Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2012 09:30 - Българските в Бари ще имат православна църква
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 779 Коментари: 0 Гласове:
0



Българската общност в италианския град Бари, която наброява 16 000 души, ще има храм за богослужения, както и парцел, на който България в бъдеще да построи свой православен храм. Това успя да издейства министърът на културата Вежди Рашидов по време на срещата си в петък с Микеле Емилиано, кмет на гр. Бари. На срещата присъства и българският енорийски свещеник в Рим архимандрит Климент Бобчев.

Кметът на Бари откликна веднага на желанието на министър Рашидов българската общност в града да има свой храм. Г-н Емилиано увери министър Рашидов, че много скоро общината в Бари ще предостави безвъзмездно на България парцел за построяването на православна църква. „Българската общност в Бари вярва в своята идентичност и ни обогатява със своята култура, затова с радост ще им предоставим и храм за богослужения, и парцел за нова църква”, увери г-н Емилиано. Докато започне градежът, българите тук ще получат за богослужебни цели някой от сега съществуващите храмове в града. 
На срещата министър Рашидов и Микеле Емилиано се договориха да бъдат проведени реципрочни Дни на културата в Бари и в София. За българските изпълнители ще бъдат предоставени най-хубавите зали и сцени на Бари, между които е и прочутият театър Петруцели. В програмата на дните на културата могат да бъдат включени и прожекции на известни български и италиански филми, както и филмови заглавия, снимани в Бари. Микеле Емилиано поздрави Вежди Рашидов за европейските проекти на българското Министерство на културата. „Вие съчетавате по изключителен начин две неща, които са много ценни в Европа – талант и политика в името на хората, а културата е ключът, който може да разреши всички въпроси. Възхищавам Ви се за проектите, с които отваряте България към света и Ви уверявам, че град Бари е с отворени обятия за българския талант.” 
Ръководството на гр. Бари подкрепи усилията на Вежди Рашидов България и Италия да подпишат в скоро време два важни документа – Меморандум за предотвратяване на незаконния внос и износ на движими културни ценности и Споразумение за филмови копродукции между двете държави. Кметът Емилиано подари на Вежди Рашидов сребърна реплика на най-старото изображение на Св. Николай с пожеланието светецът да пази България и българския народ.   



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001043
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031