали би могъл да бъде изведен нелегално, скрит в сандък или чувал със дипломатическа защита? Колкото и невероятно да звучи това, то вече е било опитвано във Великобиртания.

През 1984 г. е направен опит нигерийскит политик Умару Дикко да бъде отвлечен, като бъде скрит в сандък и изпратен за Нигерия. Похитителите опитали, но неуспешно, да му поставят етикет "дипломатическа поща". Според Виенската конвенция дипломатическата поща не може да бъде отваряна или задържана. Но подобна пратка не е защитена срещу сканиране или термална проверка, която ще засече топлината на човешкото тяло и в такъв срлучая британските власти ще имат право да отворят пратката и да заловят беглеца.
 

По БТА




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036010
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930