Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2012 19:42 - Борисов за избора на главен прокурор: "Жребий, бъркат в буркана, и на който му дойде ред"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1023 Коментари: 0 Гласове:
1



Премиерът Бойко Борисов поиска въвеждане на "жребий" и "буквичките да не играят" по време на изслушването и избора на нов главен прокурор от Висшия съдебен съвет, става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет в сряда. Проблемът възникна пред половин месец, когато ВСС прие скандални нови правила за избор на главен прокурор.  С изказването си пред членовете на кабинета премиерът обаче показа, че не е съвсем в час с текущите скандали в съдебната власт, пише електронното издание Медиапул

"Поздравявам и министър (Диана) Ковачева за това, че в избора на главен прокурор, и се надявам това да го приемете, да има жребий. Изрично това да го подчертаваш. По азбучен ред също не е правилно. Какво е виновен, примерно, Дянков, че са го кръстили Симеон, а Аню Ангелов, примерно, Аню? И той се явява, примерно, ако кажем сега по азбучен ред, всички останали отпадате, защото имаме един с "А". Погледнато реално, какво право му дава това? То не е никакво право, напротив, дава му предимство, а целта на избора е да няма предимства и затова се надявам да го приеме това Висшият съдебен съвет – жребият е най-точната дума. Тогава вече буквичките не играят, защото това ти дава предимство. Аз съм Бойко – и веднага след Аню Ангелов съм аз, значи, примерно, сменям го министъра с някой, който започва с "Т" и ставам пръв", казва премиерът по време на заседанието на МС.

Диана Ковачева му припомня, че и при "съдебни делби" също се използва жребий. "Затова те поздравявам – жребий, бъркат в буркана, и на който му дойде ред. Това е жребий", казва Борисов и веднага минава на темата "национална сигурност".

Единственото нещо, което става ясно от изказването на премиера е, че иска някакъв жребий. Борисов не уточнява защо поздравява Диана Ковачева, която до момент не е взела никакво отношение към приемането на правилата за гласуване за главен прокурор. По време на дебати по правилата министърката дори не подложи на гласуване някои от предложенията на противниците на тези правила. Тези правила бяха прокарани с подкрепата на всички представители на ГЕРБ във ВСС и бяха предложени от бившия депутат на ГЕРБ Юлиана Колева.

Въпросните разпоредби бяха приети пред половин месец от ВСС. С тях съветът прие, че кандидатите за главен прокурор ще бъдат гласувани по реда на внасянето на кандидатурите им, а не по азбучен ред, както пишеше в старите правила. Веднага, след като мнозинството във ВСС наложи това, бе внесена и кандидатурата на Сотир Цацаров. Ако нямаше промяна на правилата, кандидатът на опозицията във ВСС Галина Тонева щеше да бъде подложена на гласуване първа.

Съмненията към новите правила са, че те помагат за решаване на избора в полза на Цацаров още с първото гласуване. Пловдивският съдия трябва да събере 17 гласа. Към момента на писането на правилата и издигането на кандидатурата му, той нямаше тези гласове. Целта на мнозинството бе да успее да окаже натиск и да разубеди един-двама от колебаещите се членове на ВСС, за да се осигурят необходимите гласове за пловдивският съдия. В крайна сметка кандидатите за главен прокурор станаха трима преди ден, след като бе издигнат и шефа на апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов. Това направи въпроса с правила безпредметен, защото най-вероятно ще се стигне до балотаж.

По неофициални информации от ВСС Сарафов е бил вдигнат, за да се покаже състезателност, ако евентуално Галина Тонева не се кандидатира.

Любопитен факт около изказването на Бойко Борисов срещу правилата е, че малко преди това Сотир Цацаров също поиска въвеждането на жребий. В продължение на две седмици премиерът обаче показа, че не обръща внимание на останалите критиките срещу решенията на ВСС по темата.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997532
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031