Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2012 07:15 - Референдумът ще е без "Белене" във въпроса
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 548 Коментари: 0 Гласове:
1



Парламентът потвърди решението на правната комисия референдумът да бъде само по това да развива ли България ядрена енергетика чрез изграждане на нова ядрена централа, но без конкретния проект за строежа на АЕЦ "Белене". В подкрепа на въпроса гласуваха 106 депутати - 98 от ГЕРБ и 8 независими, седмина бяха против, а БСП и ДПС не участваха в гласуването.

От левицата възразиха, че председателят на парламента Цецка Цачева не подложи на гласуване оригиналния въпрос на подписката, която те събраха с над 500 000 валидни подписа, в която се искаше конкретно изграждането на "Белене". Янаки Стоилов от БСП поиска Цачева да подложи на гласуване техния въпрос, но тя обясни, че процедурата е такава, че се гласува предложеното проекторешение от водещата правна комисия. Тя пък редактира въпроса на подписката и извади "Белене" от него.

Въпреки досегашните заявки за евентуално сезиране на Конституционния съд във връзка с процедурите по свикването на първия референдум, засега в левицата продължават да се колебаят дали ще се обърнат към съда и казват, че въпросът е твърде деликатен. От реакциите им се разбира, че по-скоро няма да се стигне до сезиране на конституционните съдии. От инициативния комитет за референдума пък се заканиха да протестират в София през следващата седмица.

Така първият за демократична България референдум се очертава да бъде към средата или края на януари. По закон след като Народното събрание одобри въпроса за референдума и решението бъде обнародвано в "Държавен вестник", президентът трябва в едномесечен срок да насрочи допитването. Датата на референдума не може да е по-рано от два и по-късно от три месеца от датата на обнародване на решението на Народното събрание, което праща допитването към средата на зимата.

Уроци по разпад на атома

В над тричасовата дискусия днес в пленарна зала отново се чуха обвиненията на левицата, че ГЕРБ подменя волята на подписалите се над 770 хиляди граждани под въпроса за АЕЦ "Белене" и се опитва да подмени народовластието. Председателят на правната комисия Искра Фидосова се фокусира и върху разликата между ядрен синтез и атомен разпад, дори с графики онагледи пред колегите си ядро, протони и неутрони в атома.

"Вече нарекохме Искра Кюри и я предложихме за Нобелова награда по физика и тя се взе на сериозно и започна да ни изнася лекции по физика, по граматика, че и по право", разпали се Мая Манолова от БСП. "Фидосова учи Янаки Стоилов на право, Фидосова реши, че тя и 70 депутати от ГЕРБ са по-умни от 770 хиляди граждани, участвали в подписката, че тя и 70 депутати от ГЕРБ са по-умни, по-тежки и по-важни от 770 хиляди души", продължи Манолова. Действате като страхливци и мишоци, разви тя тезата на БСП, че управляващите махат АЕЦ "Белене" от въпроса, заради страх от положителен вот.

Не противопоставяйте една част от гражданите на друга част, пряката демокрация на представителната, настоя председателят на парламента Цецка Цачева. И напомни, че за парламентарната група на ГЕРБ са гласували над 1.6 млн. души.

"Искате ли къща на Малдивите" или "Искате ли къща на Малдивите срещу 10 млн.лв."

"Сън не ги лови управляващите от няколко месеца, чудите се как с всякакви завои да избягате от истинския референдум", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. По думите му се очертава ясно противопоставяне между една власт и един народ. Според Станишев въпросът е дали ние ще сме нация на сервитьори и овчари или ще сме нация, която е способна да развива високи технологии. Спирайки проект "Белене", вие избирате да сме нация на прислужници, затова българите чувстват, че имат нужда да се произнесат по този въпрос, обърна се той към управляващите.

Станишев сравни редакцията на въпроса за допитването със смисъла на изреченията: "Иван иска да се ожени за Мария" и "Иван иска да се ожени".

Преди това Искра Фидосова пък използва друг пример, за илюстрира противоречието в зададения от БСП въпрос за референдума - "Искате ли да си построите къща на Малдивите, г-н Стоилов?" Вероятно ще отговорите - да, но ако ви кажем за 10 млн. лв., вие ще се откажете, продължи тя. ГЕРБ иска да се проведе референдум, няма да допуснем да се скриете и да не се проведе референдум по зададен въпрос така, както позволява законът, заяви Фидосова.

Не бива гражданската инициатива за референдум да бъде яхвана по такъв груб начин от която и да е партия или от самостоятелни политически единици, каза още тя. "Още с мотивите за референдум се опитвате да манипулирате гражданите и да черпите политически дивиденти", обвини левицата тя. И ги попита как ще осигурят възможност за равен достъп до информация на всички, ако във въпроса остане проектът "Белене".

Докато Фидосова говореше от трибуната, десетки членове на инициативния комитет за референдума, предимно социалисти, издигнаха плакати от балкона на пленарната зала с надпис: "780 000 излъгани" и "ГЕРБ=диктатура".

Десницата: Референдумът реабилитира БСП

От "Синята коалиция" повториха тезата си, че проектът е икономически неизгоден, че ще доведе до увеличение на цената на тока, за да може да се възвърне инвестицията от 22 млрд. лв, според оценките на HSBC. Лидерът на ДСБ Иван Костов посочи, че при днешната цена на тока инвестицията в АЕЦ "Белене" ще се възвърне за 117 години, затова и няма стратегически инвеститор.

"БСП има нужда от този референдум за реабилитация, защото излязоха схемите за източване на милиони левове", смята съпредседателят на десния съюз Мартин Димитров. Този референдум не трябва да го има, не си играйте на демокрация, защото това не е демокрация, заяви той. Вместо да се търси отговорност къде отидоха милионите, сега се занимаваме с референдум и реабилитация на БСП, коментира още Димитров.


Тагове:   Белене,   референдум,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035513
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930