Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2012 20:05 - Подариха препис на „История славяноболгарская“ на вицепрезидента
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 773 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вицепрезидентът Маргарита Попова откри международната научна конференция „Паисиеви четения“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Във форума участват 210 представители на 52 образователни институции от 15 държави.

Преди официалното откриване ръководството на пловдивската Алма Матер подари на вицепрезидента фототипно издание на препис на „История славянобългарская“. Маргарита Попова, чиято първа специалност е „Българска филология“, искрено се зарадва на подаръка, съобщава новият пловдивски сайт ПОД ОКО.

„Паисиевата „История славянобългарска”, една малка ръкописна възрожденска книга, сама по себе си е национална институция. Атонският монах открива и назовава кодовете на националното Възраждане, кодовете на националното ни самосъзнание и националното ни самосъхранение – вяра, род, език, отечество и история. Уникално прозрение на нашето българско Възраждане. Така то се нарежда на едно стъпало с великото европейско Просвещение“ – каза при откриването на Пасиевите четения вицепрезидентът. Тази година форумът е посветен на 250-годишнината от написването на „История славянобългарская“.

„Преписите на книгата ни връщат в онези далечни, но свидни възрожденски времена, които свързват Югоизтока със светлите искри на eвропейското Просвещение. Като показваме съпричастност към великото дело на Паисий и го честваме, ние учим и нашите деца и внуци как да отбелязват този празник“, допълни Попова.

В словото си Маргарита Попова представи и проекта „Народните будители и АЗ”, който се провежда от няколко години, като предстоящото му издание ще е под неин патронаж. Инициативата ще обхване всички ученици от 5-и до 11-и клас в Пловдив. Всяка паралелка трябва в рамките на 3 месеца да избере за свой патрон един будител и да разучи биографията му. След този срок ще има вътрешноучилищни състезания, а победителите от тях ще се явят на конкурс с жури от преподаватели от ПУ „Паисий Хилендарски”.

„Не може един български държавник на толкова висок пост да не се присъедини с цялото си сърце към това дело – да вървим по стъпките на нашите будители. Ние трябва да бъдем и да възпитаме така нашите деца, че да ги направим по-добри, по-открити граждани, съпричастни към проблемите на света. А техните действия след 250 години да имат същото значение каквото има за нас делото на Паисий Хилендарски“, подчерта Маргарита Попова.

„С различни инициативи страната отбелязва 250 години от написването на „История славянобългарская”. Безспорно обаче Международната научна конференция „Паисиеви четения” на Филологическия факултет на Пловдивския университет е сред най-значимите чествания – с 210 представители на 52 научни институции от 15 държави“, заяви ректорът на висшето училище доц. д-р Запрян Козлуджов.

„Конференцията, която откриваме днес, има научна предистория. Някои от участниците в настоящото издание на форума са се включили и в провелия се през октомври пътуващ семинар „По стъпките на Паисий”. Те са изминали 1666 км в 5 града на две държави, за да се срещнат със свои български и сръбски колеги специалисти, учени, студенти и граждани“, каза доц. д-р Живко Иванов, декан на Филологическия факултет, който по традиция организира „Паисиевите четения”.

„„История славянобългарская“ не е обикновена книга, това е исторически труд. Благодаря на госпожа вицепрезидента на България, че прие да стане патрон на конференцията, защото няма народ, който да не си знае историята и да върви напред“, каза в приветствието си областният управител Здравко Димитров.

Приветствие към участниците във форума поднесе и представителят на фондация „Народните будители и АЗ“ Кирчо Атанасов, който е бивш заместник-министър на образованието.

В знак на признателност за вложените усилия и творчество при организацията на конференцията, посветена на 250-годишнината на „История славянобългарска”, деканът на Филологическия факултет връчи почетна грамота на ръководителя на организационния екип доц. д-р Мила Кръстева от Катедрата по история на литературата и сравнително литературознание.

Юбилеят на „История славянобългарска” е вписан в официален календар на Световната културна общност и се почита във всички страни членки на ЮНЕСКО. В България честването на всички прояви, свързани с тази годишнина, е под патронажа на президентството. Международната конференция „Паисиеви четения” е под почетния патронаж на вицепрезидента г-жа Маргарита Попова, съобщи доц. Иванов.

Сред поредицата от инициативи, с които Филологическият факултет на Пловдивския университет отбелязва юбилея, е издаването на преписи на Паисиевата история. През настоящата година бе отпечатан първият – т. нар. „Геров препис”, който Националната библиотека е предоставила за издаване. Вицепрезидентът Маргарита Попова получи лично от ректора доц. Козлуджов един от ценните новоиздадени екземпляри. През 2013 г. се предвижда да бъде отпечатана „Първа Харитонова преправка на „История славянобългарска“ – ръкописна възрожденска книга, съставена през 1831 г. от монаха таксидиот Харитон Рилец в село Змеево, Старозагорско.

В рамките на „Паисиеви четения” ще се състои кръгла маса с международно участие на тема  „Българската езикова политика в условията на глобализация и европейска интеграция”, както и тържествено честване на юбилея на проф. д.ф.н. Иван Куцаров, един от основателите на филологическото образование в Пловдив и бивш ректор на Пловдивския университет. Ще бъде открита и скулптурната изложба „Словото на изкуството – изкуството на словото” на арт формация „Група 9”. Експозицията включва 48 авторски графични постера с изображения на първобългарски епиграфски писмени паметници, старобългарски азбуки „кирилица” и „глаголица”, съвременни кирилски шрифтове и sms-езика.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048370
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930