Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2012 13:57 - Отложиха делото срещу имамите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 431 Коментари: 0 Гласове:
0



Окръжният съд в Пазарджик за първи път отложи заседание по делото за радикален ислям. Причината е представен болничен лист на обвиняемия Байрям Ушев, в който пише, че същият е болен от ангина. Адвокатът Василев, който защитава обвиняемия, обясни пред съда, че неговия подзащитен категорично желае да участва лично в заседанията, независимо, че има упълномощен представител. Според прокурора по делото това не е причина, делото да се отлага, но защитниците обясниха, че ако бе даден ход на делото биха били накърнени правата на обвиняемия Ушев. Болничният лист на Байрям Ушев е за периода от 14 до 18 декември, но според неговия адвокат, състоянието му не се е подобрило и е възможно той да бъде удължен. Ако това се случи, очакванията са и следващото заседание по делото да бъде отложено.

На днешното заседание трябваше да бъдат изслушани 6 вещи лица и да бъде представена комплексна експертиза, съобщи Дарик.

Съдът взе решение тези вещи лица ще бъдат изслушани на заседание, насрочено за 04.02.2013 г.

Делото продължава тази сряда с изслушване на другите призовани вещи лица, както и с разпит на новопризовани свидетели.

Болничният лист на Ушев е с дати 14-18 декември. Според адвокат Василев състоянието му не се е подобрило и е възможно болничния лист да бъде удължен.

В спокойна обстановка започна поредното заседание по делото за радикалния ислям в Пазарджик тази сутрин.

Пред съда имаше засилено полицейско присъствие. Едва 5 националисти от ВМРО се събраха пред съдебна палата, а митинг на мюсюлмани нямаше. Представителите на ВМРО положиха цветя пред паметна плоча в района на съда в памет на жертвите на радикален ислям. Заместник-председателят на войводите Ангел Джамбазки обясни, че са променили идеята си цветята да бъдат поставени на стълбите на съда, защото представители на институцията са реагирали негативно на намеренията им. Според Джабазки присъди по делото могат да се очакват през месец февруари, а дотогава представители на ВМРО ще бъдат в Пазарджик на всяко едно от заседанията. Нашата цел вече е постигната, каза още Джамбазки, и даде пример със спокойната обстановка в района и липсата на струпване на мюсюлмани.

Основният обвиняем в процеса Ахмед Муса Ахмед многократно е разпитван в полицията, казаха представители на мюсюлманската общност, които бяха дошли пред съда отново за да защитят обвиняемите. Те категорично обявиха, че през последните години е обичайно в България да има нападки срещу религиозните хора и го определиха като нещо нормално, с което мюсюлманите са свикнали.

По време на последното заседание по делото процесът претърпя обрат сред разпита на трима от защитените свидетели.

Според показанията на защитен свидетел 005, един от основните обвиняеми Ахмед Муса Ахмед има наказателен отряд и е най-богатият в ромската махала в Пазарджик. По думите му разделението между жителите е започнало през 2005 година, когато Ахмед е започнал да проповядва омраза към християни и евреи, които трябвало да бъдат убити и заклани.
За разлика от заседанията по делото през септември и октомври, когато свидетели даваха противоречиви показания, защитените свидетели потвърдиха категорично пред съда, показанията си дадени в досъдебната фаза на производството.

И според защитници на обвиняемите делото няма да приключи през месец декември.



Тагове:   дело,   Пазарджик,   имами,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032239
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930