Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2012 07:43 - 11 септември 2001 г.: Терористи удариха САЩ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1083 Коментари: 1 Гласове:
1



На 11 септември 2001 г. терористи извършиха четири съгласувани атаки със самолети-бомби на територията на САЩ, които разтресоха целия свят и сложиха отпечатък върху историята.

Атаките започват рано сутринта, когато 19 терористи установяват контрол над 4 пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ в посока към Калифорния. Специално са подбрани самолети за далечни направления, тъй като техните резервоари са напълно заредени с гориво.


Петима терористи от „Полет 11” на „Американ Еърлайнс“ блъскат „Боинг 767-723“ в северната страна на Северната кула от Световния търговски център (СТЦ) в 8:46:33 часа местно време. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от международно летище Логан в Бостън, Масачузетс, до Лос Анджелис.

В 9:02:59 часа местно време други петима терористи блъскат „Боинг 767-222“ на „Юнайтед Еърлайнс“, изпълняващ „Полет 175”, в Южната кула. Събитието се излъчва на живо по цял свят, след като телевизионните станции пристигат, за да отразят първото сблъскване. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от международно летище Логан в Бостън, до Лос Анджелис.

Други петима терористи блъскат „Боинг 757-223“ на „Американ Еърлайнс“ от „Полет 77” в Пентагона в 9:37:46 часа местно време. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от международно летище „Вашингтон Дулс” в близост до Вашингтон до международно летище в Лос Анджелис.

Четвъртият самолет „Боинг 757-222“ на „Юнайтед Еърлайнс“, изпълняващ „Полет 93” от летище Нюарк за Сан Франциско, попада под контрола на четирима терористи и пада в 10:03:11 часа местно време в поле в Югозападна Пенсилвания на около 240 км северозападно от Вашингтон, след като пътниците оказват съпротива на похитителите. Предполага се, че целта на полета е бил Капитолият или Белият дом. Аудиозапис от пилотската кабина разкрива опита на екипажа и пътниците да отнемат контрола над самолета от терористите, след като разбират от телефонни разговори, че други отвлечени самолети са разбити в сгради по-рано същата сутрин. След като на терористите става ясно, че пътниците ще възвърнат контрола си над самолета, единия от похитителите нарежда на другия да го забие в земята. Скоро след това самолетът се разбива в поле край Шанксвил. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от международното летище в Нюарк (сега известно като Международно летище Нюарк Либърти) в Ню Джърси до Сан Франциско и оттам да продължи до „Нарита” в Токио.

Някои от пътниците на четирите самолета успяват да проведат телефонни разговори от мобилните си апарати и да предадат информация, че на борда има по няколко похитители, които използват лютив спрей и са наръгали няколко души. Информацията разкрива, че похитителите убиват пилоти, стюардеси и един или повече пътници. В окончателния си доклад Комисия 9/11 установява, че похитителите са закупили многофункционални преносими инструменти и разнородни ножове и остриета.

След като става ясно, че „Полет 11” е отклонен, два изтребителя F-15 са вдигнати незабавно във въздуха до 8:53 ч. След като двете кули са ударени, във въздуха са вдигнати още изтребители до 9:30 ч. В 10:20 ч. е получена заповед да се сваля всеки пътнически самолет, който може със сигурност да бъде идентифициран като отвлечен, но тази заповед не е предадена на пилотите на изтребителите поради опасения от грешки.

Трите сгради от комплекса на СТЦ се срутват в резултат на нанесени структурни повреди. Южната кула пада в 9:59 ч., след като 59 минути е обхваната от пожар. Северната кула пада в 10:28 ч,. след като гори 102 минути. Когато северната кула се срутва, отломки от нея се стоварват върху съседната сграда от комплекса, повреждат я и предизвикват пожар. Тези пожари горят с часове и засягат конструктивната цялост на сградата, в резултат на което тя се срива в 17:21 ч.

Жертвите в четирите атентата са 2974 души, без 19-те терористи: 246 са пътниците от четирите самолета (няма оцелели), 2603 души загиват в кулите-близнаци и на земята, 125 са жертвите в Пентагона. Други 24 души са обявени за изчезнали. Всички жертви са цивилни лица освен 55 военни в Пентагона. Сред загиналите има представителите на повече от 90 държави.

Националният институт по стандарти и технологии на САЩ установява, че по време на атаките, в комплекса на СТЦ се намират около 17 400 души. Голяма част от хората, които се намират в етажите под зоната на удара, са евакуирани безопасно извън сградите. Освен тях са спасени и 18 души от зоната на удара в Южната кула. Около 600 души са убити веднага при ударите или са хванати в капан в Южната кула. В Северната кула загиват 1366 души.

Поне 200 човека скачат от горящите сгради и намират смъртта си на улиците или по покривите на съседните сгради. Някои от хората в двете кули успяват да се изкачат до покрива с надеждата, че ще бъдат спасени от хеликоптери, но вратите към покрива се оказват заключени. Към този момент не е предвидена спасителна операция с хеликоптер, освен това гъстия пушек и високата температура биха попречили на хеликоптерите да се намесят.

411 служители на спасителните служби, които се отзовават на сигналите, загиват, докато се опитват да спасят хората и да ограничат пожарите.

За терористите е установено, че са свързани с Ал Кайда. Двама тях са от Обединените арабски емирства, останалите са от Египет и Ливан.

Американските следователи идват до извода, че нападенията са планирани от Халед Шейх Мохамед. Той е заловен през 2003 г. През декември 2008 година Халед Шейх Мохамед и други четирима подсъдими се признават за виновни по организиране на атентатите.

Осама бин Ладен първоначално отрича, но по-късно потвърждава съучастието си. Най-интересното е, че ФБР не издирва бин Ладен за тези атентати, а за организиране на други атентати през 1998 г. Следователно съпричастността на бин Ладен към събитията от 11.9.2001 г. е спорна.

Разчистването на площадката на СТЦ от руините приключва през май 2002 г. застрояването на терена се бави, защото възникват противоречия относно вида на новите сгради и тяхната конструкция.

На 11 септември 2011 г. на мястото на кулите е открит Национален мемориал и музей. Непосредствено до мемориалa през 2013 ще бъде завършено изграждане на нов Световен търговски център 1 (Кулата на свободата).

Пентагонът е възстановен в рамките на една година и до сградата е изграден мемориал през 2008 г. На мястото на катастрофиралия четвърти самолет през 2009 г. също започва изграждане на постоянен мемориал.

Атентатите от 11/9 са едно от най-мащабните и трагични събития на 21 век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само върху САЩ, но и в целия свят. Подозренията бързо падат върху Ал Каида.

През 2004 г. лидерът на групировката Осама бин Ладен поема отговорността за атентатите. Като мотиви той посочва американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак.

В отговор на атаките САЩ започват война срещу тероризма и нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които дават убежище на Ал Кайда. Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. През май 2011 г. Бин Ладен е открит и убит.



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. born - Заглавието би могло да бъде и по-...
11.09.2012 09:38
Заглавието би могло да бъде и по-точно:"Терористи удариха САЩ - страната на терора". И един въпрос : колко жертви от еврейски произход има при този терористичен акт ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049314
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930