Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2012 21:40 - ЕС официално прие Нобеловата си награда за мир
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 481 Коментари: 0 Гласове:
0



Европейският съюз, който преминава през най-тежката криза в историята, днес получи официално Нобеловата награда за мир, която му бе връчена за ролята му в превръщането "на един континент на войната в континент на мира".
image

Херман ван Ромпой, Жозе Мануел Барозу и Мартин Шулц с наградата

image

В присъствието на голяма част от държавните и правителствените ръководители на ЕС председателят на Нобеловия комитет Торбьорн Ягланд връчи Нобеловите грамоти и медали на председателите на Европейския съвет (Херман ван Ромпой), на Европейската комисия (Жозе Мануел Барозу) и на Европейския парламент (Мартин Шулц).
Ягланд подчерта, че наградата се връчва не само за заслуги за постигането на мира, но и за неговото поддържане в бъдеще, и изрази вярата си, че ЕС ще продължи да върви по пътя на мира и свободата. "Да живеем заедно", призова той в края на речта си.
От името на ЕС благодарствени думи казаха Ван Ромпой и Барозу. В общата реч "От войната до мира: Европейска приказка" те изказаха благодарността си за отдадената признателност за ролята на ЕС в Европа и по света.
"Където имаше война, сега има мир. Но друга историческа задача стои пред нас - да запазим мира там, където има мир", подчерта Ван Ромпой. Разказвайки за белезите, оставени от войните в Европа, и подчертавайки предизвикателствата пред бъдещите поколения, той завърши с думите, че е горд да бъде европеец.  

image Лидерите на ЕС по време на церемонията     "Днес един от най-видимите символи на нашето единство е в ръцете на всички ни. Това е еврото, валутата на нашия Европейски съюз", посочи от своя страна Барозу, след като получи Нобеловата награда за мир. "Ние ще го защитаваме", подчерта той.
В речта, която и при двамата лидери минаваше на различни езици като символ на европейското многообразие и беше изпъстрена с множество цитати от европейски и световни лидери, Барозу призна "несъвършенствата" на ЕС, но подчерта постиженията на континент, в който, припомни той, е имало холокост, войни и краен национализъм.
Норвежкият Нобелов комитет присъди Нобеловата награда за мир на ЕС на 12 октомври за приноса му в повече от шест десетилетия "развитие на мира и помирението, на демокрацията и човешките права".



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031528
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930