Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2012 09:12 - Цветанов погна и прокурорите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 367 Коментари: 0 Гласове:
0



Постоянните критики на вътрешния министър Цветан Цветанов към съда вече се прехвърлиха и върху държавното обвинение. Цветанов публично се възмути от две прокурорски постановления по дела срещу заподозрени за контрабанда на цигари и за обир на ДСК в София.

По думите му в първия случай става въпрос за разследване срещу Тодор Хаджижеков, известен като Тотко Поршето, уличен от МВР като собственик на нелегален цех за цигари, разбит в Костинброд в началото на седмицата. През 2005 г. Хаджижеков бил обвинен за контрабанда на 860 мастербокса в ТИР, преминал през КПП "Кулата".

През 2007 г. обаче производството било спряно и прехвърлено от прокуратурата в Хасково към тази в Благоевград. Освен това било преобразувано в дело срещу неизвестен извършител.

Вторият случай, споменат от Цветанов, е свързан с ареста на десетима души, обвинени в опит за обир на клон на ДСК в София, който стана поредния повод за скандал между МВР и съда в началото на юли м.г. Тогава министърът се закани да кръщава всяка акция срещу престъпници на имената на съдиите, които са ги пускали на свобода в миналото. Причината бе, че според Цветанов обвиняемите били задържани още преди пет-шест години, но магистратите освободили част от тях под гаранция, а на други наложили само условни присъди.

В петък МВР шефът съобщи, че всъщност разследването за показния банков обир тихомълком било прекратено в края на август т.г. от обвинителя Попколев от Софийската градска прокуратура.

"Всички тези неща, които ви ги казвам, както за Тотко Поршето, така и за този случай, ще ги изпратим на и.д. главен прокурор Бойко Найденов, за да може действително да се направи една проверка и да се види къде е грешката и ако грешката е при нас, ние да предприемем мерки за изчистване, но ако грешката е някъде другаде, просто да се предприемат действия, които да бъдат адекватни на това, което искаме да не се случва", обяви в характерния си стил Цветанов.

Заедно с цялото ръководство на министерството той даде специална пресконференция по повод последните шумни спецакции след завръщането му от САЩ. Става въпрос за операциите срещу банди за ДДС измами – "Захарно петле" и "Универсалният", както и за арестите на 12 футболисти от "А" и "Б" група по подозрения за тяхно участие в нелегални залагания.

"Задържани и обвинени 4 лица, като едно от лицата се издирва..."

При операция "Захарно петле", проведена на 11 декември, "са задържани и обвинени 4 лица, като едно от лицата се издирва", уточни директорът на ГДБОП Станимир Флоров без да уточнява как един човек може едновременно да бъде задържан и издирван.

По думите му въпросната банда се занимавала с "внос на захарни продукти, които са предназначени за големите производители в България – както на захарни изделия, така и на алкохол и подобни напитки, в които се използва използването на захар".

"Зад самата организация седи синът на известен алкохолен бос, който в момента се намира в чужбина на топло и хубаво място. Предстои неговото обявяване за общодържавно издирване", добави шефът на антимафиотите без да потвърждава неофициалната информация, разпространявана в медиите, че става дума за сина на алкохолния бос Миню Стайков.

Уточни единствено, че по първоначални данни групата е нанесла от февруари насам щети на бюджета за 2.5 милиона лева.

"Подобна операция беше проведена и през вчерашния ден (четвъртък – бел.ред.), която в момента продължава и по принцип ще продължат да продължават такъв подобен род операции, свързани с този вид престъпна дейност, като през вчерашната операция "Универсалните" са извършени процесуално-следствени действия на над 50 адреса, доведени са в ГДБОП 80 човека, 8 от тях са задържани и в момента спрямо 4 от тях има повдигнати обвинения", доложи Флоров на съвместната пресконференция с министъра си.

Съдът е заподозрян в теч на информация, но без да бъде споменат

Изявлението на шефа на ГДБОП бе последвано от обичайно за Цветанов уточнение, с което той половинчато внуши, че по двете операции е имало теч на информация от съдии. Министърът обаче предпочете да не споменава съдиите, наричайки ги лаконично "конкретни други институции", които дават разрешения за обиски и арести. Всеизвестно е, че подобни действия на полицията се контролират именно от съда.

"Интересното в цялата тази група, както в едната, така и в другата, е, че имаше момент на леко уведомяване на представителите от тази организирана престъпна група и в момент, в който беше установено от колегите, че има подобно изтичане на информация, след като се обърнахме към конкретни други институции, за да можем да пристъпим към процесуално-следствените действия, колегите започнаха веднага своите действия по обиските, които трябваше да бъдат извършени", обясни силовият министър.

Доказателство за теча на информация, по думите му, бил фактът, че компютрите в един от проверените офиси били разкачени и изнесени.

"Искам да благодаря на колегите както от МВР така също от ДАНС, така също от колегите от специализираната прокуратура, за това че предприехме бързи действия след момента за съмнения за изтичане на информация и по действия, които бяха предприели в офисите част от тези служители, които извършват тази престъпна схема е видно, че няма как да разкачиш компютъра и кабелите да стърчат, а компютърът да го няма. Просто поне да бяха махнаха кабелите, но бързината, с която трябваше да работят и времето, което ги пресираше, трябваше да допуснат и някаква грешка по време на тяхната работа", продължи с разясненията Цветанов.

Той намекна още, че колегите му имат конкретни данни за среща, на която заподозрените са били известени за плановете на разследващите. Не пожела обаче да даде никакви други подробности.

"Ако действително предишния ден преди операцията на "Универсалния" има магистрат, който е провел един работен обяд в едно заведение, трябва да ви кажа, че аз просто не знам как действително ще можем да противодействаме на тази тежка организирана престъпност. И затова винаги когато говоря с партньорите, съм казвал, операциите да бъдат провеждани в чужбина и да има европейски заповеди", възмути се МВР шефът.

Попитан защо подчинените му не са пристъпили към ареста на въпросния магистрат, както и дали думите му няма да попречат на евентуално разследване за теч на информация, Цветанов заяви: "Ама той много добре знае какво е направил и знае, че ние знаем." Така и не стана ясно дали полицията изобщо има някакви конкретни доказателства, достатъчни за повдигане на обвинения или става въпрос за поредната непроверима оперативна информация.

Заради течовете МВР първо успокоявало и после удряло

"Колегите работят над 2 месеца, в момента, в който трябва да пристъпим към реализация, ние трябва да се обърнем и към други институции, които имат отношение относно провеждането на процесуално-следствените действия. Това са разрешения, които се взимат, за да проведат и да се направят съответните обиски, претърсвания, задържане на лице", каза още Цветанов без обаче да уточни за коя от всички акции говори.

След което даде пример с арестите на шестима представители на фирмата "Милки Груп Био" от началото на декември, които също бяха обвинени за ДДС измами.

""Милки Груп", когато беше планирана операцията и, когато взехме тези разрешения от съответните други институции, трябва да ви кажа, че имаше подобна кореспонденция между съответните лица за това, че всъщност има проблем и този път нещата са доста тежки. Ние предприехме тактически ход. Казахме, че няма да правим реализация и това беше публично известно на тези, от които взимахме тези разрешения и изчакахме 15 дни, а те (заподозрените – бел.ред.) както винаги досега се успокояват добре и след като са успокоени, тогава решихме да пристъпим към реализацията", обясни вътрешният министър.

Той посъветва журналистите да се поинтересуват какво се е случило впоследствие с исканията за постоянното задържане на замесените в схемата. От Апелативната спецпрокуратура уточниха, че трима от тях са с парични гаранции, а останалите трима са освободени окончателно. Една от тях била Поля Пеева, сочена за лидер на групата.

От обвинението добавиха още, че неясно защо, докато Апелативният спецсъд произнасял определението си, непрекъснато споменавал името на известната в миналото групировка на покойния Илия Павлов "Мултигруп", а не името на фирмата "Милки Груп".

Залагания "един на друг"

По време на нарочния брифинг в МВР бе дадена информация и за арестите на 12 футболисти отпреди ден, за които бе съобщено, че участвали в т.нар. "черно тото". От думите на Флоров обаче се оказа, че въпросните играчи на "Черноморец" и "Нефтохимик" не са участвали в уредени мачове, а само в незаконни залагания.

"Залагали са един на друг", уточни антимафиотът, добавяйки, че предстои да бъдат повдигнати обвинения на едва двама от тях. Флоров каза още, че за съжаление много от българските елитни спортисти били зависими от хазарт и това било публична тайна.

По думите му "всеки един треньор много добре за какво става въпрос", но когато се стигнело до арести разследване всички изведнъж излизали "чисти" и никой не знаел за схемите. От думите на Флоров не стана ясно с какви точно доказателства разполага ГДБОП.

Цветанов ще сезира ВСС за пиян съдия в Бургас

По-късно през деня Цветанов продължи ударната си медийна акция срещу съдебната система, съобщавайки ексклузивно за "Фокус", че "в пияно състояние днес (петък – бел.ред.) съдия от Апелативния съд на Бургас е бил участник в пътно-транспортно произшествие в централната част на Бургас. За радост, няма жертви и пострадали, но при проверката с дрегер е установено наличие на 1.27 промила алкохол".

Министърът уточни и, че това е второто подобно провинение на магистрата за тази година, добавяйки, че ще изпрати информация за инцидента на Висшия съдебен съвет (ВСС).

"А не знам и дали можеш да правораздаваш в такова състояние на работното си място обективно, в интерес на обществото и воден от върховенството на закона", обобщи информацията за катастрофата вътрешният министър.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996560
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031