Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2012 22:04 - Росен Плевнелиев: Пловдив може да бъде център на българската хранително-вкусова промишленост
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 786 Коментари: 1 Гласове:
0



 “България произвежда и изнася предимно сурова земеделска продукция. Това може да се промени и страната ни трябва да се стреми към разкриването на повече производствени мощности в хранително-вкусовата промишленост и понижаване на цените на храните у нас”. Това заяви днес пред журналисти в Пловдив президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава се срещна с кмета на града Иван Тотев и по-късно откри нова мощност за производство на компоненти на “бяла техника” в индустриална зона „Куклен”.

 

Президентът заяви, че интересът на световно доказани компании като “Либхер”, „Сименс” и „Бош” към производството на български компании е доказателство за доверието им в българската икономика. “Този успех може да бъде развит и в сектора на хранително-вкусовата промишленост и в бъдеще Пловдив трябва да се превърне в център на финансирането чрез европейските фондове за периода 2014-2020 г., за създаването на клъстер в сферата на хранителната промишленост, подчерта Росен Плевнелиев. Според държавния глава Пловдив разполага както с научните бази, така и с действащи икономически структури и този потенциал следва да бъде развит със създаването на т.нар.технологичен център „Агро тех”.

 

“Време е България да се пребори и с корупцията по високите етажи на властта. Този проблем съществува, но не трябва постоянно да се самообвиняваме, че сме най-корумпираните, защото не сме, и доказателство за това е доброто управление на еврофондовете през последните години”, каза Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос. Президентът добави, че обществото ни продължава да очаква разкрити и наказани за корупция и това е разбираемо. “Очаквам новият Висш съдебен съвет наистина да постави корупцията по високите етажи на властта на фокус не само на думи, но и на дела”, каза Росен Плевнелиев. Държавният глава подчерта, че приема решението на Народното събрание за създаването на анкетна парламентарна комисия, която да проучва случаи на корупция. “Разбира се, тази комисия трябва да работи прозрачно и се надявам нейната дейност да не бъде политизирана. Тя трябва да съсредоточи своите експертни възможности върху конкретни проблеми”, каза президентът Плевнелиев.

 

“България е много активен член в програмата за Дунавската стратегия и несъмнено това е един от приоритетите на страната ни. Наша е и идеята Дунав като основен транспортен коридор да получи подкрепа от новия Механизъм за свързване на Европа”, каза още президентът. Той посочи, че в следващите години транспортният трафик по река Дунав може да се удвои. За целта са необходими 1.5 млрд. евро и страната ни се надява, че те ще бъдат осигурени, тъй като 14 държави от Дунавския регион имат интерес това да се случи.




Гласувай:
0


Вълнообразно


1. injir - До преди 10-ти ноември Пловдив беше ...
20.09.2012 22:15
До преди 10-ти ноември Пловдив беше такъв център.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046429
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930