Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2012 09:03 - Пловдивският съд ползвал практика на ЕСПЧ в защита на гражданина Цветанов
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 509 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.12.2012 09:05


Пловдивският районен съд (ПРС) е дублирал практиката на Европейския съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), за да оправдае вътрешния министър Цветан Цветанов по делото за клевета, заведено от бившия председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова.

Това става ясно от мотивите към присъдата, произнесена през октомври, публикувани в интернет в четвъртък вечерта.

Зам.-ръководителят на ПРС Екатерина Роглекова цитира решения по шест дела, разгледани от европейските магистрати, като обаче пропуска да отбележи, че всички те са в защита на журналисти и граждани и правото им да критикуват публични личности и представители на властта, какъвто в случая се явява самият Цветанов.

Въпреки това пловдивският съд възприема вътрешния министър изцяло в качеството му на гражданин и препраща изказването му от януари т.г., че като съдия Тодорова работи в услуга на организираната престъпност, към човешкото му право свободно да изразява мнението си. И е категоричен, че думите на Цветанов не могат да се схващат като твърдение, макар че точно така бяха отразявани в публичното пространство месеци наред.

"По отношение на клеветата, най-важният критерий за преценка е доколко конкретното изразяване на факти и мнение е обществено значимо и необходимо в контекста на обществения дебат срещу това, дали то се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго, защитими по чл. 4, ал. 2 и чл. 32, ал. 1, изр. 2 от Конституцията на РБ, като се разширяват границите на приемливата критика по отношение на обществени фигури, при справедлив баланс между интересите на общността и интересите на индивида. Именно в тази насока са и решенията на ЕСПЧ при проверка за съответност с оглед изнесените факти, без да се престъпват наложените граници за защита репутацията на другите. Той (ЕСПЧ – бел.ред.) е презюмирал, че приемайки една публична роля, обществените личности се отказват в известна степен от закрилата, предвидена в § 2 на чл. 10 на Конвенцията (за правата на човека и основните свободи - бел.ред.)", разсъждава Роглекова.

Изводите й недвусмислено показват, че тя превратно анализира практиката на европейските магистрати, която се отнася единствено към незащитените от публични държавни постове журналисти и граждани, които си позволяват остри коментари спрямо личности, "облечени" във власт, коментираха юристи пред Mediapool.

Ироничното в случая е, че точно пловдивските съдилища търпят сериозни критики за множеството си решения, които след години стават причина за осъждането на България в Страсбург. Освен това са известни с огромния процент осъдителни присъди, които постановяват по наказателни дела.

Така процесът, заведен от Тодорова срещу Цветанов накрая се оказа изключително рядък пример за способността на пловдивските магистрати да правораздават по европейските стандарти, зачитайки напълно човешките права на подсъдимия. Тълкувайки обаче доста свойски практиката на ЕСПЧ.

До делото срещу силовия министър се стигна след две негови интервюта от началото на годината пред в. "24 часа" и бТВ, в които той директно внушаваше за нейни евентуални връзки с мафията, тъй като забавяла мотиви по поредната осъдителната присъда на рецидивиста Васил Маникатов.

В първото си интервю от 23 януари Цветанов бе цитиран в заглавието на "24 часа" - "Най-големият ни критик бави дело срещу мафията" и в подзаглавие - "Дали съдия Мирослава Тодорова не обслужва организираната престъпност".

"Следва да се отбележи, че както заглавието, така и подзаглавието не са съставени от подсъдимия, нито видно от изложеното по-горе, в тях се цитират дословно негови твърдения. Описаните фрази не се и инкриминират от частната тъжителка. Логическо следствие на обсъдените изявления на подсъдимия Цветанов в интервюто му във вестник "24 часа" на 23.01.2012 г., но и най-вече на цитираните заглавие и подзаглавие на журналистическия труд, са и въпросите на водещата г-жа Ани Цолова на 24.01.2012 г. към министъра на вътрешните работи: "...Скандал с шефката на Съюза на съдиите – Мирослава Тодорова... Вие я обвинихте, че покровителства, едва ли не, престъпността, организираната престъпност...", а после и "...мафията", пише в мотивите си зам.-шефката на Пловдивския районен съд.

На този въпрос на водещата на бТВ ден след първото интервю, министърът отговаря категорично: "Абсолютно, абсолютно! Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които са всъщност в услуга не на обществото, не на хората, които плащат данъците за издръжката на тази съдебна система, а които покровителстват организираната престъпност".

Това обаче според съдия Роглекова е израз на правото на всеки гражданин свободно да се изразява, а в случая и да критикува наболели за обществото проблеми и публични фигури, каквато за пловдивския съд несъмнено в по-голяма степен се явява Мирослава Тодорова.

"И така – при направения граматически и смислов анализ на инкриминираните реплики на министър Цветанов, съдът намира, че в тях не се съдържа твърдение, че частната тъжителка "покровителства организираната престъпност", или че е "член на същата", или каквото и да е излагане на конкретни, но и НЕВЕРНИ факти, които да могат да бъдат квалифицирани като изрично разгласяване на НЕИСТИНСКО позорно обстоятелство. Коментарите на подсъдимия, направени на 24.01.2012 г. в сутрешния блок на бТВ, обсъдени в светлината на предходното интервю на министъра на вътрешните работи от 23.01.2012 г., са изразяване на негативна оценка, отправяне на остра критика от същия, в качеството му на вицепремиер и министър на вътрешните работи, спрямо работата на Мирослава Тодорова като съдия и дейността й като председател на съюза на съдиите", констатира още пловдивският съд.

В подкрепа на тези аргументи подробно се посочват и данни за забавените от бившата шефка на ССБ дела, станали повод за множеството публични атаки на Цветанов срещу нея, които в продължение на месеци бяха отразявани от всички български медии.

"Повереникът на тъжителката Тодорова – адвокат Доковска, направи пространен анализ в пледоарията си на НОХД № С 328/2008г. по описа на СГС, по което един от подсъдимите е Маникатов, като обсъждайки как и по какъв начин Васил Маникатов е излежавал предходните си присъди, докато е траел съдебният процес пред състава, председателстван от Тодорова, направи извод, че същият е "толериран от изпълнителната власт и прокуратурата". Адв. Доковска акцентира и върху наложеното тежко наказание на Маникатов от страна на съдебния състав, за да защити тезата, че същият не е бил покровителстван от Тодорова. В случая тези доводи нямат каквото и да е отношение по съществото на делото, тъй като подсъдимият Цветанов не е коментирал и не е правил изявления по тази тема – нито за хода на процеса, нито за присъдата или начина на изтърпяване на наказанието от Маникатов. Всъщност министър Цветанов е отправил сериозна критика към неизготвянето на мотивите по цитираното дело - този процес е отнел повече от 2 години и 5 месеца, което, съчетано с останалите забавени мотиви по дела от тъжителката Тодорова, според личната му оценка е подход, навеждащ или на професионална небрежност, или е в услуга на организираната престъпност", разяснява Роглекова очевидно неразбираемият за голяма част от аудиторията дискурс на силовия вицепремиер.

Решението на ПРС не е окончателно и ще бъде обжалвано от Тодорова пред Пловдивския окръжен съд, чийто председател е фаворитът на Цветанов и премиера Бойко Борисов за главен прокурор Сотир Цацаров.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997637
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031