Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2012 20:35 - 11-ти септември в медиите на Георги Гергов
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 812 Коментари: 0 Гласове:
0



Олигархът Георги Гергов спретна 11-ти септември в собствената си медийна група. На тържествено събрание с целия творчески екип – журналисти и технически персонал, с подходящ траурен тон поименно са били изброени имената на хората, от чиито умения Гергов няма нужда занапред, пише ПловдивУтре


13 души от Нова българска телевизия и от сайта “Новият глас” от утре не са служители на червения бос. Екипът е намален под санитарния минимум за съществуването на една медия.

“Нямам намерение да закривам телевизията, но тя ми носи големи финансови загуби и затова се освобождавам от излишните хора”, е коментирал самият Гергов пред журналисти от други медии.

Сред “излишните” хора има професионалисти, които са правили в далечната 1999 г. първите новинарски емисии на тогавашната телевизия “Евроком България”, чийто правоприемник се явява сегашната Нова българска телевизия (НБТ).

Съкратени са и журналисти, които са били примамени от други медии с обещания за големи заплати. Техническият екип е максимално орязан.

Въпросът за професионализма и качествата на някои от оставащите може да бъде дискутиран надълго и нашироко.

Масовите уволнения на журналисти в медиите на Георги Гергов започват по Коледа на  2009 г., дни след отпразнуването на 10-тата годишнина от създаването на новините.  Тогава на четири вълни са изхвърлени около 80 души. Съкращенията са циклични и се повтарят всяка година. В зависимост от кефа на шефа – или през пролетта, или през есента. Все едно домакиня прави предвеликденско или предколедно почистване в дома си.

Днешните съкращения са продиктувани от плановете за бъдещото развитие на НБТ. Шефката на софийското студио – неуспялата кандидатка на СДС за кмет на Габрово Ива Николова, имала амбицията да прави сутрешен блок. Изчислила, че й трябват 20 000 лева на месец за заплати на екипа си.

Николова, която е в близки отношения с о.р. ген. Богомил Бонев, от месеци го врънкала да уговори кума си Георги Гергов да направи едно хубаво голямо сутрешно предаване от София. Така Гергов бил притиснат от кумеца си, с когото имат и делови отношения като членове на Съвета на директорите на “Международен панаир Пловдив” АД. Само че вместо да увеличи бюджета на медията, разпоредил сметките да се изравнят чрез съкращения. По груби изчисления, заплатите на съкратените 13 журналисти са около 20 000 лева месечно.

Интересна е пловдивската схема на работа. Публицистиката – добра или лоша, остава в  досегашния й вариант. Четирите предавания запазват часовия пояс на излъчванията си. Пловдивчани обаче ще могат да гледат местни новини само от понеделник до петък. В събота и неделя най-вероятно ще трябва да се задоволяват със софийски словоизлияния.

НБТ е единствената българска телевизия без спортна рубрика в новините и без специализирано спортно предаване. Предшественичката й “Евроком България” беше единствената българска телевизия, която излъчваше мачове от Бундеслигата и рейтингът й тогава беше висок. Малко след като Гергов придоби медията му се видя скъпичко да плаща авторските права за излъчване на футболните срещи и прекрати печелившата практика.

Гергов купи “Евроком България” за около 3 милиона лева през 2008 г. Преди това той придоби Панаира.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049935
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930