Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2013 21:18 - Путин идва на официална визита на 3 март
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 449 Коментари: 0 Гласове:
1



Руският президент Владимир Путин ще бъде на официално посещение у нас на 3 март по повод 135-ата годишнина от освобождението на България от турско владичество. Това научи Mediapool от руски източници, които са в България по повод приключилата реставрация на паметника на Цар Освободител и откритата днес изложба.   От президентството нито потвърдиха, нито отрекоха информацията. За последно Путин се очакваше да пристигне на 9 ноември за подписването на договора за изграждането на газопровода “Южен поток”. Визитата обаче беше отложена заради “вътрешни проблеми”, по думите на премиера Бойко Борисов.
Да се надяваме, че този път всичко ще бъде наред и Владимир Владимирович ще успее да пристигне, коментираха членове на екипа на депутата от партията на Путин “Единна Русия” Андрей Скоч. Руският милиардер пристига у нас на 28 януари за откриването на паметника на Цар Освободител. Монументът беше възстановен с негови средства от частния му фонд “Поколение”, като първоначално предвидената инвестиция над 1 млн. лв. е надхвърлена.
Причината е, че фигурата се е оказала с много повече дефекти, отколкото се е предполагало, каза Олга Чужикова, ръководител на екипа реставратори на фонд “Поколение” пред Mediapool. По думите й те са били неочаквани, защото са били във вътрешността на статуята и са открити едва след демонтирането на фигурата. Чужикова, която има отличия за реставраторската си дейност от президента Путин и премиера Дмитрий Медведев, похвали българските си колеги за "отлично свършената работа".
Първи основен ремонт след 105 години
За 105 години 12-метровият паметник не е бил ремонтиран основно. Той е открит на 30 август 1907 г., като през 1936 г. е правена частична реставрация на краката на коня, посочи Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите, които се включиха в реставрацията на монумента висок близо 12 метра.
Краката на коня на руския император Александър ІІ, които предизвикаха най-остри спорове в гилдията заради рязането им с флекс, са изцяло подменени с нови. Причината е, че старите са били силно увредени и е нямало възможност да бъдат възстановени. Направена е и вътрешна носеща конструкция от неръждаема стомана в тялото на основната фигура на Александър ІІ и на коня, както и в опорните площадки на конните фигури на граф Игнатиев и великия княз Николай Николаевич.
Нанесена е благородна защитна патина върху бронзовата повърхност на скулпторите. Почистени са орелефите на генералите Скобелев и Гурко. Запълнени са каверни и отвори. Почистени са липсващите елементи. Фундаментът на паметника е усилен.
Начинът на извършване на реставрацията бе силно критикуван от специалисти и скулптори, които обвиниха ръководството на Министерството на културата в крещяща некомпетентност и подвеждане на Столичната община, която е пряк отговорник за реставрацията.
ЮНЕСКО показва филм за реставрацията
По повод на острите критики в България към реставрацията, Олга Чужикова обясни, че реставраторите са особено порода хора, които са много ревниви за своята работа и са големи индивидуалисти. Тя отбеляза, че такива кавги се били случвали в Русия и Унгария, където фонд “Поколение” също възстановява паметници на руски воини.
Да оставим споровете настрана, те се оказаха безсмислени и несъстоятелни за едно достойно дело, каза скулпторът Георги Чапкънов пред Mediapool.
По поръчка на ЮНЕСКО в момента руски екип снимал филм за възстановения паметник. Идеята е той да бъде показван по света, заяви Атанас Зафиров, представител на фонд “Поколение” за България. Като начало първо щял да бъде излъчен в Русия, за да могат руснаците да се запознаят с историята на паметника.
Над 400 паметника на руски воини у нас
Над 400 са паметниците на руските воини в България, каза директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. “Всички централни столични улици са с имена на руски герои, че чак малко са попрекалили на времето. Направили са го обаче, за да засвидетелстват признателност”, допълни той в типичния си стил.
След паметника на Цар Освободител на ход е реставрацията на паметници на руски воини в Плевен, казаха от фонд “Поколение”. Вече е направен оглед на обектите, предстои Андрей Скоч да каже финалната дума. Очаква се бъдещите си планове да обяви лично на 28 януари.


Тагове:   Путин,   посещение,   3 март,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034867
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930