Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2013 08:09 - Либерализация на пазара на електричество е само по документи*
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 829 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Интервю на в. Марица с доц. д-р Валентин Кирчев за тока и още нещо...
*Заглавието е променено



Доц. д-р Валентин Кирчев е последният шеф на държавното предприятие “Електроразпределение - Пловдив”. Той е бил председател на Съвета на директорите в продължение на 4 години. През 2006 г. е директор на дирекция “Енергетика” в ДКЕВР, а по-късно става зам.-председател. Остава на поста до 2010 г. През всичките години не е прекъсвал преподавателската си практика в Техническия университет - филиал Пловдив. В края на миналата година бе избран за Мъж на годината в направление “Енергетика” от Американския биографичен институт.

 

- Г-н Кирчев, как си обяснявате масовите протести в страната срещу сметките за ток? Фактурите ли са завишени прекомерно, или изглеждат страшно спрямо ниските доходи?

- Според мен е второто. Бедността е по-страшна от сметките. Цените за електроенергия изобщо не зависят от материалното ни благосъстояние. Заплатите и пенсиите в страната са, меко казано, недостатъчни и на техния фон цените за ток изглеждат несправедливи. Впрочем ютилити секторът винаги ще е във фокуса на недоволството. 

- Как си представяте края на протестите за тока? Ще постигнем ли нещо като потребители?

- Емоциите ни са без значение. Нито арабските шейхове, нито газовите магнати някога са се трогвали от настроенията на тълпата. Те си продават стоката и толкова. Така са и ЕРП-тата. 

- Но дали все пак някои от разходите на ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-Про не са завишени?

- Всичко това зависи от ДКЕВР. Ако комисията е признала на 3-те дружества по-големи разходи от реалните, това става проблем за всички граждани.

- Защо цената на преноса е по-висока от цената на електричеството?

- Цената на преноса това е мрежовата услуга за доставката на електричество до контакта вкъщи. Когато се качите в такси, вие не плащате само бензина, който автомобилът е изгорил. В крайната сума участва заплатата на шофьора, застраховката, винетката, смяната на гуми, изобщо цялостната поддръжка. Затова и при такситата цената на разходеното гориво е по-ниска от останалата сума, която формира крайната стойност. Така е и при електричеството. А дали цената на пренос е висока или ниска - това също зависи от ДКЕВР. 

- Това означава ли, че в страната имаме три различни такси за пренос?

- Да. Но разликите са минимални, таксите на ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-Про са съпоставими. Бих добавил, че фактурите, които сега се издават, са абсолютно неясни за повечето хора. 

- Изписването на компонентите не е причина за високите сметки за ток, нали? Къде според вас са сбъркали ЕРП-тата в декемврийските сметки?

- Сбъркаха чисто тактически. Трябваше още през септември да започнат разяснителна кампания, с която да подготвят хората за високите сметки през зимните месеци заради вдигането на електричеството с 14% от 1 юли. Дразнещо е, че тръгнаха слухове за това, че там, където е бил подаван ток с по-ниско напрежение, сметките са по-високи. Това не е вярно, това е абсурд! По закона на Ом, когато се намали напрежението, се намаля и електричеството.

- Доцент Кирчев, кога ще имаме свободен пазар на електричеството? Кога ще можем да избираме доставчик?

- От 2007 г. пазарът на електричеството е отворен.

- Защо не сме разбрали?

- Над 100 фирми имат лиценз за търговия с електричество. Големите производители на ток също имат лиценз, стига да не са част от НЕК, защото в такъв случай НЕК е правоносителят. От този пазар се възползват големите потребители, предимно енергоемки предприятия. Те обявяват търг за доставчик и избират търговеца, който им предлага най-изгодни условия.

- А защо битовите потребители не могат да избират доставчик?

- Защото правилата още не са изчистени и ЕВН, Енерго-Про и ЧЕЗ не са задължени да работят по тях. Необходимо е мрежовият оператор да даде ясна информация на абоната какъв е неговият валидиран товарографик. Трите дружества разполагат с такава информация, защото знаят какво е потреблението на всеки клиент. Ако един абонат иска да смени доставчика, трябва да вземе тези данни от настоящия и да ги отнесе към търговеца, който предлага по-добри ценови условия.

- Кажете, това на практика възможно ли е?

- Май все още не. Веднъж една ваша колежка в София искаше да смени доставчика, какво ли не направи, но в крайна сметка не успя.

- Най-теоретично погледнато, ако аз имам къща в Нареченски бани и в близост има малка ВЕЦ, ще може ли на нея да плащам електричеството?

- Не, защото малките ВЕЦ нямат необходимата мощност, за да излязат на пазара. Необходимо е производството им да е над 5 мегавата.

- А ако живея някъде до голяма ВЕЦ?

- И тогава няма да можете, защото големите ВЕЦ са държавна собственост и търговецът на тяхната енергия е НЕК.

- Добре, а как стои въпросът с жителите на село Караджалово, край което е построена най-голямата фотоволтаична централа в страната. Те могат ли да се снабдяват с електричество от нея и то да им излиза по-евтино?

- Не. Защото произведената от ВЕИ енергия трябва да се изкупува от мрежовия оператор, докато изтече договорът и инвестицията се самоизкупи. След това вече собственикът на фотоволтаиците ще може да излезе на пазара и да продава произведения ток.



Тагове:   ток,   енергетика,   протести,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049475
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930