Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2012 17:08 - Скандал: "Монитор" цензурира интервю с немския посланик!
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1493 Коментари: 0 Гласове:
0



Отворено писмо с остра критика към ръководството на вестник "Монитор" бе публикувано във вторник на интернет-страницата на посолството на Федерална република Германия. Писмото е подписано от посланика на ФРГ в България Матиас Хьопфнер, а повод за него е поместено в медията интервю на дипломата от 23 октомври, което, по думите на дипломата, е било цензурирано и изрязано в частта за медийната свобода. Намесата на редакцията без съгласуване с него на тази част от интервюто му дава повод да се обърне към медията с известен цитат от Оруел за смисъла на свободата, съобщава електронното издание МЕДИАПУЛ.

В интервюто в "Монитор" акцент е сложен върху похвалите на посланика към правителството и върху въпросите, съдържащи положителни оценки към кабинета от страна на интервюиращата. Оказва се, че място не намират думите на дипломата за медийната среда у нас.

"В интервюто посланикът изрази еднозначна критика към проблематичните структури в българския медиен пейзаж, която обаче не се появи в отпечатаната версия. Съществува подозрението, че в случая това съкращение е целенасочено, за да се избегне дискусия по темата", се казва в официалното становище на германското посолство, придружаващо писмото на посланика.

"Директива 2.4 от германския Медиен кодекс, който е приет от Германския медиен съвет в сътрудничество с отделните медийни съюзи, в редакцията си от 03 декември 2008 г. гласи:
"Устно интервю е журналистически коректно, ако предава вярно казаното.“ Съкращения, които променят смисъла, не са допустими според моралното самозадължение на германските медии", дават пример от посолството.

Ето какво пише посланик Хьопфнер:

"Миналия четвъртък Вашата кореспондентка г-жа Тодорова ми постави въпроса в кои области България се развива положително и къде са необходими още подобрения. Когато в отговора си засегнах проблематичните структури в българския медиен пейзаж и споменах, че тези проблеми дори са се задълбочили след присъединяването на България към Европейския съюз, госпожа Тодорова ми зададе допълнителен въпрос: Как да се разбира това. Отвърнах, че концентрацията на собственост от медийни фирми в ръцете на няколко човека е много проблематично. Трябва да има прозрачност в отношенията на собственост. Трябва да е ясно какви икономически интереси стоят зад една медия. Много журналисти сами биха цензурирали леко своите статии, за да удовлетворят интересите на собствениците. Голям проблем е и скритата реклама и платените статии. Скритата реклама е един от пунктовете, който е категорично забранен в германското медийно право".

"В отпечатаното интервю липсва не само описаният по-горе допълнителен въпрос на госпожа Тодорова, а също и споменатата само в половин изречение критика към медийния ландшафт във въпроса за положителните и негативните политически развития в България. Това несъгласувано съкращение събужда подозрението, че редакцията нарочно е заличила тази тематика от интервюто", продължава дипломатът.

"Като гражданин на Европейския съюз и с това член на ценностна общност, която категорично се застъпва и ангажира за свобода на медиите, не мога да толерирам опити за подтискане на критика. Тук споделям мисълта на Джордж Оруел: "Ако изобщо свободата означава нещо, то тя означава правото да кажеш на хората нещо, което те не искат да чуят“, цитира посланикът и допълва, че "за известно време" няма да дава интервюта на медията.

Вестниците "Монитор", "Телеграф" и "Политика", както и още десетина печатни издания, са част от Нова българска медийна група, собственост на бившия шеф на Българския спортен тотализатор Ирена Кръстева. Изданията фактически са ръководени от нейния син - народния представител от ДПС, известен с близките си контакти с ГЕРБ Делян Пеевски.

Името на депутата и на майка му се свързват още със собствеността на телевизиите ТВ7, ББТ, на новинарски сайтове, на жълти седмичници и разпространителска мрежа. Нова българска медийна група е собственик и печатницата в ИПК "Родина".

Нова Българска медийна група бе най-големият медиен критик на Бойко Борисов, преди той да стане министър-председател. След което направи пълен завой в политиката си към него и правителството и стана първи глашатай противник на премиера Борисов, преди той да заеме този пост. Веднага след като бившият столичен кмет стана министър-председател, името му, както и проявите на правителството в медиите на Кръстева и Пеевски започнаха да се споменават само с добро.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039744
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930