Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2012 02:01 - Президентът очаква Македония да спре с подмяната на историята
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 688 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 “Преди два месеца в Белград имах среща с македонския президент и тогава заявих категорично, че България никога няма да направи компромис със своята история и историческите факти за региона такива, каквито са. Споделих още, че ние много бихме искали да оставим фактите на експертите и историците, а политиците от двете страни на границата да работят с европейски подход, да строят мостове, тунели, жп връзки, да имат общи мероприятия”. Това каза в Пловдив президентът Росен Плевнелиев, предаде ПловдивУтре.


Преди два дни в Брюксел македонският президент споделил същата визия. “Радвам се, подкрепям тази инициатива и дори изпратих писмо до него лично от мое име, за да го подкрепя и да го поздравя за тази позиция. Надявам се по този начин да останат в миналото тези толкова много години на опити от страна на Македония за подмяна на историята”, коментира държавният глава.

“Това дали сме европейци и дали споделяме европейския подход, се познава не по това, какво декларираме в Брюксел, а по това, какво правим в къщи. Затова се надявам, че това е нов подход, очаквам да се изпълни със съдържание от страна на македонските политици, протягаме ръка, очакваме конкретните доказателства, че се намираме на нова фаза на развитие”, допълни Плевнелиев.

Президентът на България приветства стартиралия дебат за увеличение на доходите и пенсиите. Според него, най-правилния подход, за да няма капчица съмнение, че излишно се политизира с оглед на идващите парламентарни избори през 2013 г., е в рамките на битие 2013, на експертно ниво, да се посочат ясно приоритетите и съответно техните източници на финансиране. “Много достойна е позицията да се започне от учителите и пенсиите. Ако една държава иска да кове своето бъдеще, учителите са много важен фактор. Те трябва да са мотивирани, те трябва да са компетентни, за да можем да подготвим едно качествено следващо поколение за България”, заяви Плевнелиев. Той допълни, че пенсионерите също заслужават и трябва да получат съответните адекватни и обосновани обезпечения, а за всички останали - да се приложи прозрачен и ясен подход. “Всичко на масата – откъде ще дойдат парите, кои са източниците на финансиране, какви са приоритетите. Само така можем да бъдем коректни, за да няма съмнения в политизиране с оглед на изборите”, уточни президентът.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13053729
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930