Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2013 21:46 - Проблем с православното богослужение в "Българската църква" в Рим
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 682 Коментари: 0 Гласове:
0



 Българската православна църква не може да използва пълноценно храма "Св. св. Викентий и Анастасий" в центъра на Рим, известен като "Българската църква", въпреки че има сключено споразумение още от 2002 година.

Външният министър Николай Младенов съобщи в петък, че режимът за ползване на църквата няма да бъде променян, но каза, че е бил нарушаван и това е довело до пречки за богослуженията на българската православна общност в Италия.

 

В края на миналата година стана ясно, че дейността на българската православна църковна община в италианската столица е саботирана от новоназначен клисар от румънски произход. Църковният консултант Д-р Христо Минков разказа пред БНТ, че става въпрос за "едни непрестанни опити за скандализиране на църковни богослужения, на взаимоотношенията на хората, които са вътре в тази църква".

 

В отговор на парламентарен въпрос външният министър коментира обаче, че "скандалните действия на служител, занимаващ се с хигиената на храма, са може би само поводът, за да започнат пререканията".

 

"Извършените от нашия представител при Светия престол дипломатически действия пред Държавния секретариат на Ватикана и по-късно пред Римския викариат, засега са с ограничен резултат. Католическият ректор на църквата не желае да освободи въпросния служител, създал проблемите, с аргумента, че му вършел работа", каза Младенов.

 

Той очаква на предстояща среща на църковни представители да се намери решение, което да позволи да се избегне създалото се напрежение. Министърът посочи, че решаването на казуса е в компетенциите на двете църковни общности - католическата и Българската православна църковна община.

 

България в момента няма посланик във Ватикана, след като бе отхвърлен предложения от България Кирил Маричков – син. По неофициална информация това се дължи на гей сцена в негов роман. Скандалът придоби публичност през август миналата година, но България все още не е предложила нов кандидат за посланик на мястото на Маричков.

 

Бившият външен министър Соломон Паси миналата седмица критикува управляващите, че "отношенията, които напоследък сегашното българско правителство демонстрира с Ватикана, не изпращайки посланик вече толкова време там, доведоха до това, че тази църква, тази огромна национална придобивка започна да се изпарява и да преминава в чужди ръце".



Тагове:   Италия,   рим,   БПЦ,   богослужение,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047466
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930