Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2013 13:27 - Небивало остър български сблъсък смая Европарламента
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 7733 Коментари: 7 Гласове:
16

Последна промяна: 07.02.2013 13:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Европарламентът в Страсбург стана свидетел в сряда вечерта на небивало остър сблъсък между българските евродепутати, в който бяха привлечени съюзници от други държави по политически признак.

Дебатът за върховенството на закона и свободата в България излезе от конкретния си повод – покушението срещу Ахмед Доган – и стигна до призиви да се въведе пълно наблюдение над България, която не спазва елементарните демократични принципи, задължителни за държавите в ЕС.

Депутатите от ГЕРБ бяха в отбранителна позиция и настояваха чрез съпартийците си в Европейската народна партия (ЕНП), че дебатът е безпредметен. „Чудя се какво се дискутира днес”, даде тон депутатът от германския Християн-социален съюз (ХСС) Манфред Вебер, чиято партия е силно ангажирана с израстването на Бойко Борисов като политик в България.

Британският либерал Греъм Уотсън, който предизвика дебата, заяви, че е очевидец на покушението над Доган като гост на конференцията на ДПС, и затова ще следи как наблюдението над България от Европейската комисия ще вземе предвид този инцидент. Самата Комисия вече го определи като вътрешна работа на държавата и се постара да се дистанцира. Уотсън й подсказа какво има предвид: „Българите се движат в правилна посока, но управляващите – не”.

Неговият сънародник консерватор Джефри ван Орден, който бе докладчик за България в ЕП и препоръча да бъде приета в ЕС през 2007 г., заяви, че е разочарован от нея, защото след шест години членство продължава да страда от проблемите, които й е сочел преди приемането – нечестни назначения в съдебната система, връзки на политици с организираната престъпност, атаки против политически лидери и пр.

„Тези проблеми трябваше да бъдат решени отдавна, необходимо е да се предложи истинска промяна от българския народ”, каза той. Репликиран защо е настоявал за приемането на България в ЕС при такава неподготвеност, той отвърна, че „беше правилно България да се присъедини, защото е част от европейската цивилизация и защото така бе спечелено доверието към нея на европейските инвеститори”.

Британският националист Джерард Батън се възползва от спора, за да заяви, че от 2014 г. българи и румънци се готвят да залеят страната му с имигранти. „Българите искат да напуснат страната си, защото е бедна и обхваната от престъпност. В България животът няма цена – много е евтин. Мафията в България си е купила държавата, няма свобода на словото. Предлагам да се спрат европейските фондове за България, за да не отиват милиони евро в джобовете на престъпници”, каза той.

Лейбъристът Клод Мораес продължи британската серия по адрес на България, като напомни, че със сегашните си действия управляващите нарушават дори базовите Копенхагенски критерии за членство в ЕС. „Трябва да помогнем на тази държава членка, в която след 20 години демокрация съдебната независимост остава проблем”, каза той.

След като имаше изказвания на депутати от Испания, Холандия и Франция започна бурна престрелка между български евродепутати. „Сегашният дебат е безпрецедентен”, даде първи изстрел Андрей Ковачев от ГЕРБ. Той обвини БСП, че „иска да го използва за изборите и че не се колебае да дискредитира страната”. Според него е манипулация, че у нас липсва свобода на словото, защото опозицията от сутрин до вечер шества из медиите. „Девизът е: всички против ГЕРБ”, заключи той.

Илиана Йотова от БСП отправи призив за „цялостен мониторинг над България от ЕК на подготовката и провеждането на изборите”, но бе прекъсната поради изтичане на времето. Филиз Хюсменова от ДПС поиска друг мониторинг: „ЕК да наблюдава делото за покушението над Ахмед Доган като дело с висока обществена опасност”.

Моника Панайотова от ГЕРБ скочи с обвинение срещу опозицията: „Социалистите и ДПС водят антиправителствена кампания в ЕП, която се превръща в антибългарска кампания. Това е компроматна предизборна надпревара”. Тя им опонира с констатацията, че в България „сега има пълна прозрачност и свобода на медиите”. Като изчете предварително подготвен текст, Панайотова се обяви остро срещу „спекулациите за миналото на нашия премиер”. Никой от депутатите обаче не бе повдигал до този момент въпроса за миналото на Бойко Борисов и фактически темата бе подхваната от неговата защитничка, която очевидно бе очаквала дебатът да вземе такава посока.

Унгарската социалистка Кинга Гьонц не се съгласи с твърдението за пълна свобода на медите в България и заяви, че наблюдава „концентрация и монополизцация на медиите в едни ръце”. Тя призова ЕК „да обръща повече внимание на България”.

Станимир Илчев от НДСВ додаде: „От сутрин до вечер правителството се грижи за своя образ чрез контролирания печат, а обществото е оставно само да се оправя с престъпността”. „Днес българският гражданин е в опасна зависимост от държава, в която министър-председателят се изявява като неин собственик”, каза той.

„Този дебат унижава България”, възкликна Надежда Нейнски от групата на ЕНП, която все пак се дистанцира от ГЕРБ, като добави, че при сегашното управление държавата остана извън Шенгенската зона.

Мария Габриел от ГЕРБ направи бърз отчет за успехите на правителството, според който България в момента се радва на „най-ниско ниво на престъпност, защото вече няма знакови фигури на престъпността под чадъра на политически партии”. По повод стрелбата срещу Златко Баретата пред Съдебната палата тя отправи призив: „Нека не броим трупове!”

Португалската социалистка Ана Гомеш репликира: „Много тревожни са сигналите от България за мафията и поведението на министър-председателя”. Тя призова европейските институции да наблюдават как на изборите ще се спазват демократичните принципи и гражданските свободи. Нейното изявление предизвика остра реакция на Андрей Ковачев: „Не може да се говори със слухове за министър-председателя. Какви са източниците за престъпни връзки на Бойко Борисов?” А португалката отвърна: „Не повдигам обвинения”.

Депутатът от ГЕРБ Владимир Уручев обобщи: „Днешното омаскаряване на страната е недостойно”, а съпартиецът му Преслав Борисов добави: „Позорно поведение е да се представя държавата по такъв начин в Европарламента с цел само да се влезе в българските вестници”. Антония Първанова от НДСВ репликира, че правителството ограничава журналистичската независимост, като злоупотребява с европейски средства, за да финансира незаконно медии.

Унгарската социалистка Зита Гурмай призова към края на дебата: „Аз също искам да се засили контролът над България”. Нейният съпартиец Ивайло Калфин се съгласи: „Това е полезно за българските граждани, които искат подкрепата на ЕП, за да се промени положението”.

Автор: Светослав Терзиев, Страсбург, пратеник на „Сега”




Тагове:   Евродепутати,   еп,


Гласувай:
16


Вълнообразно


1. olivie - ОК
07.02.2013 16:12
Към който съюз сме се присъединявали, все се е разтурвал. Това се отнася и за оста САЩ-Израел.
цитирай
2. vmir - Членството в ЕС ни е поръчано от КГБ.
08.02.2013 10:27
Сега зорът е да ерозираме Европа отвътре, докато братушките го играят много загрижени. За всеки значим успех в ерозирането на България, агентите на КГБ получават по резенче от българската икономика. Играта е на руска ролетка, защото "играчите" нямат никаква идея какви изгоди ще извлекат от тези игрички, но ги играят, защото си мислят, че като си мълчат, останалите не се досещат какво става. Накрая "Хитрата сврака - с двата крака" и от обещания за 200 милиарда печалба, се хващат и за два безполезни листа...
цитирай
3. lesovski - Не съюз, а говорилня!
08.02.2013 12:01
Елементарно, но е факт, когато в едно семейство няма общовалидни правила и съгласие то се разпада. Сеирджийте от страни само могат да се успокояват, че при тях нещата са по- добре. Ние нямаме държавници и идеал за който да се хванем и да стискаме зъби, но да го постигнем. Нашите мафиоти станаха управляващи, а мафията знае само едно- ПАРИ, чрез власт!Тя е безродна и ИНТЕРНАЦИОНАЛНА, по- сплотена от Комунистическия интернационал, за разпадането на който тя има сериозен принос! Нищо добро не ни чака за жалост!
цитирай
4. shtaparov - Затова у нас незабавно трябва да се ...
10.02.2013 11:55
Затова у нас незабавно трябва да се създаде законов механизъм,съгласно който подобни безогледни клеветници,уронващи престижа на страната и представителите й в чужбина,да бъдат веднага отзовавани и уволнявани,а с техните непристойни изцепки да се занимават съдилищата вместо Европа!
цитирай
5. shtaparov - А британският националист Дж. Б...
10.02.2013 12:11
А британският националист Дж.Батън много греши относно Българите. Ние изобщо не сме готови да ги "залеем" с емигранти- нямаме никаква нужда от тях,справяме се и със и без Англия! Ако това се отнася за ромите от Румъния,нека да не ни бърка с тях тоз наивник,щото не си знае корените и без да иска ще се наплюе сам в лицето!
цитирай
6. demograph - Чужденците в България и вън от БЪлгария я унищожават
11.02.2013 11:46
Вгледайте се в ситуацията в момента в страната ни. Чужденците метнали мантиите на политическа "опозиция"/БСП- начело с чужденеца Сергей Станишев; чужденецът Доган и ДПС, чуждата газпромаджийската партия на Сидеров, просръбската ВМРО/ са се обединили срещу българите и ще ни изтребят до крак. Колкото и да не е свястно, макар и в него да има чужденци като Н. Младенов, Бойко Борисов и правителството му поне мясат на българско и атаката срещу него е очевидна обединена атака на чужденци срещу българите и България.
Така си мисля, изборите ще бъдат чужденци срещу българи и ще са последната възможност за спасение на България от чуждата напаст. Така се случи и с Иван Костов-когато той застана на пробългарски позиции, чужденците го свалиха.
Сега е пак така. Борисов се опитва да заеме пробългарска позиция и чужденците се нахвърлят да го свалят. Ако успеят можем да кажем "Сбогом Отечество.."
Не съм фен на друга идея освен България и българското.
цитирай
7. анонимен - Какви хора сме изпратили да ни представляват и да защитават страната ни пред Европа
13.02.2013 00:53
Това е поредното потвърждение ,че в борбата за власт управляващата върхушка от всички партии е готова да излага страната ни .Има само една кауза за която може да се търси помощта на Европа против всички които са на власт и това е защитата на българската природа.Всичко останало си е наша вътрешна работа и не трябва да се раздухва по медии особено когато не се носи отговорност за откровени предизборни лъжи,камо ли да се прави такава махленска свада в Европейския парламент ,че е да се превличат външни застъпници .С тази цел беше скалъпено и това бутафорно покушение срещу Доган само за да се направи сеира пред госта от Европа и да се дискридитира България и българите.Нито явния съдизъм на техните делегати нито факта ,че псевдоатентатора си е техен човек не бяха забелязани от техния явно нагушен за случая европеец.Поредната акция за дискридитиране на България а и всевъзможните призиви на този патешки събор който са устроили в Европейския парламент за всевъзможни репресивни мерки срещу страната ни са стъпка в пъкления план един ден да предизвикат етнически конфликт и ,,омиротворяване "в стил Косово и окупация на армията на съседна ,,братска "страна защищаваща ,,,своите репресирани сънародници "от гадните и страшни расисти и престъпници българи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034481
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930