Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2012 09:40 - Депутати цаци в парламента, акули по родните места
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1106 Коментари: 1 Гласове:
1



  Радой Ралин направи чудесно сравнение между парламент и аквариум: Аквариум! В теб е тържествено и тихо като в парламент. Навън избухват драми и събития, избиват хора и ги възкресяват, а тук рибите поглъщат кислород, за да се радва целият народ... „ Използваме метафората на големия сатирик, за да разкажем за депутатите - риби, онези, мълчаливи народни представители, които стоят по банките. И през целия 4-годишен мандат на Народното събрания я имат, я не две-три изказвания от трибуната. 

За разлика от парламента, където се държат като цаци, по родните си места и в избирателните си райони те са истински акули. Колкото по-анонимни са в национален мащаб, толкова по-популярни и известни са сред съгражданите си - с бизнеса си за милиони, със схемите, в които участват, с кадруванията... 
Хващаме се на бас, че името Стефани Михайлова например едва ли говори нещо на 99% от столичаните. Не се подвеждайте от мелодиката и артистичното звучене на името - дамата няма нищо общо с артсредите. Тя е депутат от ГЕРБ в 24-ти избирателен район в София и е сред най-елегантните дами. Парламентарната дейност обаче е повече от скромна - има цял един въпрос към Росен Плевнелиев в качеството му на министър на регионалното развитие през 2010 г., както и четири-пет законопроекта. Но е съвносител, а не техен автор. И с големи напъни журналистите трудно могат да си спомнят кога за последно е била на парламентарната трибуна. 

Скромното поведение на г-жа Михайлова в Народното събрание е впечатляващо. Щеше да си остане такова, ако името не изплува покрай неприятностите, които сполетяха бившия председател на общинския съвет в София Андрей Иванов (ГЕРБ). Медиите извадиха с хастара навън бизнеса му, а покрай разкритията лъсна и фактът, че Стефани Михайлова е неговият човек в парламента. И че деловите им отношенията датират поне от 2003 г., когато ексшефът на софийския общински съвет е бил консултант “на свои приятели”, в 
конкурса на столичната община за отдаване на маршрутни линии. Тогава девет линии взема ЕТ “Сиси” със собственик Стефани Михайлова, а 11 линии отиват при “ЕГ-6” ООД, където основен акционер е Никола Петров. А Михайлова и Петров са съдружници в “Банкя 21” АД (бившето БКС-Банкя), приватизирано от Андрей Иванов. 

Ако не беше скандалът с измислената промоция на супермодела мобилни телефони “Верту” през 2009 г., едва ли някой в 
България, пък и в Югозапада, щеше да знае, че бившият воeнен от Дупница Емил Гущеров е депутат - при това от управляващите, коментират в града. В парламента е пасивен и подчертано предпазлив в изказванията си от трибуната. А и те се броят на пръстите на едната ръка през изминалите три години. 

В Дупница обаче хората го свързват с шефа на превозвача “Юнион Ивкони” Ивайло Константинов. Каквото каже транспортният бос - това е След като свалил униформата, Гущеров “ял хляб” и работил за “Ивкони” на Константинов - като администратор, а на по-късен етап и като изпълнителен директор на клона на превозваческото дружество в Дупница. Докато благодетелят му Константинов го свързвали с ДПС, то за Гущеров няма такива подозрения. Слуховете обаче препращат към Братя Галеви, злите езици коментират, че известно време дори работил като охранител на техен обект. И да е истина, вече е минало. 

Въпреки вида си на добро и примерно момче, Гущеров изобщо не е безобиден, категорични са някои от съгражданите му. Казват, че кадрувал - назначил свои баровчеди на хубави служби из Дупница. 

Старозагорският депутат от ГЕРБ Иван Колев е живото олицетворение на поговорката - по-добре пръв на село, отколкото последен в града. Човек не може да чуе гласа му в парламента, но затова пък в града под липите ще е малко, ако кажем, че е в топ 10 на най-известните хора. В интерес на истината, покрай баща си - бизнесмена Дечко Колев, който бе сред най-щедрите спонсори на ГЕРБ. Името на Иван Колев се свързва най-вече с вдигането на петзвездния хотел “Стара Загора” и модерната болница “Св. Иван Рилски” - същата, която навремето оказа първа помощ на Слави Трифонов, след като си потроши крака в хотелската баня. Баща му Дечко Колев е собственик на холдинг от компании, които се занимават с най-различен бизнес от машиностроене до здравеопазване. Самият Иван Колев е мажоритарен депутат от ГЕРБ, член на комисията по бюджет и финанси в НС. До влизането си в парламента беше член на съвета на директорите на “Енергоремонт - Гълъбово” АД, “Металик” АД и “Чугунолеене - Първомай”, управител на “Комерсиал” ЕООД, “Ида Метан” ЕООД, “Ида Транс” ЕООД. Все структури от холдинга, ръководен от баща му. 

Преди време Дечко Колев и съпругата му Лена станаха кумове на Веселин Маринов. На венчавката на певеца, възпял родната полиция, неслучайно присъства вицепремиерът Цветанов. 

Пловдив също се радва на цял пасаж от “цаци” в парламента, които обаче стават акули, щом се приберат под тепетата. Една от тях е Стефан Дедев, с нищо не изпъкващ в Народното събрание, но виден кадровик в града. Сред протежетата му е сегашният директор на МБАЛ “Пловдив” (бивша Окръжна болница) д-р Аргир Аргиров, с когото се познавал още от времето, когато служил на границата. След това Дедев 4 години работи на летище 
Пловдив и това беше достатъчно на колегите му от БСП да му припишат и назначението на 25 митингаджии с партийни книжки от ГЕРБ за охранители в служба “Сигурност и безопасност” на аеродрума. 

Откакто мълчаливият в парламента депутат Христо Христов не е областен лидер на ГЕРБ във Велико Търново, интригите в структурите секнаха, споделят редови активисти от ГЕРБ в старата столица. Христо Христов, по-известен като Ицо Пицата, бе отстранен от лидерския пост в средата на януари т.г., след като успя да натрупа много негативи. Той обаче често контрирал на всеослушание: “Мислят си, че са ме натикали в миша дупка, но аз владея 6 от десетте общини в региона.” Депутатът е производител на суджук и развива селски туризъм в град Елена. Предприятието му се обедини в сдружение с още две колбасарски фирми и се оказа, че занапред само те ще имат право да произвеждат месния деликатес с марката “Горнооряховски суджук”.
в. Труд



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. injir - Депутатщината у нас е сигурен би...
08.09.2012 09:47
Депутатщината у нас е сигурен бизнес...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996283
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031