Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2012 13:03 - Български глас с отличие от международните Делфийски игри в Казахстан
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 691 Коментари: 0 Гласове:
1



 Навръх Международния ден на музиката 1 октомври, българския бас-баритон Александър Митев завоюва наградата , присъждана за професионализъм на Седмите  международни Делфийски игри в Казахстан.

В тазгодишното издание, което се проведе в рамките на една седмица от 24 септември в Астана - Казахстан, се състезаваха над 900 младежи от 20 страни, между които Австрия, Румъния, Франция, Корея, Италия, Армения, Беларус, Молдова, Таджикистан. Журитата на Делфийските игри излъчват 19 номинации за награди, 17 от които са в рамките на конкурсните програми в различни дисциплини – класическо пеене, народни инструменти, съвременен танц, поезия, изобразително изкуство, фотография.

“Надпреварата бе изключително оспорвана. След път общо 12 часа и малко сън, трябваше да изляза на сцената и да покажа потенциала си.  Конкурсната програма бе в два тура, по 10 минути. Представих се с богата жанрова програма от български автори, класически оперни произведения, дори и руски романси. Щастлив съм от спечелената награда, защото тя е признание за нашата оперна школа. Разбира се, в конкурса и в изкуството всичко е субективно, дори журирането. Доволен съм, че можах да се съизмеря с артисти от цял свят на моята възраст и успях да докажа сила, потенциал и да напомня за славата на българските артисти. “

Корените на традицията за провеждането на Делфийските игри идват от античността, а легендите сочат, че те са свързани с историческото Делфийско светилище и митичния Аполон. Новата ера за форума  започва през 2000 година,когато  участници от 27 страни пристигат в Москва, за да учредят Първите международни игри. Те за цел  съхраняването и пропагандирането на  културната идентичност и богатството на нациите, укрепването и развитието на  меджукултурните връзки между страните от цял свят.

Александър Митев се подготвя за дебют на родна сцена с ролята на Фигаро от “Сватбата на Фитгаро” на Моцарт, с която ще се представи пред публиката през новия сезон.

Творческият път на младия оперен певец започва  с школовка при Лиляна Бочева в “Бодра смяна”, преминава през работа с доц. Адриана Благоева  - Хора на софийските момчета , Музикалното училище, но  същинското шлайфане на бас –баритона и развитие на таланта си получава като студент по класическо пеене в класа на Росица Вълканова  в НБУ. Специализира при Стефка Евстатиева и  проф. Павел Герджиков.

Участвал е в продукции  на Симфониета Видин, селектиран е в книгата " Успелите деца на България 2010 " на Фондация  " Димитър Бербатов " .

През сезон 2011/2012 г. на Нов симфоничен оркестър, Александър Митев направи своя дебют под палката на  Корнелис Фровейн, Германия.

Тази година за Александър е щастлива, защото той  бе един от петте избрани младежи, които имаха шанса и бяха поканени да пеят  на  откриването на Олимпиадата в Лондон  като певци в Международната формация "Гласовете на младежката музика", диригент Ричард Фростик. 



Тагове:   музика,   култура,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047512
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930