Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2013 13:07 - Бойко Борисов върна мандата за съставяне на правителство
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 481 Коментари: 0 Гласове:
0



Премиерът в оставка Бойко Борисов върна в понеделник връчения му от президента Росен Плевнелиев проучвателен мандат за съставяне на ново правителство на ГЕРБ в рамките на 41-вото Народно събрание.

След срещата Борисов дръпна гневна реч пред журналистите и каза, че неговото правителство е свалено чрез "метеж" и "не по конституцията". Той подкрепи искането на протестиращите за програмно правителство, което БСП или ДПС "да си направят". Борисов им "гарантира" по 20 депутати от ГЕРБ да стоят за кворум в Народното събрание, съобщава Медиапул.

Като не го вземат мандата сега за два месеца, значи лъжат хората, допълни Борисов. След като не искаха да градиме, да правят каквото искат, заключи той. Ела и вдигни на хората пенсиите, както аз направих, призова Борисов по адрес на Станишев.

“През цялото време Сергей Станишев ни упрекваше, че няма да проведем честни избори, използваха всички форми да кажат, че съм диктатор. Станишев и Доган през цялото време говорят, че са готови с кабинети. Предлагам така, както в Румъния няколко месеца предварително президентът Бъсеску връчи мандат на следващата политическа партия и тя проведе изборите. Станишев сега е объркан. Предлагам ДПС или БСП, те са едно, да вземат мандат. Те ще проведат изборите, те ще имат вътрешен министър. Досега съм се явявал на избори винаги, когато те са били на власт и винаги съм ги бил“, каза Борисов.

“Ако Станишев и Доган вземат властта за тези два месеца, няма да могат "да си заметат следите", допълни той.

Утре имаме КСНС, каза Плавнелиев. Независимо кой как си протестира, държавата работи. В сряда връчвам мандата на БСП. В четвъртък ще направя обръщение пред Народното събрание и ще дам подробности какво се случва ден по ден. В петък връчвам мандата на ДПС. Ако и трите политически партии откажат, в понеделник ще чуете задачите и приоритетите на служебното правителство и между сряда и петък другата седмица ще бъде известен състава му, каза президентът, който присъства на изявлението на премиера в оставка без да го коментира.

Борисов пристигна в президентствтото със засилена охрана, а гардовете на НСО предупредиха журналистите да пазят дистанция.

В петък след консултации с лидерите на парламентарните групи - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Синята коалиция", държавният глава каза, че към възможностите на сегашния парламент се считат за изчерпани и ще връчи проучвателните мандати за служебен кабинет на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Следващите по големина парламентарни партии – БСП и ДПС също изразиха намерение да върнат мандата.

В първия си коментар за подадената от правителството оставка президентът заяви, че отговорното поведение на кабинета "Борисов" е било да изкара мандата докрай.

Междувременно държавният глава насрочи за вторник заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), който да обсъди рисковете и заплахите за стабилността на страната, произтичащи от политическата и социалната криза.

 

В неделя Плевнелиев излезе и при протестиращите и получи техните искания, които по-късно изпрати до Народното събрание, правителството в оставка, парламентарните групи и другите членове на КСНС. Първото от исканията им е този парламент да продължи да работи, да излъчи програмно правителство и да направи промени в Изборния кодекс. До момента обаче парламентарните сили не дават знак, че имат намерение да удължат работата но този парламент повече от седмица.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024923
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930