Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2012 21:58 - Борис Немцов за състоянието на Владимир Путин
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 971 Коментари: 0 Гласове:
0



Съпредседателят на Републиканската партия на Русия - ПАРНАС Борис Немцов в съавторство с активиста на движение "Солидарност" Леонид Мартинюк подготви нова публикация, девета по ред, посветена на живота на президента Владимир Путин, съобщи в понеделник руският вестник "Комерсант".

 

Публикацията се казва: "Животът на роба на галерите. Дворци, яхти, коли, самолети и други аксесоари". Авторите й правят извода, че президентът лъже избирателите, като декларира официално, че годишният му доход е под 4 млн. рубли (около 100 хил. долара - бел. ред.). Прессекретарят на президента Дмитрий Песков коментира пред "Комерсант", че "всичко, което използва избраният президент, е държавна собственост".

 

Оформена като доклад, публикацията "Животът на роба на галерите" е разделен на тематични глави: "Дворци", "Авиопарк", "Яхти", "Коли", "Часовници". Авторите правят уговорката, че "умишлено не се занимават с вещите, които Путин ползва всекидневно", защото това са "дреболии в сравнение с вилите, самолетите, часовниците и колите".

 

В увода се казва, че "губещият популярност Путин маниакално се вкопчва във властта, а една от най-сериозните причини за това е "атмосферата на богатство и разкош, с които той свикна и категорично не желае да се раздели".

 

Авторите на доклада отбелязват, че според имуществената декларация на Путин неговият годишен доход е малко над 100 хил. долара. "Начинът на живот, който той води, може да се сравни с живота на монарсите от Персийския залив и сенчестите олигарси".

 

Така Борис Немцов и Леонид Мартинюк са сметнали, че на разположение на Путин има "20 дворци, вили и резиденции", като отбелязват, че "9 дворци са се издигнали по времето на Путин". Описвайки подробно какво представляват тези резиденции, авторите споменават, че американският президент и канцлерът на Германия могат да ползват всеки от тях две резиденции.

 

В парка на специалния авиоотряд "Русия", който обслужва президента, влизат, според доклада, 43 самолета и 15 хеликоптера на обща стойност около 1 млрд. долара.

 

"Минифлотата" на президента се състои от "четири разкошни съда" на стойност 3 млрд. рубли.

 

Пресмятайки колите, с които се придвижва държавният глава (предимно мерцедеси) авторите подчертават, че "за пред гражданите Путин в декларацията си посочва, че притежава ГАЗ М-21, ГАЗ М-21P, "Нива" и каравана "Скиф".

 

Колекцията от 11 часовника на Путин е оценена на 22 млн. рубли, което е "равно на 6 негови годишни заплати". "Ако иска честно да придобие един от часовниците от колекцията, президентът не трябва да яде и пие цели 6 години. А ако това са подаръци, те трябва да бъдат декларирани, иначе са подкуп на висше длъжностно лице".

 

За разлика от предишните осем доклада сегашният на Борис Немцов се отличава с това, че в него има малко текст и много снимки. Немцов отказа да го коментира до представянето му във вторник, а прессекретарят на "Солидарност" Олга Шорина, която е помагала в подготовката на изданието, съобщи пред "Комерсант", че "тиражът на доклада е само 5 хил .екземпляра, но се разчита на разпространението му по мрежата.

.

Прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков коментира пред "Комерсант", че "не разбира за какво става дума".

 

"Ако имаме възможност да се запознаем с доклада, ще се запознаем". В същото време Песков подчерта, че "информацията за държавните резиденции и за транспорта на президента е абсолютно открита за всеки и няма никакви тайни".

 

"Всичко е държавна собственост и Путин като избран президент в съответствие със законите се ползва от нея. Освен това много от обектите той е задължен да ползва".

 

Според Олга Шорина "Животът на роба на галерите" е издадена в Русия, но да се отпечата е било много трудно". Тя отбеляза, че отказвайки да го печатат, в типографиите й казвали, че "парите нямат значение". Тя подчерта, че тъй като в закона има специални наказателни текстове срещу клеветата, към всяка снимка и твърдение в доклада са посочени източниците. "Знаем от предишните доклади какво представлява руският съд", отбеляза тя.

 

"Комерсант" припомня, че заради доклада "Лужков. Изводи" искове към Немцов подадоха бившият московски кмет Юрий Лужков и съпругата му Елена Батурина. Лужков поиска да бъдат опровергани пет извода в доклада, на съдът призна за клеветнически само един. Батурина също спечели иск срещу Немцов, но обжалването му бе разглеждано вече след оставката на Лужков и съдът изцяло отхвърли претенциите на съпругата на бившия кмет.

 

Освен това информацията от доклада на опозиционния деятел се ползваше активно от телевизионните канали по време на кампанията за събарянето на Лужков.

 

По доклада на Немцов "Путин. Равносметката. 10 години" срещу автора бе подаден иск от съсобственика на компанията Gunvor Генадий Тимченко. От трите съждения, които Немцов трябваше да опровергае, съдът призна за клеветнически две. Немцов пресметна, че заради доклада му са били проведени 31 съдебни заседания, а Европейският съд още не е пристъпил към разглеждане на жалбата му.

 

Политологът Евгений Минченко смята, че новият доклад на Борис Немцов няма да нанесе особен удар на имиджа на Владимир Путин. "Обикновеният човек знае, че президентът живее добре и не намира нещо престъпно в това. Ние нямаме протестантските традиции за скромност на лидерите".

 

"Фактът, че висшите чиновници ползват дворци и подобни неща най-общо съответства на представата за света у повечето от избирателите", съгласява се политологът Михаил Виноградов. "Но противоречието с това, което властта декларира като доходи, предизвика недоволството на населението. Това довежда понякога и до емоционални взривове. След трагедията в Крим (тежки наводнения с многобройни жертви преди повече от месец - бел. ред.) плъзнаха слухове, че шлюзовете са били отворени, за да бъде спасена дачата на Путин в Геленджик, което е невъзможно от географска гледна точка".

 

Според политолога при някой подобен случай докладът на Немцов може "добре да послужи". Авторите на доклада, предполага Михаил Виноградов, се надяват "да предизвикат такъв взрив".

 

Според Евгений Минченко докладите срещу Путин не оказват забележимо влияние на настроенията на избирателите, защото в обществото няма желание за такъв род разкрития. В същото време редовното публикуване на разобличителни материали "поддържа емоционалния градус на антипутинските настроения в част от електората".

Медиапул 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996996
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031