Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2012 08:48 - Първи дебат Мит Ромни - Барак Обама
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 935 Коментари: 1 Гласове:
1



 Барак Обама и Мит Ромни спориха по програмите си за данъчната система и здравно осигуряване в първия си предизборен диспут в Денвър, щата Колорадо, пет седмици преди президентските избори в САЩ, предадоха Франс прес и Ройтерс. Днешният диспут бе посветен на вътрешната политика и икономиката. Модератор бе водещият от телевизия Пи Би Ес Джим Лерър, съобщава БТА.

Републиканският кандидат за президент на САЩ Мит Ромни остро реагира на "неточните атаки" по проекта му за данъчна политика от съперника си демократ Барак Обама, който пък го обвини, че дава заден ход по свои предишни изказвания на първия им предизборен диспут в Денвър, щата Колорадо, предаде агенция Франс прес, цитирана от Дарик.

"Практически всичко, което той каза за данъчния ми проект е неточно", каза Ромни при обтегната размяна на реплики. Републиканският кандидат заяви, че не става дума да се намаляват данъците с 5 трилиона долара както твърди опонентът му демократ и обеща, че проектът му няма да влоши огромния бюджетен дефицит на САЩ.

"В продължение на 18 месеца той водеше кампания по данъчния си проект, а сега, пет седмици преди изборите казва "забравете това" по повод голямата си идея", иронизира го Обама.

Президентът също така заяви, че програмата на Мит Ромни за съкращаване на дефицита без увеличаване на данъците ще доведе до драстично намаляване на разходите в образованието и здравеопазването.

"Ако имате толкова небалансиран подход, това значи, че ще съкратите рязко инвестициите ни в училищата и образованието. Конкретно това означава 30-процентно съкращение в програмите за хората от третата възраст в старческите домове, за децата инвалиди и това не е правилната стратегия", заяви Обама.

Барак Обама припомни във встъпителното си изказване икономическата криза, която е заварил при идването си на власт през януари 2009 г. и изтъкна, че оттогава са създадени 5 милиона нови работни места в частния сектор.

image

Според бившия губернатор на Масачузетс Мит Ромни обаче икономиката на САЩ е изминала "безплоден път".

"Възгледите на президента са много сходни с тези, които той имаше, когато се кандидатира преди четири години - за по-голяма администрация, с повече разходи, повече данъци, повече регулации", заяви Ромни. Той припомни числа, които според него показват некомпетентността на сегашната администрация в икономиката, по-специално бюджетния дефицит, който остава над 1 трилион долара въпреки обещанията на Обама да го намали наполовина.

"Когато пристигнах в Овалния кабинет ме чакаше дефицит от над 1 трилион долара. И ние знаем откъде се беше получил", заяви Обама. Той не спомена поименно предшественика си Джордж Уокър Буш, но говори за "две войни, изплащани на кредит, две схеми за фискални подаръци, които не се финансираха".

Темата за здравните осигуровки доведе до друга остра размяна на реплики, когато Ромни потвърди волята си да анулира въведената от Обама през 2010 г. здравна реформа. "Ироничното е, че видяхме как този модел работи съвсем добре в Масачузетс", отбеляза Обама, имайки предвид щата, чийто губернатор е бил Ромни.

image

В отговор Ромни обвини Обама, че е наложил реформата единствено с подкрепата на Демократическата партия, докато той е работил както със съпартийците си, така и с демократите.

Двамата кандидати започнаха дебатите почти шеговито. Когато Обама поздрави съпругата си Мишел за 20-годишнината от сватбата им, която се пада днес, Ромни се пошегува колко романтична е тази вечер с него и Обама. Мишел Обама и съпругата на 
републиканския кандидат Ан Ромни седяха на първия ред в залата на диспута.

Като цяло диспутът бе лишен от тежки словесни удари и духовити коментари. Двамата кандидати използваха факти и числа и изпадаха понякога в технически подробности за излагане на позициите си и изтъкване на различията си.

За Ромни диспутът е може би последна възможност да обърне тенденцията на изоставане от Обама в проучванията на обществените нагласи както на национално ниво, така и в ключово важни щати.

Това бе първият от три планирани 90-минутни телевизионни диспути между Обама и Ромни през този месец. Кандидатите за вицепрезидент Джо Байдън и Пол Райън ще дебатират веднъж на 11 октомври.

image

image

 



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. анонимен - Всъшност тези двамата не са нещо ...
04.10.2012 09:33
Всъшност тези двамата не са нещо повече от вас ,но те искат да им се обръща повече внимание отколкото на останалите .Историята показва ,че те са кукли на конци.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13054026
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930