Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2012 18:14 - Дунарит напира за ВМЗ - Сопот
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1113 Коментари: 0 Гласове:
3



Русенската фирма "Дунарит" вече е подала документи за допустимост в процедурата за приватизацията на "Вазовските машиностроителни заводи" (ВМЗ)-Сопот. В понеделник, когато е крайният срок за изясняване кой ще продължи надпреварата за закъсалото финансово предприятие, се очаква да стане ясно дали в процедурата продължават и другите двама претенденти - "Сейдж консултантс" и ЕМКО. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов пред БНР в неделя.


Към момента ДАНС и ДКСИ допуснаха и тримата желаещи да придобият активите на оръжейния завод, където работниците протестират и са в готовност за ефективни стачни действия заради неплатени заплати за 1.38 млн. лв.

 

"Още в сряда един от участниците подаде документи по допустимост. Това е "Дунарит". Предполагам, че в понеделник, най-късно до вторник ние ще се произнесем по това

кой допускаме", каза Караниколов.

 

Русенската "Дунарит" е на фирмата "Кемира" ЕООД, която се свързва с банкера Цветан Василев, мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка. Финансовата институция в последните месеци придоби значителна собственост у нас чрез сделката за "Виваком", реализирана съвместно с руската ВТБ Инвест, а преди това участва и в приватизацията на незавършения корпус на ИПК-Родина.

 

Фирма ЕМКО е собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев. Тя ползваше складовете край севлиевското село Ловнидол, в които избухнаха взривове в края на миналата година.

 

Според публикации в пресата собственици на "Сейдж Консултантс" са Христо Христов и Генчо Христов. Фирмата се занимава с внос и износ на оръжия и боеприпаси.

 

На бъдещия собственик на ВМЗ-Сопот се разчита да спаси от фалит дружеството, което освен за заплати дължи и около 47 млн. лв. на хазната. За да се тушира по-бърза социалното напрежения сред работниците, които имат да си вземат възнаграждения от август, държавата ще ускори сроковете за продажбата на завода.

 

Караниколов също потвърди в неделя, че ведомството му ще съкрати вътрешните срокове за провеждане на приватизационната процедура. "И се надяваме до края на ноември месец ние да имаме обвързваща оферта. Веднага щом получим обвързващите оферти, ще внесем в Министерския съвет проект на доклад с класиране. Министерският съвет ще класира на първо място кандидата, който отговаря на тези условия, и съответно ще даде срок за преговори и приключване на сделката", каза шефът на АПСК. той припомни, че правителството по закон може да постави на купувача допълнително ангажименти, които да бъдат заложени в приватизационния договор.

 

"Стратегията не допуска съкращения в период от следващите три години от приключване на сделката, както и намаляване на фонд "Работна заплата". Единствените, единствено към тези съкращения, то това не е и съкращение, се допускат пенсионираните и доброволно напусналите", припомни още Караниколов.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13042414
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930