Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2012 14:34 - Пълната забрана за пушенето остава
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 426 Коментари: 0 Гласове:
0



Парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм отхвърли предложението за отмяна на забраната за пушене на обществени места.

Това стана при обсъждането на второ четене на законопроекта за туризма, съобщи vesti.bg

На заседанието присъстваха министрите на здравеопазването и на икономиката Десислава Атанасова и Делян Добрев, които са на противоположни мнения по казуса, както и много представители на бизнеса.

В комисията беше представено становището на Министерството на здравеопазването срещу отпадането на забраната, заради което беше отложено разглеждането на въпроса миналата седмица.

Атанасова припомни, че и президентът, и премиерът са за запазване на пълната забрана за тютюнопушене.

Министър Делян Добрев обяви, че е склонен да подкрепя по-гъвкав и по-либерален режим за пушене в затворени помещения.

Според него забраната за пушене се е отразила сериозно върху ресторантьорския бранш, като броят на заетите места намалява, а работните места са застрашени.

След като беше отхвърлено предложението за отмяна на забраната за тютюнопушене на закрито, рестьорантьори обявиха, че тепърва да решават какво да правят.

Предложението за промяна предвиждаше да се върне старият режим, според който в заведенията над 50 кв. м. да има отделни помещения за пушачи и непушачи, а в по-малките собственикът сам да избира дали да се пуши или не. Предвидено беше само за пушачи да бъдат и нощните заведения.

"Моля оставката на министър-председателя да не е обект на дискусията в икономическа комисия. Да не ни плаши с оставка. Да я дава, като иска. Може пък това да е решение", каза депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова, цитирана от Агенция "Фокус", по повод думите на Борисов от събота, че ако се върне стария режим на пушене, ще подаде оставка.

"Няма как министър-председателят да е на една позиция, а министрите да се хванат за гушата. Това е цирк", заяви депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров.

Депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев заяви, че всички предложения за отмяна на забраната са дошли от представителите на бизнеса.

Когато има проблем, е нормално в икономическа комисия той да бъде обсъден, заяви депутатът и подчерта, че не става въпрос някой да бъде употребен.

Народният представител от ДПС Йордан Цонев отбеляза, че рядко е виждал над 100 души да присъстват на заседание на икономическа комисия за проблем, който не е сред десетте основни икономически проблема на страната. Докато икономическата комисия решаваше дали да се върне стария режим на пушене,

пред НС имаше два протеста - един на противници на забраната и един на нейни поддръжници.

Двете агитки, в източната и западната част на Парламента, бяха разделени от полицейски кордон.

Противниците на падането на забраната бяха около 35 души, а привържениците на пушенето на закрито - около 250-300 души. Сред твърдите привърженици на забраната се видяха плакати с надписи: "Обичаме пушачите, но без дима", "Здравето на хората е по-важно от бизнеса" и др.

Законът ще падне след шест месеца, закани се след обсъждането председателят на хотелиерската и ресторантьорска асоциация Благой Рагин,

цитиран от БГНЕС. Запитан защо точно след шест месеца, Рагин отговори: "Защото тогава ще имаме ново правителство, което ще се вслуша в гласа на бизнеса".

Недоволни от решението на депутатите бяха и други негови колеги, които на въпрос дали през предстоящите шест месеца ще бойкотират закона, отговориха, че това ще бъде колективно решение на браншовата организация, но бяха категорични, че още от утре започват да уволняват хора от персонала.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040947
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930