Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2013 15:47 - Хората на "Хамас" са били изгонени от ДАНС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 496 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.02.2013 21:39


Посещението на четирима палестинци у нас създавало сериозна заплаха за националната сигурност и затова те принудително са били изведени от страната, съобщи на медиите Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Палестинците пристигнали в България в сряда по покана на частно лице, с визи за краткосрочно пребиваване.

Ден по-късно обаче била получена информация, даваща основание да се счита, че присъствието на четиримата чужденци в страната създава сериозна заплаха за националната сигурност.

Затова те са експулсирани днес.

ДАНС уточнява, че извеждането от страната на четиримата не е санкция. Целта била превантивна.

По-рано днес посланикът на Палестинската власт в София заяви, че четиримата мъже, които той нарече "делегация", са била "поканени от Министерството на външните работи да напуснат страната преди края на предвиденото за пет дни посещение".

Палестинската агенция "Маан" предаде тогава, че "служители на българските сили за сигурност са щурмували хотелските стаи на делегацията и наредили на членовете й да напуснат страната".

Преди два дни хора на движението "Хамас" се опитаха да кажат, че идването на въпросната делегация в България показвала как групировката, която те наричат партия, получава все по-голям прием в Европа. Тримата представители на парламентарната група на "Хамас" - "Блок промяна и реформи" - Исмаил ал-Ашкар, Салах ал-Бардауил и Мушир ал-Масри пристигнаха в България в сряда.

От българска страна беше разяснено, че правителството не е канило никакви представители на "Хамас".

Вчера пресцентърът на Министерството на външните работи съобщи, че министър Николай Младенов е разговарял с министъра на външните работи на Палестинската власт Риял ал Малки. Те обсъдили необявеното посещение в България на група, свързана с движението "Хамас", както и факта, че визитата на тримата палестинци не е официална и те няма да бъдат приети от български държавни представители.

Въпреки това, "Блок промяна и реформи" излезе днес с комюнике, в което заявява "че българските сили за сигурност са наредили на представителите му да напуснат страната".

Според това съобщение решението било взето под израелски натиск.

Признава се, че малко по-късно делегацията напуснала България. Не се уточнява в каква посока.

Посланикът на Палестинската власт в България заяви пред агенция "Маан", че е бил информиран от българското външно министерство, че то "съжалява за присъствието на делегацията на ХАМАС и е взело решение да я помоли да напусне".

Според посланика Външно министерство му съобщило, че хотелът не е бил щурмуван, а е бил проведен спокоен разговор с мъжете от "Хамас".

Човек от движението, представил се като Ахмад Юсеф, заяви днес, че визитата на представители на партията му в България предвещавала изваждане на "Хамас" от списъка на Европейски съюз с терористични организации. Разполагал с конкретна информация, но все още не можел да я разкрие.

Той казва, че "държавите - членки на ЕС нямат никакви резерви относно изваждането на "Хамас" от списъка с терористични организации с изключение на Германия и Чехия".

"Има повече от една държава в Европа, която приема депутати на "Хамас" и това е добър знак", казва още Юсеф.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА - ТУК


Тагове:   ДАНС,   хамас,   палестинци,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13042724
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930