Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2013 21:11 - Сотир Цацаров изненадващо инспектира прокурорския инспекторат
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 659 Коментари: 0 Гласове:
0



Новият главен прокурор Сотир Цацаров е разпоредил изненадваща проверка в Инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП), създаден в този му вид от предшественика му Борис Велчев, съобщава Mediapool.   Целта на инспекцията е да бъдат проверени всички преписки, водени от структурата, ръководена досега от Малена Филипова. Според източници от държавното обвинение, проверяващите ще установяват, както причините за образуването им, така и дали липсват някакви документи.
За целта дори са били запечатани някои от кабинетите, в които работят колеги на Филипова в инспектората. Според първоначалната информация е бил ограничен достъпът само до тези стаи, в които не е имало прокурори, така че да се гарантира всички налични преписки в тях ще останат вътре. Както и да не се допусне възможността, ако има липсващи, те да се появят впоследствие.
Неофициалните очаквания засега са, че т.нар. инвентаризация ще доведе до "разжалването" на прокурорите в тази структура, които ще бъдат преместени на други места във ВКП. Самата Филипова не бе открита по телефона, тъй като бе изключен.
Ако бъдат установени нарушения във воденето на преписки, ще бъде предложено на Висшия съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарни производства, а ако има данни за престъпления, ще започнат и разследвания.
Един от ангажиментите на Цацаров, включени в концепцията, представена пред ВСС още преди да бъде избран за ръководител, бе да засили ефективността на вътрешния контрол в държавното обвинение. Това на практика е невъзможно без преструктуриране на инспектората.
Малена Филипова бе назначена за шеф на структурата от предишния главен прокурор Велчев и остана на този пост до края на мандата му. Една от основните критики към Велчев и неговия екип бе, че не се случи дългоочакваното пълно прочистване в държавното обвинение след ерата "Филчев".
Прокуратурата продължава да търпи критики, че няма достатъчно успешни дела срещу магистрати, включително и обвинители, за което вина носи конкретно инспекторатът към ВКП. През последната година имаше доста скандали, свързани с действия на наблюдаващи прокурори по знакови дела, като особено необясним е случаят "САПАРД". Именно провалът по този процес в момента се проверява от Сотир Цацаров.   Информацията за работата на Инспектората към ВКП, която през годините е достигала до медиите е оставяла впечатлението, че тази структура е своеобразна кутия на Пандора в прокуратурата. Причината е, че всички претенции и сигнали за магистрати се препращаха именно към подчинените на Филипова. Обстоятелството, че голяма част от образуваните след това преписки бяха срещу "неизвестни извършители" обаче, провокираше съмнения в съдебните среди, че те се използват по-скоро за изнудване и търговия с влияние, отколкото за ефективно разследване.   Това се прояви като симптом и около скандала "Марковска", след като президентът Росен Плевнелиев реши изненадващо да бойкотира клетвата й като конституционен съдия заради подадена му от тогавашния и.д. на главен прокурор Бойко Найденов информация, имената на Венета Марковска и близкия й приятел Георги Георгиев "протичат" в досъдебно производство за корупция срещу неизвестен извършител.   Именно заради този развой на случая от Съюза на съдиите в България поискаха от ВСС да направи проверка в прокуратурата и да оповести в колко и какви точно дела, по които няма повдигнати обвинения, попадат имена на съдии, прокурори и следователи. Съветът обаче мълчаливо отказа да се занимава с този въпрос и така на практика се лиши от възможността да направи собствена проверка на състоянието на тази структура.   Магистрати коментираха пред Mediapool, че фактът, че сега самият Цацаров предприема този ход, но тайно и без да съобщава какви са основанията за съмненията му към работата на Филипова и екипът й, провокира сериозни съмнения за целта му - дали не използва инвентаризацията, като формален повод, за да овладее цялата налична информация в инспектората в полза на задкулисни интереси, всявайки страх в системата.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032877
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930