Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2013 13:01 - И Пловдивския панаир извън забранителния списък за приватизация
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 822 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Две седмици след като ВМЗ-Сопот беше извадено от забранителния списък за приватизация, същото щастие сполетя и Пловдивския панаир.

След едночасови дебати народните представители отвориха вратата за пълната приватизация на Пловдивския панаир, след като извадиха дружеството от забранителния списък за продажба на държавни активи. Депутатите приеха в четвъртък промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които вадят за продажба и Националната агенция “Музика“.

В момента държавата притежава 49.63 на сто от акциите в Пловдивския панаир, където контролът бе придобит от бизнесмена Георги Гергов чрез поредица сделки и увеличения на капитал съвместно с община Пловдив. През 2011 г. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което управлява държавния дял, заведе дело срещу незаконните според ведомството вдигания на капитала и окръжният съд в Пловдив се произнесе в полза на държавата, но Върховният административен съд взе страната на Гергов. Той продължава да държи контрола и дори се оказа, че е заложил в своя полза всички активи на дружеството. При последните изложения на панаира се забелязва спад на интереса от страна на фирмите, а държавата не е получавала дивидент от години.

Според Министерския съвет държавата не може да участва пълноценно в управлението на Пловдивския панаир и с изваждането му от забранителния за приватизация списък държавните акции може да бъдат пуснати на фондовата борса.

“Има дружества, които по характера на своята дейност не са чисто търговски. Те имат обществени функции. Дружеството може да се развива с държавно участие”, заяви при обсъждането на законовите поправки в пленарна зала депутатът от Коалиция за България Георги Пирински. “Тук се внушава една смехотворна теза, че миноритарният собственик няма права. Идете се ограмотете какво казва Търговския закон”, посъветва той колегите си.

“В момента държавното участие е поставено като един обикновен наблюдател, без да има право да свиква общо събрание, без да взима дивиденти“, аргументира решението Диан Червенкондев от ГЕРБ. Според него трябва да се намери най-добрата цена за държавната част от Пловдивския панаир чрез публична приватизация.

“Вие предлагате държавата да изкупува обратно частния дял. Предлагате това, което вие подарихте на частния собственик, сега държавата с парите на всички данъкоплатци да го изкупи на пазарна цена обратно”, обърна се към левицата зам.-председателят на парламента от ГЕРБ Менда Стоянова.

“Това е краят на държавното участие в Пловдивския панаир. На всички е ясно, обаче, че предишните управления доведоха до това в Пловдивския панаир държавата да има миноритарен дял и да не може да осъществява правата си на собственик. Още в първата година на управление на ГЕРБ правителството заведе дела, за да се обявят за нищожни сделките за панаира. За съжаление решението на Върховния административен съд потвърди фактическата приватизация на Пловдивския панаир. Има сделки, които не могат да бъдат развалени. Има предприятия, които не могат да бъдат контролирани, когато държавата е миноритарен собственик. Това е резултат от управление на предишни правителства”, коментира още Менда Стоянова.

Според независимия депутат Димитър Чукарски приватизацията на Пловдивския панаир започва от синьото управление на Пловдив. Престъпната приватизация беше осъществена при различни управления, заяви Павел Шопов от “Атака”.

Колегата му Станислав Станилов пророкува, че съдбата на Пловдивския панаир ще е същата като на “Балкан” и “Кремиковци”.

 

Национална агенция "Музика" ЕООД бе извадена от забранителния списък по искане на правителството, тъй като приходите й намалявали драстично и тази негативна тенденция бела трайна. Дружеството реализира приходи само от наем. Балансовата стойност на Национална агенция "Музика" ЕООД е 207 хил. лв., от които 110 хил. лв. – земя и сграда – собственост на дружеството. Целта на изключването на дружеството от забранителния списък е започване на процедура по приватизация, сочат мотивите на кабинета, които бяха приети от парламента..




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997979
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031