Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2013 12:35 - Започна регистрацията на партии за предсрочните избори
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 712 Коментари: 0 Гласове:
0



В 9.00 днес започна приемането на документи в Централната избирателна комисия за регистрация на партии и коалиции за предсрочните парламентарни избори на 12 май.

Срокът за регистрация на партиите е 27 март, а за коалиции – 1 април. Кандидатите трябва да внесат 7000 подписа и депозит от 10 000 лв. Сумата се възстановява, ако са получили не по-малко от 1 на сто от действителните гласове на национално ниво.

Първи април е и срокът за регистрация на инициативни комитети, които желаят да излъчат независими кандидати за изборите. Самите кандидати пък се регистрират до 9 април, или 32 дни преди изборите.



Новото за Избори`2013


Специфика при сегашния изборен процес е, че само политически партии, които са регистрирани пред ЦИК, могат да се сдружават и да учредяват коалиция от партии, за която са необходими и допълнителни документи, свързани с решения за учредяване на коалицията. Това каза пред агенция "Фокус" Бисер Троянов, говорител на комисията.

При учредяване на коалиция, не се изисква нова подписка от избиратели, тъй като участващите в тази коалиция политически партии вече са регистрирани и са представили предварително своите подписки, уточни Троянов. "Също така не се изисква и документ за внесен изборен безлихвен депозит, тъй като той е направен за всяка една от участващите в тази коалиция политически партии", добави Троянов.

По думите му - всяка една партия трябва да се регистрира в ЦИК и след това, ако преценят да се сдружават две или повече политически партии, те извършват това с отделно заявление, регистрирайки пред ЦИК самата коалиция.

"Крайният срок за учредяване на коалиции и за регистрацията им пред ЦИК е до 17.00 часа на 1 април. Всякакви промени в състава на коалицията от партии може да се извършва в този краен срок", заяви Бисер Троянов.

"От последните две години, няма съществени различия при подаването на документите. Изискванията към политическите партии са установени в Изборния кодекс и те бяха еднакви за тях както за изминалите президентски избори, така и на предстоящите парламентарни избори", каза още Троянов.



ГЕРБ внесе 55 213 подписа при регистрацията си за изборите

image

Фотограф: Анелия Николова, Дневник

ГЕРБ внася в ЦИК 55 213 подписа, събрани за около ден и половина, при регистрацията си за предстоящите предсрочни избори на 12 май. Това съобщи зам.-председателят на партията и шеф на предизборния щаб Цветан Цветанов малко преди 9 ч., когато избирателната комисия започва приема на документи за вота.
ГЕРБ става първата партия, регистрирала се в ЦИК, след като през последните няколко дни младежите от партията даваха четиричасови дежурства пред сградата, за да запазят мястото.

По закон при регистрацията си всяка партия трябва да внесе поне 7000 подписа и 10 хил. лв. депозит, който ще бъде върнат, ако формацията получи поне 1% от гласовете на вота.

Цветанов уточни, че желанието на ГЕРБ да бъде първата партия, регистрирала се в ЦИК, е по традиция, наложена от младежката организация. Ще продължим усилената си работа по подготовката на изборите, заяви още той, но не пожела да даде подробности за избирателните листи на партията.

От днес започват разговори с областните и общинските структури, в предстоящите десет дни ще се изчистят всички детайли, обясни Цветанов, но все пак подчерта, че изпълнителната комисия и лично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще имат последната дума при подредбата. За някои от многомандатните райони ГЕРБ са правили и социологически изследвания, за да преценят най-добре как да подредят кандидатите си за депутати. Ще вземем предвид резултатите от последните 6 години и номинациите на структурите, заяви Цветанов.

На въпрос дали смята, че положителните оценки, давани преди време за работата на зам. главния прокурор Ася Петрова, ще се отразят на обективността ѝ като ръководител на звеното, което ще следи за законността на изборите, бившият министър на вътрешните работи отговори, че подкрепя всички български граждани, които работят в интерес на държавата. "Кажете ми с какво съм нарушил нейната оценка, която аз съм я давал, и защо трябва това да се тълкува като близък човек на Цветан Цветанов?", попита той и заяви, че Петрова като прокурор е изнесла най-тежкото дело, гледано в България срещу престъпна организирана група.

Според зам.-председателя на ГЕРБ само партии от опозицията, които нямат политики и предложения към избирателите си организират скандала, свързан с шефа на "Информационно обслужване" Михаил Константинов. Те вървят в тази посока - да конфронтират личности и да търсят оправдание за загубата, която може би ще претърпят, смята Цветанов.

Вчера при срещата си със служебния премиер Марин Райков лидерът на ДПС Лютви Местан поиска да бъде отстранен от поста директорът на "Информационно обслужване" Михаил Константинов, който в интервю заявил, че "ако алтернативната на ГЕРБ е тройната коалиция, ще стори всичко необходимо това да не се случи".

Константинов е доказан експерт и през последните 20 години е участвал активно в провеждането на избори. Нормално е такъв човек да бъде шеф на "Информационно обслужване", заяви Цветанов и напомни, че в миналото не е имало пререкания, свързани с шефа на преброителната фирма, въпреки че бившият й шеф Азер Меликов е бил сред най-приближените на Сергей Станишев. Изборният процес не се решава от администраторите, заяви Цветанов.

Около 9 ч. тази сутрин пред сградата на Народното събрание срещу президентството, където партиите подават документи за регистрация, се бяха събрали десетина активисти на ВМРО, сред които общинският съветник и зам.-председател на партията Ангел Джамбазки. Те държаха партийни знамена и транспарант с надпис "Слуги на монополите".

По материали от Дневник


Тагове:   политика,   избори,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025261
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930