Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2012 07:24 - Днес е Архангелова задушница - почитаме покойните близки
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 560 Коментари: 0 Гласове:
0



Днес е Архангелова (мъжка) задушница. Отбелязва се в съботата преди празника на Свети Архангел Михаил - 8 ноември. Тя е една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват през годината.

В този ден във всеки православен храм се извършва специално богослужение - Литургия за упокой и Обща панихида, която се отбелязва като Задушница.

На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на загиналите български военнослужещи във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време. 

Архангеловата задушница е израз на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите. Живите отдават почит и признание на покойниците като правят помен - възпоминание, така че те не са забравени.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се правят и т. нар. раздавки - сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и др. Починалите в Христа не изпитват ревност помежду си, затова освен на близките, се подава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати.


image

С военни ритуали в Пловдив, Плевен, Асеновград, Варна, Бургас, Добрич, Ямбол, Велико Търново, село Росеново и в София на 3 ноември ще бъде почетена паметта на загиналите български воини.

На Архангелова (Мъжка) задушница се отдава признателност и се почита паметта на загиналите български военнослужещи във войните, в перациите по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

Панихидата в София започва в 11 ч. и ще бъде отслужена от Знеполския епископ Йоан във Военния мавзолей-костница на Софийските централни гробища. На ритуала ще присъстват министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери, военнослужещи от Столичния гарнизон, членове на военнопатриотичните съюзи.

Панихидата в Пловдив ще започне в 10.00 ч. в Централния гробищен парк. В нея ще участват военнослужещи от военно формирование 46 690 – Пловдив от състава на Сухопътните войски.

Панихидата в Асеновград ще започне в 11.00 ч. пред Паметника на загиналите във войните 1912-1913г. в района на военно формирование 24 490.

Панихидата в Плевен ще започне в 11.00 ч. пред Паметника на загиналите от 4-ти пехотен полк в Сръбско-българската война (в градската градина на Плевен). В нея ще участват военнослужещи от Сухопътните войски от гарнизон Плевен.

Панихидата във Варна ще започне в 11.00 ч. пред „Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г.” в района на Старите гробища на града. В ритуала ще участват представителният духов оркестър и почетен караул от ВМС. След края на ритуала военнослужещи от ВМС ще поднесат цветя на надгробния паметник на капитан първи ранг Димитър Добрев, командвал отряда торпедоносци, атакували и торпилирали турския крайцер „Хамидие” на 7 срещу 8 ноември 1912 г.

В Бургас пред Паметника на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк (пред Военния клуб) от 11.30 ч. ще бъде отслужена заупокойна молитва. Военнослужещи от военни формирования от Бургаския гарнизон ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите.

В Добрич представителни части от пункт за базиране Варна в 9.00 ч ще поднесат венци и цветя пред новоизградената мемориална плоча на загиналите във войните (до паметника на Хан Аспарух в града). Ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите. В 9.30 ч. военнослужещите от ВМС ще поднесат венци и цветя пред кръста– паметник „На загинали в Добричката епопея през 1916 г”. От 10.00 ч. на Интернационалното военно гробище-музей в гр. Добрич ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност в памет на загиналите по бранните полета български войни.

В село Росеново от 12.30 ч. военните моряци ще отдадат почит пред паметника на загиналите в боевете от Добричката епопея през 1916 г. офицери, подофицери и войници. Ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя.

В Ямбол военнослужещи от Базата за предно разполагане – Безмер ще участват в панихидата в памет на загиналите във войните, която ще започне в 11. 00 ч. в гробищния парк на гр. Ямбол.

Панихидата в град Велико Търново ще започне в 09.30 ч. пред Паметника на майка България (срещу Общината). В ритуалите ще участват курсанти от НВУ „Васил Левски“.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Прекъснат е през 1946 г. През 1992 г., Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите го възстановяват.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024999
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930