Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2012 19:20 - Десетки арестувани при операция "Шок-2" (снимки)
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 3400 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.12.2012 19:36


49 са задържаните до момента при операция „Шок – 2”, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. В България най-голямата част задържани са на територията на област Пловдив. В Италия в рамките на операцията са задържани осем българи, шестима италианци и една румънка.    Отчетен е високият професионализъм в съвместната работа на българските служби с италианските служби и с Европол, каза вътрешният министър.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

снимки: Пресцентър МВР

Операция „Шок – 2” има за цел издирване и задържане на лица, за които има влязла в сила европейска заповед за арест. Тя е насочена срещу лица, които се занимават със скиминг устройства, източване на банкомати с фалшиви кредитни карти. Операцията започна съвместно между България и Италия, координирана от Европол. 
Работилница за скимиращи устройства е открита в офис на фирма в пловдивско село в рамките на операция „Шок-2”, съобщиха още от пресцентъра на МВР. Мащабната международна полицейска операция, която има за цел неутрализиране на голяма международна престъпна група, ангажирана с престъпления с електронни платежни инструменти, започна днес. Тя се реализира с участието на италианската „Пощенска и съобщителна полиция” в Рим, Пескара и Терамо, оперативни служители от Карабинерите в Рим и Остия и представители на Европол. Реализацията в България протече на територията на Пловдивска област, София, Кюстендил, Пазарджик, Стара Загора, Благоевград и Добрич. В нея се включиха служители на ГДБОП, ОДМВР-Пловдив и други областни дирекции, следователи от Специализираната следствена служба. Действията са осъществени под ръководството на Върховна касационна прокуратура.
Установени са основните членове на престъпната организация и механизмът й на действие. Изяснено е, че групата се е специализирала в „клониране“ на електронни платежни инструменти. При разследването, водено от “Пощенската и съобщителна полиция “ на Италия и ГДБОП, е установено, че организацията се състои от около 80 члена - всички те с ясно определени функции и задачи. Всяко звено имало и свои скиминг-комплекти. Престъпната група поръчвала скимиращата техника главно от български граждани. 
В процеса на работа италианските служители установили, че основното манипулиране на банкоматите се е извършвало на територията на Италия, както и в други страни от ЕС – Испания, Германия и Словения. В хода на операцията е документирана престъпната дейност на българите, занимавали се с манипулиране на АТМ устройства на територията на Италия, Полша, Дания и Германия. 
При предприетите претърсвания на офис на фирма в с. Строево, Пловдивско, антимафиотите открили работилница за скимиращи устройства. Намерени са множество матрици за производство на части и детайли, наподобяващи тези на банкоматите – калъпи за производство на пластмасови детайли, фиби, тип топки, лайстни, усти, пластмасови елементи, наподобяващи вход за АТМ устройство, флаш-памети, RAM-памет, компютърна конфигурация, три харддиска, четири калъп-матрици за изработка на части от банкомат - от тях три за изработка на уста за вход на карта на АТМ и една за изработка на клавиатура и бутони за банкомат, метални бутони с цифри и надписи OK и STOP, множество заготовки, наподобяващи различни части от банкомат.
В същото село, при претърсване на домовете на задържани, са иззети пластмасови детайли - различни по цвят, наподобяващи вход за банкомат; четири флаш-памети; две RAM-памет; три детайла, оборудвани с микрокамери и батерия; кабел с метален накрайник; компютърна конфигурация; 10 пластмасови усти, множество компютри, мобилни телефони и др. 

В жилища и работилници в София също са открити части и детайли, предназначени за банкомати. От всички адреси, на които са извършавани процесуално-следствени действия, са иззети компютърни конфигурации, италиански фишове от банкомат, телефони, части и детайли за манипулиране на банкомати.

До момента са задържани общо 47 български граждани, от които у нас - 34-ма с Европейска заповед за арест. Някои от тях са криминално проявени. Италианските власти са задържали в страната си още осем българи, шестима италианци и румънка – членове на престъпната група, а в София петима са настанени в полицейския арест в рамките на 24 часа.

Действията по разследването продължават. Операцията е част от предприетата от министерството стратегия за „предпразнично почистване“ чрез противодействие на престъпността.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995637
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031