Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2013 10:52 - Цивилен оглавява военното разузнаване?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 601 Коментари: 0 Гласове:
0



На второ четене Комисията по вътрешен ред и сигурност гласува сериозна промяна в Закона за военното разузнаване. Вносителят, т.е. правителството, беше записал в проекта, че директорът на Службата „Военна информация” „може да бъде цивилен служител или военнослужещ с висше военно звание.” Този текст предизвика доста въпроси по време на обществените обсъждания. Недоумението идваше от приоритета, който се дава на цивилния служител пред военнослужещия при положение, че става дума за служба, в която голяма част са военнослужещи. Дори се прогнозираше риск от политизиране на ръководството на военното разузнаване.

Приоритет на военнослужещите

По предложение на народния представител Спас Панчев, комисията очевидно е приела тези аргументи. В доклада за второ четене на закона е записано, че директорът на Службата „Военна информация” „може да бъде военнослужещ с висше военно звание или цивилен служител”. Същият принцип е приет и за заместник-директорите на службата.

Разузнавателна общност

В приетия от комисията на второ четене Закон за управление и функциониране на системата за национална сигурност е записано, че като част от Съвета по сигурността функционира разузнавателна общност, която се състои от секретаря на Съвета по сигурността, главния секретар на Министерството на вътрешните работи и от ръководителите на Държавна агенция „Национална сигурност”, Държавна агенция „Разузнаване” и служба „Военна информация”.

Разузнавателната общност по своя инициатива може да изготвя тематични или обобщени доклади по различни въпроси на националната сигурност, да прави предложения до Съвета по сигурността към Министерския съвет и да изготвя предложения до министър-председателя за изменения и допълнения на нормативната уредба. При необходимост към разузнавателната общност се включват висши ръководни служители от Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, Националната служба за охрана и Агенция „Митници“.

Пенсиониране независимо от възрастта

Чрез законите за Държавна агенция „Разузнаване” и Национална служба за охрана се правят промени в Кодекса за социално осигуряване. С тях се урежда режимът за пенсиониране на държавните служители в агенцията и на офицерите и сержантите в НСО. И за едните и за другите е записано, че придобиват право на пенсия при освобождаване от служба независимо от възрастта им, когато имат 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени съответно по Закона за Държавна агенция „Разузнаване” или по Закона за НСО. За осигурителен стаж се признава и службата във Въоръжените сили, ДАНС и в различни структури на МВР, съдебната система, затворите и пощенските услуги.

В Служба „Военна информация” – пенсиониране и по възраст

За разлика от колегите си в ДАР и НСО военнослужещите от военното разузнаване, включително служба „Военна информация” от 1 януари т.е. не могат да се пенсионират независимо от възрастта си. Промените в Кодекса за социално осигуряване изискват освен 27 години осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени във Въоръжените сили и 52- годишна възраст - за войниците (матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания; 54-годишна възраст - за офицерите със старши и висши офицерски звания. Този текст не се променя и със Закона за военното разузнаване.

Очаква се четирите закона от сектор „Сигурност” да бъдат приети на второ четене от този състав на парламента преди президентът да разпусне състава на 41-то Народно събрание, което най-вероятно ще стане на 13 март.

Спирдон Спирдонов - otbrana.com



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995288
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031