Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2012 19:12 - Цветанов невинен срещу Мирослава Тодорова
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 663 Коментари: 0 Гласове:
0



Пловдивският районен съд оневини вътрешния министър Цветан Цветанов срещу съдия Мирослава Тодорова, съобщи агенция БЛИЦ

Адвокатката на Цветанов – Десислава Добрева, заяви, че съдия Мирослава Тодорова е направила интерпретация на изказването на министъра на вътрешните работи. По нейни думи в нито едно интервю той не е казал" „Съдия Тодорова покровителства умишлено организираната престъпност и мафията.”

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов бе оправдан по делото за клевета, заведено от съдия Мирослава Тодорова. Ищецът трябва да заплати разноските на Цветанов за адвокатски услуги в размер на 500 лева. Производството се проведе в Пловдивския районен съд, след като всички съдии от СГС си направиха самоотводи. Присъдата бе постановена от председателя на наказателното отделение на районния съд Екатерина Роглекова. Защитата на ищцата заяви, че ще обжалва присъдата.

Адвокатът на Цветанов – Десислава Добрева, каза, че е доволна, но отказа повече коментари с аргумента, че делото не е приключило. Веднага след това Добрева съобщи на Цветанов решението на съда. Адвокат Добрева произнесе в съдебната зала кратка пледоария. В изявлението си тя заяви, че в своите интервюта Цветанов не е посочвал конкретно Мирослава Тодорова като покровител на организираната престъпност. Той твърдял многократно, че налагането на по-леки наказания създава благоприятни условия за осъдените лица, а като политик негово право било да изкаже мнението си. Добрева заяви от името на доверителя си, че границите на приемливата критика са по-широки към публичните личности, отколкото към останалите.

Значително по-многословен бе адвокатът на ищцата – Даниела Доковска. В защитната теза на близо едночасова си пледоария юристът посочи като ключови действията на изпълнителната власт по случая „Васил Маникатов“, цитиран в две интервюта на вътрешния министър от януари 2012 г. В тях Цветанов съзнателно уронил престижа на съдия Мирослава Тодорова, тъй като в качеството й на председател на Съюза на съдиите тя се е подписвала под много писма, с които се е противопоставяла на намесата на изпълнителната власт в работата на съдебната власт и е отстоявала независимостта на съдебната власт. 

Доковска разказа обстойно историята на Маникатов. Докато изтърпявал 9-годишна присъда, той организирал и ръководил по мобилен телефон организирана престъпна група за разпространение на наркотици и склонил друго лице да внесе в затвора 990 грама хероин. Образувано било ново дело срещу Маникатов и той е бил призован за разпит от софийския затвор. Впоследствие се оказало, че подсъдимият е бил отвлечен по пътя към местоработата му във фирма, с която затворът в Бобовдол сключил договор. 

„Нека изпълнителната власт да каже защо Васил Маникатов, който към онзи момент е имал влязла в сила присъда, е бил без мярка за неотклонение и защо се е разхождал по софийските улици“, призова адвокат Доковска. Справка от Главна дирекция „Изтърпяване на наказанията“ от 2010 г. показва, че с решение на комисия по чл. 44 Маникатов е бил преместен в заведение от закрит тип за „защита на личната му свобода и срещу отвличане“. Това, посочи защитникът на съдия Тодорова, означава, че осъдено лице до този момент е било в заведение от открит тип и е имало възможност свободно да се придвижва. Доковска допълни, че именно съдия Мирослава Тодорова е постановила присъда от 8 години лишаване от свобода и 60 000 лева глоба. 

Заседанието започна с представяне на поисканите миналия път справки за делата, по които съдия Мирослава Тодорова е работила, както и за онези, по които има над 3 месеца забавяне на изготвянето на мотивите. След представянето на документите от адвоката на вътрешния министър, защитата на ищеца - адвокат Доковска, поиска да не се допускат, тъй като справките са изготвени от председателя на СГС Владимира Янева. Пловдивският съд обаче ги прие.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032877
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930