Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2012 09:12 - Коя е жената, заради която изгърмя шефът на ЦРУ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 834 Коментари: 0 Гласове:
0



Жената, заради която шефът на ЦРУ Дейвид Петреъс подаде оставка, е неговият биограф Пола Броудуел. В увода на книгата си за него тя разкрива, че той я е поканил в Кабул през 2010 година, за да го наблюдава как работи. Пола бързо взела решение да превърне дисертацията, която пише, в книга и след това на няколко пъти е пътувала до азиатската държава.

image

Пола Броудуел


Дамата е автор, заедно с Върнън Льоб, на All In: The Education of General David Petraeus, в която на близо 400 страници се разказва за успехите в кариерата на генерал Петреъс в Ирак и особено в Афганистан, където той командваше международните сили ISAF, пишат американските издания. 

В интервю за CBS News преди около два месеца Пола описва генерала така: "В края на краищата той е човек под бремето на едно командване... Затова той носи тази маска на командир - мислите си, че той наистина е абсолютно убеден в това, което върши - но аз търсех по-личния план. Той е уверен, но и много страда за гибелта на хората си и жертвите, които правим в Афганистан". 

40-годишната любовница през целия си живот е била лидер и обект на внимание, отбелязва "Ню Йорк таймс". В гимназията тя е избрана да държи реч при дипломирането на випуска и става кралица на абитуриенския бал. После завършва политическа география и изграждане на системи във военната академия "Уест Пойнт", има награда за най-добрата по фитнес във випуска си, магистър е по публична администрация в Kennedy School of Government в Харвард, изследовател е за Харвардския център за граждански лидери, докторант е във Факултета за военни изследвания към лондонския King’s College и е модел в рекламите на производител на автоматично оръжие. 

В родния си щат Северна Дакота тя е била председател на ученическия съвет, играла е в щатския отбор по баскетбол и е предвождала училищния оркестър. След това е прекарала 15 години в армията.

В едно интервю тя казва, че семейството е най-важно. “Като работеща майка осъзнавам, че е по-трудно да се състезаваш в някои сфери. Мисля, че е важно за работещите майки да осъзнаят, че семейството е най-важно".

Тя никога не е крила, че е имала необичаен достъп до всекидневието на 60-годишния генерал Петреъс и споделя, че много от разговорите й с него е записвала докато са правили сутрешния крос в Кабул.

Броудуел е омъжена за специалист по радиотерапия, с когото имат 2 деца.

В интервю през февруари Броудуел заяви, че Петреъс се радвал на новия си цивилен живот в ЦРУ: "Това беше период на голямо израстване, защото разбра, че няма нужда да се крие зад бронята на всички тези медали и лентички на гърдите му".


ДОСИЕ:

През юли тази година генерал Петреъс бе на тридневно посещение в София, което не бе обявено официално и съответно остана неотразено. Ето някои подробности от биографията му. 

Генерал Петреъс е роден на 7 ноември 1952 г. в Ню Йорк. През 1970 г. постъпва във Военната академия в града. Завършва я четири години по-късно с отличие. В следващите години продължава образованието си и получава докторска степен по специалността „Международни отношения“ от училището „Удроу Уилсън“ към Университета в Принстън. Дисертацията му е на тема „Американската армия и уроците от Виетнам: Изследване върху ролята на армията и употребата на сила в ерата след Виетнам“. През 80-те години е преподавател в Принстън и Военната академия на Ню Йорк.

Военната кариера на Петреъс започва през 1974 г. и продължи до 2011 г., когато оглави ЦРУ.

През 1974 г. служи във Виченца, Италия. В следващите седем години се изкачва в армейската йерархия. След успешно преминаване на курсове,  рутинни операции и мисии,  той е произведен в капитан. В началото на осемдесетте години Петреъс става помощник на високопоставен генерал и бързо печели добри позиции в армията.

Същинският подем в кариерата на Петреъс идва през следващото десетилетие, когато и става подполковник. През 90-те командва въздушни и пехотни дивизии. През 95-а води омиротворителна мисия в Хаити. В края на десетилетието командва батальон, който е част от военната операция „Пустинна полет“ в Кувейт.

През 2001 г. участва активно в разследванията след атентатите от 11 септември.

Две години по-късно, през 2003 г. Петреъс, вече генерал, заминава на мисия в Ирак. Той и командваната от него дивизия, участват в най-ожесточените боеве, които тогава се водят край Кербала. През 2002 и 2003 г. Петреъс и войниците му са разположени в двумилионния град Мосул, където са отговорници по сигурността.

Войната в Ирак е определяна като делото на живота на Петреъс. Освен във военните операции и омиротворителните мисии, Петреъс участва активно и в изготвянето на различни стратегии за осигуряване сигурността на иракското население. Той се утвърждава като специалист, и през 2007 г. започва да извършва инспекции на военните бази в Ирак.

През 2010 г. Петреъс е изпратен да ръководи друга ключова за САЩ операция – мисията в Афганистан. Една година по-късно, вече на 59 години, той се оттегля от активна военна служба.

Петреъс става директор на ЦРУ през 2011 г. Американските медии окачествяват решението на сената като „очаквано“ и „логично“.

Любопитен факт около американския генерал е, че е раняван неведнъж. Всичките пъти лекарите са смятали, че животът му е в опасност. Петреъс обаче не само е оцелявал, но се е възстановявал изключително бързо.

Той е известен още с това, че изказва мнението си, независимо дали то е в разрез с това на американските политици.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044068
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930