Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2013 20:09 - 291 висши чиновници забравили да декларират имоти пред Сметната палата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 561 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.01.2013 20:14


Точно 291 души на висши държавни длъжности не са подали пълна и изцяло достоверна информация за имуществото си пред Сметната палата. Одитната институция публикува днес списъка на политиците и магистратите, в чиито декларации е установила несъответствия.   Данните ще бъдат изпратени на Националната агенция за приходите, за да направи ревизия, както и на председателя на Държавната агенция "Национална сигурност".   Сметната палата обяви, че за 90 души на висши държавни длъжности е установила несъответствие в ежегодните им декларации, подадени през 2012 г. За други 201 души, предимно представители на местната власт, проверките на встъпителните и финалните декларации, подадени от 15 ноември 2011 г. до 15 ноември 2012 г., са със заключение за несъответствие.   Сред сгрешилите имотните си декларации най-много са представители на местната власт, също магистрати и няколко народни представители. Министри и зам.-министри не са допуснали грешки в имотните си декларации. Най-честият пропуск е свързан с това висшите държавници да не декларират промяна в имотното състояние на съпрузите си.   Едно от любопитните несъответствия е при председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, който не е декларирал покупка и продажба на апартамент от 168 кв.м в Несебър и паркомясто към него. Не е декларирал и ипотечен заем от 90 000 евро, обезпечен с имота в морския град.   Директорът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков не е декларирал доходи от "друга стопанска дейност" в размер на 21 905 лв.   Общинският съветник във Варна Борислав Гуцанов, който подава декларация като член на ръководството на БСП, не е дал информация за съпругата си, че е добила дялове в новоучреденото дружество "Петел БГ" ООД.   Кметът на Кюстендил Петър Паунов пък е пропуснал да отчете пред Сметната палата 32 400 лв. доходи от наем.   Говорителят на Външно министерство Весела Чернева не е декларирала доходи от друга стопанска дейност на съпруга си в размер на 13 хил. лв.   "Става въпрос за техническа грешка. Съпругът ми е платил всички данъци върху доходите си. От този технически пропуск не произтичат никакви загуби за държавата", каза Весела Чернева пред "Дневник". Тя допълни, че още преди публикуването на доклада е изпратила обяснение и до Сметната палата.   Сред депутатите Даниел Георгиев от ГЕРБ не е декларирал в Публичния регистър придобиване на идеални части от парцели в Ботевград чрез покупка и договор за доброволна делба. От Сметната палата уточняват, че във връзка с тази констатация НАП е извършила проверка и с писмо от ноември 2012 г. директорът на данъчната администрация уведомява одитната институция, че няма несъответствие между притежаваното имущество и придобитите доходи.

Депутатите Бисерка Петрова и Кристияна Петрова не са декларирали доходи от друга стопанска дейност в размер на повече от 20 000 лева, при Деница Гаджева размерът на недекларираните доходи е по-малък - 8000 лева. 

Сред нарушителите има кметове, членове на общински съвети и съдии, съобщават от Сметната палата.

Проверка на Дарик показва, че бивши и настоящи кметове и техни заместници от Пловдив и областта са подали неверни имотни декларации.    В справка в сайта на Сметната палата са публикувани несъответствията в декларациите на лица, заемащи висши държавни и общински длъжности. Например, бившият кмет на Пловдив и настоящ общински съветник Славчо Атанасов е пропуснал да впише придобити от съпругата му 17 декара ниви в село Сламини, Ямболска област. Бившият съпартиец на Атанасов във ВМРО и екс-кмет на район „Южен” Александър Колев е забравил, че притежава 1/3 идеални части от 26 декара ниви в село Средно градище.   Доста фрапираща загуба на памет демонстрира и настоящия зам.-кмет по общинска собственост Димитър Кацарски. Той е пропуснал да декларира малък апартамент в София, имот от близо 1 декар в село Новаково и употребяван автомобил „Шкода Октавия”.   Кметът на район „Западен” Десислава Желязкова е пропуснала в декларацията си притежаваните от съпруга й 4/6 идеални части от апартамент в Пловдив.   Настоящят зам.-кмет в район „Източен” Златин Велев също не споменава за притежаван от съпругата му апартамент. Колегата му Тошо Пашов, който е зам.-кмет в „Централен” пък е пропуснал да впише притежавани от жена му дялове в частна фирма.   Пловдивският депутат от ДПС Петя Раева пък е забравила да впише сумата от 6108 лева, придобити от други дейности, става ясно още от справката на Сметната палата. Депутатът от БСП Петър Мутафчиев не е вписал придобити от съпругата му дялове в частна фирма.   Бившият шеф на МБАЛ „Св. Панталеймон” и общински съветник от БСП Илия Баташки също е забравил да впише дялове на жена си в частна компания.   Настоящият кмет на Община Родопи Пламен Спасов не е вписал семейните си дялове в „Димар груп” ЕООД.   Сред  хората от Пловдив с несъответствия в декларациите фигурират още и един съдия, и един военен прокурор.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13002178
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031