Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2013 14:35 - Шесто РУП в Пловдив - в нов дом след 18 месеца
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 876 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.02.2013 14:42


Въоръжени с лопати и със снежнобели каски министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, областният управител Здравко Димитров, кметът Иван Тотев и шефът на полицията старши комисар Тодор Чонов направиха първа копка на новата сграда на Шесто районно, пише "Марица".

Двуетажната постройка, в която работят близо 100 полицаи, които обслужват район "Изгрев" и гетото "Столипиново" е изключително стара и амортизирана, а последните десет години бяха правени многобройни опити за финансиране строежа на нова сграда. Проектът вече е факт и ще бъде реализиран в рамките на 18 месеца. Изпълнението ще е същото като това на Пето РУП, но с подобрения. Конкурсът за строежа и този път е спечелен от фирма "Бибов".

Поръчката е за 2 800 000 лева. Теренът , на който ще се издигне новата сграда, в момента е дасаден с брезички и борчета, които ще бъдат извадени и засадени на друго място, съобщи шефът на районното Михаил Ангелов. За откриването в двора на районото се събра почти цялата градска администрация , включително и районните кметове. Бившите началници на районото Емил Ганчев и Иван Пачеджиев също бяха сред поканените. Хлапета от детска градина от района изненадаха гостите с импровизирана програма и стихотворения за полицая.

Извън инвестициите в материалнотехническата база обаче, други екстри до края на тази година едва ли ще има в полицията. Исканите увеличения на заплатите отново остават в сферата на очакванията.

"Полагаме максимални усилия в рамките на бюджета. Постарахме се да извършим реални реформи, от 1 януари вдигнахме с 60 лева заплатите с увеличаване на порциона. От януари униформените и тези служители, които работят на смени, получават ваучери по 38 лева средно. В момента текат процедури и ваучерите ще бъдат изплатени със задна дата. Това са възможностите засега" заяви министърът за "Марица".


******************

МИНИСТЪР ЦВЕТАНОВ НАПРАВИ ПЪРВА КОПКА НА НОВАТА СГРАДА НА ШЕСТО РУП В ПЛОВДИВ

Проектът на стойност 2 800 000 лева изцяло е финансиран със средства на МВР и напълно отговаря на европейските стандарти

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов присъства днес на церемонията по откриване строежа на новата сграда на Шесто РУП в Пловдив. Това е изключително важна стъпка за подобряване на условията на работата на полицията в града – каза министърът и допълни, че ръководството на МВР непрекъснато провежда политика за осигуряване на средства, която да обезпечи работата на служителите.

Директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Тодор Чонов съобщи, че с приключване на строителната дейност в Шесто РУП ще бъде затворен цикълът по изграждане и модернизиране на сградите на полицейските управления в града.

На събитието присъстваха областният управител Здравко Димитров, кметът на Пловдив Иван Тотев и районните кметове, магистрати и общински съветници, директорите на главните дирекции "Борба с организираната престъпност" и "Национална полиция" - главните комисари Станимир Флоров и Ангел Антонов.

Символичната копка направиха министър Цветан Цветанов, старши комисар Тодор Чонов, Здравко Димитров и Иван Тотев.

Сегашната сграда на управлението е построена през 1969 година и е бивша детска градина, пригодена за временно ползване от полицейските служители. След 18-месечен срок на нейно място поетапно ще се изградят върху площ от 2900 кв. метра два корпуса на многофункционална четириетажна сграда. В нея ще работят 98 служители от Шесто РУП. Проектът изцяло е финансиран със средства на МВР и напълно отговаря на европейските стандарти. Предвидени са гишета за административно обслужване, 8 арестни помещения, по 2 стаи за свиждане и за разпознаване, стая за разпит, звукозащитена канцелария, оборудвана с огледални стени, санитарни възли, платформа за инвалиди и асансьор.

Шесто РУ “Полиция” - Пловдив обслужва територията на район “Източен” с площ 5.5 кв.км и население 61254 души. Тук са разположени 10 училища и 13 детски градини, болница, 2 пощенски клона, стадион “Христо Ботев”, Централни, арменски, католически и турски гробища, множество промишлени обекти от държавния и частния сектор, около 300 по-големи търговски обекта и фирми с по-голяма икономическа значимост.

През територията на управлението преминават оживени пътни артерии”, които се характеризират с голяма интензивност на движението.

През изминалата година в Шесто РУ “Полиция” са регистрирани 499 криминални престъпления, които са с 67 по – малко в сравнение с 2011 година. През тази година процентът на разкриваемост е 46,89 %, което нарежда районното управление на първо място сред останалите шест градски полицейски управления. Също така се наблюдава и намаление с общо 12 % на криминалната престъпност през изминалата година и най-вече на кражбите, грабежите, притежанието и разпространението на наркотични вещества, палежите и противозаконите отнемания на МПС.

*****************

ОДМВР – ПЛОВДИВ ОТЧЕТЕ ДЕЙНОСТТА СИ ЗА ИЗМИНАЛАТА ГОДИНА

На анализа вчера присъстваха министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, директорите на главни дирекции „Борба с организираната престъпност” и „Национална сигурност” главен комисар Станимир Флоров и главен комисар Ангел Антонов. Официални гости бяха и кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, ръководителите на Апелативна, Окръжна и Районна прокуратури, председателят на Районен съд.

В началото на събитието директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Тодор Чонов благодари на ръководството на МВР за оказаната финансова подкрепа, въпреки условията на икономическа криза. Той отчете, че постигнатите резултати през изминалата година се дължат и благодарение на отпуснатите средства и посочи някои от придобивките на дирекцията, сред които създаването на моторизираното звено „Сигма”, изграждането на системата за видеонаблюдение в район „Северен”, обезпечаването на служебните автомобили с гориво и резервни части, навременното изплащане на положен извънреден труд, осигуряване на нови полицейски униформи.

В изказванията си главен комисар Флоров и главен комисар Антонов изразиха задоволство от дейността на пловдивската дирекция. Те бяха единодушни, че има добро взаимодействие между ръководените от тях дирекции и ОДМВР – Пловдив. Двамата отправиха препоръки да се наблегне в борбата с корупцията и финансовите злоупотреби за по-високи успехи в противодействието на организираната престъпност.

Като друг важен показател за подобряване на общественото мнение към ведомството Станимир Флоров и Ангел Антонов посочиха засилване на полицейското присъствие в малките населени места и овладяване на конвенционалната престъпност.

Представителите на съда и прокуратурата също изказаха положителна оценка от работата на ОДМВР – Пловдив и традиционно доброто взаимодействие с техните институции.

От своя страна кметът на Пловдив Иван Тотев и областният управител Здравко Димитров отправиха благодарности към пловдивските полицаи за дейността им, с която осигуряват спокойствието на жителите и опазването на публичната собственост.

В словото си министър Цветан Цветанов поздрави служителите на ОДМВР – Пловдив за работата през изминалата година и също обърна специално внимание към подобряване на дейността в борбата с организираната престъпност. „Държавата е в тежка ситуация и трябва да положим максимални усилия срещу икономическите престъпления, които нанасят най-големите щети в бюджета”, посочи министър Цветанов. „Обществото ни вижда като хора, които му служим, и когато това не е така, предизвикваме публичното неодобрение”, завърши обръщението си министърът и апелира за по-голяма търпимост от страна на полицейските служители при провокации, целящи да разрушат авторитета на ведомството.

***************************

ГОДИШЕН ОТЧЕТ НА ОДМВР – ПЛОВДИВ

През изминалата година на територията на ОДМВР-Пловдив са регистрирани 8 060 престъпления - с 1 157 по-малко в сравнение с 2011-а, или изразено в проценти ръстът на престъпността в областта е снижен с 13 на сто. Това нарежда пловдивската дирекция на 19 място по коефициент на престъпност сред 28-те областни дирекции в страната.

Всички извършени 11 убийства през 2012 година са разкрити. Изнасилванията са били 15, като в 11 от случаите са установени извършителите. Тенденция към намаляване има и при блудствата - за миналата година те са 8, при 17 за 2011 година. Грабежите също бележат спад - с 20%. През отчетния период са повече измамите по криминална линия - 175. Извършените кражби са 4 179 - с 293 по-малко в сравнение с 2011-а. С 5 % са намалели и кражбите на вещи и части от моторни превозни средства.

През 2012 година в сектор „Противодействие на икономическата престъпност” са образувани 812 досъдебни производства. Разкритите престъпления са 467, като щетите по тях са за над 18 милиона лева.

От общо регистрираните по икономическото направление престъпления 42 % са свързани с финансовата, данъчната и осигурителната система, като се отчита намалението им с 10 % в сравнение с предходната година. Разкриваемостта при тези престъпления е намалена с 4 на сто и през 2012 година е била 48 %. През 2012-а по линия на акцизните стоки са иззети 1 135 210 къса цигари; 1 100 литра наливен алкохол; 122 бутилки алкохол без бандерол и 145 с изтекла давност на платения акциз;

През годината разследващите полицаи в ОДМВР – Пловдив са водили 11 876 досъдебни производства, от които 839 бързи и 55 незабавни. Новообразуваните производства са 9 576, а от минал период са останали 2 607. По досъдебни производства през 2012 са осъдени 2 300 лица, като по броя им пловдивската дирекция е водеща в страната.

Служителите от отдел „Охранителна полиция” са участвали в охраната на 1 768 масови прояви и в провеждането на 4 010 СПО. Благодарение на високия им професионализъм и добра подготовка не са допуснати груби нарушения на обществения ред и тежки инциденти.

За бързо реагиране при обезпечаване сигурността на гражданите през годината беше обособено специализирано моторизирано звено “Сигма”. То изпълнява патрулно – постова дейност в труднодостъпните места в града и участва при провеждането на СПО, съпровождане и пилотиране на делегации, организирани агитки и други събития.

През изминалата година са обработени 14 050 преписки за дейности с общоопасни средства при 7 120 за миналата година, което бележи увеличение с 95 % на основния обем от работа по КОС.

На територията на областта през 2012г. бяха регистрирани 893 пътно-транспортни произшествия с 72 убити и 1 102 ранени участници в движението – в сравнение с 2011-а броят на тежките катастрофи е увеличен с 41, с 3 повече са загиналите, а ранените са с 67 по-малко.

За отчетната година са констатирани общо 47 242 нарушения на ЗДвП, като са съставени 10 262 АУАН, 21 391 глоби по фиш, в това число и електронни, и 221 стикери на Община Пловдив, основно за неправилен престой и паркиране.
С помощта на монтираните автоматизирани системи за видеоконтрол през 2012г. са установени 8 319 нарушения, от които 8 154 за движение с превишена скорост. Нарушенията с АТС са увеличени с 2 559 в сравнение с 2011 г., когато са били 5760.

По време на отчетния период работата на служителите от ОДМВР - Пловдив беше свързана с подобряване на достъпа до полицейските услуги с цел повишаване доверието на хората. В тази насока от началото на 2012 г. са проведени 31 284 срещи с граждани и ръководители на държавни учреждения, фирми, общодостъпни заведения и други обекти. За постигане на добро взаимодействие с местното самоуправление и администрация бяха проведени срещи и с кметовете на населените места в Пловдивска област, под патронажа на областния управител.

През годината беше подписано споразумение между ОДМВР – Пловдив и Фондация „Джендър алтернативи” за сътрудничество в областта на борбата с домашното насилие с цел гарантиране на по-голяма сигурност за жертвите на този вид престъпление и същевременно, да се даде шанс на извършителите на домашно насилие, да преодолеят агресивното си поведение. Също така са изготвени 937 програми за работа с рискови социални групи, жертви на престъпления, етнически малцинства и др. За сравнение през 2011 година са били 360.

За 2012 година са допуснати 26 произшествия с участието на 37 служители, като в 13 от случаите не е установена вина на служителя. Наложени са 12 дисциплинарни наказания.

За постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задачи през 2012 г. са наградени 471 служители – 28 от министъра на вътрешните работи, 5 от зам-министър, от Главния секретар на МВР – 15 и 248 от ръководството на ОДМВР - Пловдив. За изключителен принос с почетен знак III, II, І степен са наградени 9 служители, 1 с почетно отличие за доблест и заслуга и 1 с огнестрелно оръжие.

СНИМКИ




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035990
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930