Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2013 13:22 - Ограничават производството на ток от въглища, АЕЦ, слънце и вятър
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 461 Коментари: 0 Гласове:
0



Ограничава се производството на електроенергия от атомната централа, от въглища и от някои възобновяеми енергийни източници, за сметка на електроенергията, добивана от водните централи. Това каза пред агенция „Фокус" Божан Стоянов, заместник-министър с ресор енергетика в икономическото министерство. Той допълни, че потреблението на енергия е свито.

Централното диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор е разпоредило на доставчиците на ток - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про", да започнат да спират централите, които произвеждат зелен ток, съобщава "Труд", като се позовава на ЕСО. До второ разпореждане ЕСО всеки ден до 16 ч ще съобщава на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про" кои зелени централи да спират.

„В момента много от язовирите са пълни и ще продължават да се пълнят. Тази вода трябва да се отработи, за да не предизвика наводнения. Това не дава друга алтернатива, освен да се ограничи производството от други източници – атомна енергия, енергия от въглища и енергия от възобновяеми енергийни източници", обясни Стоянов. Зам.-министърът допълни, че не става дума за нищо аварийно, а се касае за „технически ход", обичайно решение по това време на годината.

От съображения за сигурност на системата, Централно диспечерско управление е взело решение за намаляване на произведеното количество енергия от атомната централа, обясни Стоянов. По информация на „Труд" АЕЦ "Козлодуй" е получила писмо в сряда по обяд и е намалила мощностите не само на пети блок с една трета, както беше наредено в понеделник, а и на шести блок наполовина. От компанията очакват това да продължи поне до 20 април, когато пети блок трябва да спре напълно за планов ремонт.

За сметка на енергията от АЕЦ, в момента имаме практически безплатна енергия от водните централи, коментира зам.-министърът. Поддържа се необходимият минимум от конвенционални централи, които работят на въглища, за да има т. нар. стабилност в електрическата система. Решенията за това – кои точно централи да бъдат спрени се взимат и на финансов принцип. Ако се наложи като крайна мярка, ще бъдат спирани и нови енергийни източници със слънце и вятър, каза още Божан Стоянов.

„Изборите, които прави Централно диспечерско управление, са избори, които те са правили много години поред. Те са с много голям опит в управлението на системата. Въпреки че в момента сме в ситуация, в която има по-ниско потребление от когато и да било друг път, те взимат правилните решения. Решения, които са продиктувани първо от съображения за национална сигурност, второ – от съображения за електрическата система и трето – от съображения за икономическия и финансов ефект върху потребителя и държавата като цяло", каза Божан Стоянов.

„Енергийната система на страната е в изключително трудно положение, защото потреблението е изключително свито. Имаме задължителни ангажименти за изкупуване на скъпа енергия, която, общо взето, не ни трябва. В момента също така имаме много водна енергия. И имаме ангажименти да изкупуваме скъпа енергия от нови възобновяеми енергийни източници. Това са оперативните проблеми, а в същото време – финансовото състояние е лошо", каза Божан Стоянов.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033386
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930